Sakarya'da "Saray Sanatları" Sergisi Açıldı
Sakarya'da, Nursen ve Güvenç Güven çiftinin "Saray Sanatları" temalı 16. yüzyıl tarzı İznik çinileri ve ahşap üstü kalem çalışmaları sergisi açıldı.
Sakarya'da, Nursen ve Güvenç Güven çiftinin "Saray Sanatları" temalı 16. yüzyıl tarzı İznik çinileri ve ahşap üstü kalem çalışmaları sergisi açıldı.
Sakarya Sanat Galerisi'nde gerçekleştirilen sergiye ilişkin, AA muhabirine açıklamada bulunan Güvenç Güven, eşi Nursen Güven ile 35 yıldır geleneksel sanatlarla ilgilendiğini belirtti.
Serginin "Saray Sanatları" temalı olduğunu anlatan Güven, "Sergimizde 16. yüzyıl tarzı orijinal teknik İznik Çinileri ve ahşap üstü kalem çalışmaları bulunuyor. Bu çalışmaları eşimle yapıyoruz. Ayrıca 35'inci sanat yılımızı kutluyoruz. Eserlerimiz özellikle 16. yüzyıldaki İznik çinilerinin en parlak devrinin olduğu dönemdeki teknik ve desen kalitesinde uyguluyoruz." diye konuştu.
Sergide, 45 eserin sergilendiğini vurgulayan Güven, ahşap üstü kalem işlerinin özellikle Mimar Sinan'ın eserlerinde bulunan hünkar ve müezzin mahfili gibi çok özel yerlerde bulunduğunu ifade etti.
Bu tür işlerin özellikle altın varaklı ince detay çalışmalar olduğunu ve yaklaşık 400 yıldır yapılamayan bir teknikle ortaya çıkarıldığını kaydeden Güven, şunları söyledi:
"Osmanlı'nın son yıllarında eserlerimizi yabancılar restore etmiş. Üzerine kendi tarzları olan barok motifler yapmışlar, daha sonraki dönemde de onların üzerini gri yağlı boya ile kapatmışlar. Biz Edirne'deki Selimiye Camisi'nin restorasyonunda bunları yeniden ortaya çıkardık ve oradaki eksik parçaları tamamladık. Daha sonraki dönemlerde özellikle Mimar Sinan'ın eserlerinde bulunan çok özel yerlerdeki kalem işlerini uyguladık."
Kanuni Sultan Süleyman ve Mimar Sinan döneminin Geleneksel Türk Sanatı'nın en parlak devri olduğuna işaret eden Güven, tüm çalışmalarını en yüksek devire göre yaptıklarını bildirdi.
Güven, sergiyi ziyaret eden öğrencilerle deneyimlerini paylaştı.
Sergi, 27 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.