Sedef Hikayeleri" Belgeselinin Gösterimi Yapıldı
Sedef Hastaları Dayanışma Derneği ve Novartis iş birliğiyle hazırlanan, yönetmenliğini Vedat Aksoy'un üstlendiği "Sedef Hikayeleri" belgeselinin ilk gösterimi gerçekleştirildi.
Sedef Hastaları Dayanışma Derneği ve Novartis iş birliğiyle hazırlanan, yönetmenliğini Vedat Aksoy'un üstlendiği "Sedef Hikayeleri" belgeselinin ilk gösterimi gerçekleştirildi.
SALT Galata'daki gösterimde konuşan dernek başkanı Mustafa Yıldırım, amaçlarının sedef hastalığı konusunda toplumu bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak olduğunu söyledi.
Yıldırım, sedef hastalarını sosyalleştirerek topluma kazandırmak istedikleri için bu projeyi gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bu dernek 6 yıldır mücadele ediyor. Sadece sedef hastalığını anlatmak değil, sedef hastasının yaşamını da anlatmak istiyoruz. Bizler doktor değiliz, hasta tedavi etmiyoruz, pazarlamacı da değiliz. Bizim amacımız sadece hastanın sosyal boyutundaki yaşam kalitesini yükseltmek." dedi.
Novartis İmmünoloji ve Dermatoloji Bölüm Direktörü Dr. Kemal Kendir ise sedef hastalarının hayatı ve yaşadıkları anlaşıldıkça iyi bir tedavinin mümkün olduğunu dile getirerek, şunları aktardı:
"Sedef Hikayeleri belgeseli ile toplumda farkındalık arttığı sürece yaşamda daha güvenli, kendiyle ve toplumla daha barışık bir duruma doğru ilerliyor olacağız. Yarattığımız çözümler, tedaviler belki daha fazla hedefine ulaşacak. Onun için de ben Sedef Hikayeleri belgeseli için yönetmenimiz Vedat Beye çok teşekkür ediyorum. İnanılmaz keyifli bir eser ortaya çıktı ama o kadar değerli başka bir şey var benim gözümde, bu yaşadıklarını samimiyetle toplumla paylaşabilmiş hastalarımıza çok çok teşekkür ediyorum. Bu gerçekten büyük bir katkı. Kendilerinin ötesinde bu hastalığa sahip çıkışın belki de manifestosu."
Belgeselinin yönetmeni, İz TV Belgesel Yapımcısı Vedat Atasoy ise, çok uzun zamandır ben buna benzer bir projeyi yapmak istediğini belirterek, "İlk kez gerçek anlamda bizi de mutlu edecek, bizi de sevindirecek bir hikayeyle karşılaştık." ifadesini kullandı.
Belgeselin amacının bir firmayı öne çıkarmak olmadığına vurgu yapan Atasoy, "Hastalığı hastalarla anlatan, yani hastayı merkeze koyduk ve sadece onun yaşamını gösterdik." dedi.
Belgesel gösteriminin ardından belgeselde rol alan sedef hastalarına teşekkür plaketleri verildi.
Belgesel hakkında
Türkiye'nin farklı illerinden dört sedef hastasının yaşamından kesitler sunan belgeselde, Amasya Merzifon'dan Mustafa Ay, Manisa'dan Belma Gündüz, Kahramanmaraş Soğukpınar Köyü'nden Sezer Tunç ve İzmir'den Özer Malçok rol alarak, sedef hastalığı ile yaşamayı anlatıyor.
Hastaların yaşadıkları coğrafyadan görüntülerle kişisel hikayelerine de odaklanan belgesel aynı zamanda sedef hastalığı ile ilgili Türkiye'nin ilk belgeseli olma özelliğini taşıyor.