Haberler

Seyitömer Höyüğünde Kazı Sezonu Sona Erdi

Güncelleme:
Abone Ol

Kütahya'ya bağlı Seyitömer beldesindeki höyükte bu yılki kazı sezonunda çıkarılan 3 bin tarihi eserin 860'ının restorasyonu yapılarak müzeye teslim edildi.

HADİ ŞENGÜL - Anadolu'da buluntu eserlerin çokluğu bakımından önde gelen arkeolojik kazılardan olan Kütahya'daki 5 yıllık geçmişe sahip Seyitömer Höyüğü'nde temmuz ayında başlanan ve çalışmaları tamamlanan kazı döneminde 3 bin eser gün ışığına çıkarıldı. Bunlardan 860'ının restorasyonu tamamlanarak müzeye teslim edildi.

Kütahya'da, Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim Anonim Şirketi çalışma alanında bulunan ve Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından 9 yıldır yürütülen höyük kurtarma kazılarına bu sene temmuz ayında başlandı.

Seyitömer Höyüğü Kazı Grubu Başkanı aynı zamanda DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Nejat Bilgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılından beri sürdürdükleri Seyitömer Höyüğü Kurtarma Kazıları'nın, bu yılki çalışmalarını tamamladıklarını söyledi.

Höyükte, gelecek yıllarda yapılacak çalışmalarla ilgili planlamaları yaptıklarını ve firma sahiplerine sunduklarını belirten Bilgen, "Biz bazen burada 200'ün üzerinde işçilerle çalıştık. Bunun yanı sıra yaklaşık 70 öğrenci de bu kazılarda görev aldı. Burada laboratuvar çalışmalarıyla da çıkardığımız eserleri temizliyoruz. Daha sonra bu eserleri, Kütahya Arkeoloji Müzesi'ne, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri refakatinde teslim ediyoruz. Bu dönem de 860 eseri teslim ettik" diye konuştu.

-Erken Tunç Çağı'na ait 4 metre katman

Prof. Dr. Bilgen, Seyitömer Höyüğü'nde, 5 tabakanın Erken Tunç Çağı'na ait yaklaşık 5 bin yıllık kazılar yapıldığını vurguladı.

Bu tabakanın altında yaklaşık 4 metre daha Erken Tunç Çağı dönemine ait katmanların yer aldığını düşündüklerini anlatan Bilgen, şöyle konuştu:

"Burada çalışmalarımız desteklenirse biz de üniversitenin arkeoloji bölümü olarak devam etmeyi düşünüyoruz. Bu yıl ki çalışmalarımız bir kez daha Kütahya'nın, MÖ 3 bin yılında bile seramik ve kilden üretim yapılan bir merkez olduğunu gösterdi. Bunun yanı sıra yakında Seyitömer'i tanıtan renkli bir kitabımız piyasada olacak. Böylelikle zaten bilimsel dünyada çeşitli makale ve kazı ön raporlarla yaptıklarımızı bu yeni çıkacak kitapta, halka ve bilim dünyasına sunmuş olacağız. Kazılarda bu katmanlar arasında bazıları dikkati çekti. Bu yıl kazılar sonucu bulduğumuz fırınlar, boyalı ve sıvalı mekanlar, büyük bir ihtimalle tapınak olduğunu düşündüğümüz MÖ 3 bine ait çok özel bulgular. Bunun dışında küçük olan fırça ve seramik üretiminde kullanılan araç ve gereçler de ortaya çıktı." - Kütahya

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Çelikler Seyitömer Kütahya Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title