Haberler

Selim ALTAN'ın, "Guvaşlar" Sergisi

Güncelleme:
Abone Ol

"GUVAŞLAR" başlıklı Resim Sergisi, 03-21 Nisan tarihleri arasında Teşvikiye Galeri Oda'da açılacak.

Selim ALTAN'ın, son dönem çalışmalarından oluşan "GUVAŞLAR" başlıklı Resim Sergisi, 03-21 Nisan 2012 tarihleri arasında Teşvikiye Galeri Oda'da açılacak.

1959 yılında İstanbul'da doğan Selim Altan, 1978'de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü'ne girdi. Neşet Günal ve Adnan Çoker atölyelerinde eğitim gören Altan, 1985 yılında Şeref Akdik sanat ödülünü kazandı. Mimar Sinan Üniversitesi Resim Fakültesi'nden 1986 yılında mezun olan Selim, çalışmalarını İstanbul'daki atölyesinde sürdürmektedir. Sanatçımız aralarında II. Uluslararası İstanbul Bienali (AKM), Çağdaş Türk Resmi Sotheby's-KÜSAV'ın da (İstanbul 1990-Londra 1996) bulunduğu birçok çağdaş sanat fuarına ve grup sergilerine katılıp kişisel sergiler açmıştır.

İzleyenlerinin soyut çalışmalarıyla bildikleri Altan, bu kez de soyut örneklerle çıkacak sevenlerinin karşısına; çoğunluğu kağıt üzerine çalışılmış guvaş işler olacak bunlar. Selim'in resimlerine anlamak ve yorumlamak odaklı ve gönül gözüyle bakan Cem ONAN'ın sözcükleriyle yaklaşalım:

"Selim Altan yeni guvaşlarında çoğul anlamlara ulaşmak adına ham ve tam olarak biçimlendirilmemiş olanı seçer. Resim onun için olmak ve olmamak arasındaki ayrımda durur. Genellikle resmini sezgisel boyama yöntemlerini kullanarak doğaçlama kurar. İçsel bir özgürlükle hareket eden çizgilerin tanıdık dünyadaki şeylere benzemek gibi bir kaygıları yoktur.

Belli bir görsel deneyimle doğrudan ilişkili olmayan bu öğelerde, yaşayan şeylerin tutkusu sezilir. Lirik dışavurumcu bir soyut anlayış görüldüğü gibi çizginin birbirini kestiği, bölerek çoğalttığı gerilim alanları da kullanır. Yalın kaligrafik imgelerden oluşan bazı işlerinde Japon sumi mürekkep sanatçılarından Çin dekorlarına dek uzanan bir ilgi görülür. Guvaşı farklı medyumlarla birlikte kullanması boyaya kalınlığını ve inceliğini kendisinin ayarladığı bir hacimsellik katar. Bu da işlerine çok katmanlı dinamik bir yapı ve malzemenin plastik yapısına çift taraflı bir yaklaşım getirir.

Mekansal derinlik içerisinde gizli ve örtük olanı ortaya çıkarmaya çalıştığı gibi, oluş anının üzerine eklenmesi gereken rengi, dokuyu ve resimsel özellikleri de eşit paydada dengeler. Dolayısıyla resim yapma anında tazelenen ve diğer çalışmaya sızan şey bir ucundan malzeme ve bilinçaltı sürecine de eklemlenir. Kaldı ki Selim'in çoğunlukla biçimden çok renk soyutlamasına olan eğilimini göz önüne aldığımızda, varılan bu noktanın kavramsal bitmemişliğine referans oluşturduğunu da söyleyebiliriz."

Yaklaşık 15 resmin izlenebileceği sergi, Pazar ve Pazartesi günleri hariç 12:00-19:00 saatleri arasında açıktır.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Kültür Sanat Neşet Günal Adnan Çoker Teşvikiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title