Haberler

Şiir Kazanacak

Abone Ol

"Uluslararası İstanbul Şiir Festivali ŞİİRİSTANBUL" bu sene 26 Nisan – 1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşiyor

ŞİİRİSTANBUL/2011, ülkemizde kesintisiz olarak 6. defa gerçekleşen ilk ve tek şiir festivalidir. Şiiristanbul; bu yıl da, her zaman olduğu gibi yerel yönetimlerin, kültür kurumlarının, özel sektör kuruluşlarının ve medyanın desteğini arkasına almaya çalışan; bir sivil, kentli ve edebi girişim olarak gerçekleşiyor.

ŞİİRİSTANBUL/2011, şimdiden bu yıla damgasını vurmuş bulunan "ARAP BAHARI"nı İstanbul'a taşımak üzere ARAP ŞİİRİNİ ana teması olarak belirlemiştir.

Suriyeli Nezih Abu Afş, sadece seçkin bir Arap şairi değil; aynı zamanda önemli bir ressamdır. Festival afişinde, kendisinin 2007'de İstanbul'da yaptığı bir resim yer alıyor. Saif Al Rahbi, Ummanlı bir efsanedir. Geçen yıl, sağlık nedenleriyle katılamamıştı, bu yıl geliyor.

Halid Najjar, bütün önemli Mağrip şairleri gibi Akdeniz havzasının bütün kıyılarında esen bir rüzgârdır. Tunuslu Süreyya İkbal, Mısırlı Şaban Yusuf, Arapçanın önde gelen şairleri ve Türkiye'ye ilk defa geliyorlar. Filistinli iki konuğumuz var: Hanan Avvad Kudüs'te yaşıyor. Musa Hawamdeh ise Ürdün'de yaşayan bir Filistinli şair ve gazeteci. Eşi, şair ve gazeteci Abir Zaki, Suudi Arabistan vatandaşı, Türkçe bilir ve festivalimizin danışma kurulu üyesidir.

Suudi Arabistan'dan diğer konuğumuz ise, Körfez'in büyük şairlerinden Fowziyya Abu Halit'tir. Ciddi sağlık sorunlarına rağmen Şiiristanbul'u onurlandırıyor. Libya ve Yemen'den davet ettiğimiz değerli şairler ise, takdir edileceği üzere, ülkelerinin koşulları nedeniyle festivale katılamamaktadırlar. Umuyoruz ki, kendilerini daha sonraki festivallerimizde ağırlayacağız.

Festivalin bir diğer teması ise, 80. yaşı vesilesiyle, eksikliğini her yıl daha çok hissettiğimiz, şiirimizin büyük ırmaklarından "Cemal Süreya'nın ve 2. Yeni Şiiri'nin şiirimizin bugünü ve geleceği üzerindeki etkileri" olarak belirlenmiştir. Bu amaçla çeşitli oturumlar, sunumlar, paneller ve okumalar festival programında yer almaktadır.

Ülkemiz şiirinin "divası" Lale Müldür ve 68 Kuşağının önemli şairi Özkan Mert başta olmak üzere, ülkemizin Türkçe, Kürtçe ve Adigece yazan değerli şairleri festivale katılmaktadırlar.

Geçen yıl İzlanda'daki 'yanardağ patlaması' ve 'kül bulutu' nedeniyle festivale katılamayan ve Stokholm'de "Şiiristanbul Külbulutu Festivali" düzenleyen İskandinav şairler bu yıl İstanbul'a geliyorlar.

Bu sene Şiiristanbul'a çok önemli iki Hintli şair geliyor. Usha Akelle, dünyanın her yanında hayranlık uyandıran bir şair ve bir Mevlâna yakını. Festival'den sonra eşi ve çocuğuyla birlikte Konya'ya gidecek. Tunuslu şair Süreya İkbal de öyle. Dibak Mazumdar ise İsveç'te yaşayan bir Hintli şair. Şair olarak önemini biliyorduk. Ancak şiirlerini çeviren arkadaşlarımız bu önemin altını ısrarla ve kuvvetle çizmekteler.

Vinçenzo Russo, İtalya'nın ve Napoli'nin yaşayan en seçkin şairlerinden birisi.

Nevzat Yusuf, Romanya'da bir şair kuşağının öğretmenidir.

Bulgaristan'dan bu yıl iki değerli ve zarif şair davet ettik. Ukrayna'dan ve Rusya'dan davet edeceğimiz şairleri, önceki yıllarda olduğu gibi; bu ülkelerin şiirini çok yakından takip eden Beykent Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi ve festivalimizin danışmanı Larissa Zaharova belirledi. Ukraynalı Andrey Golyak, şairliğinin yanı sıra önemli bir müzisyen. İstanbul'a gitarıyla geliyor...

Şiiristanbul, her yıl olduğu gibi "Ermenistan" ve "Kürt Açılımı"nı kararlılıkla sürdürüyor. Ermenistan'dan bu yıl da çok seçkin bir şair konuğumuz var: Armen Shekoyan. Dört ülkede üç ayrı alfabe ile yazılan Kürtçenin, her coğrafyasından çok önemli konuklarımız var bu yıl da. Kerim Deşti, Külsen Osmanpur, Dr. Hamdad Bekir, Hüseyin Habeş ve Mardinli İrfan Amida, Kürtçenin ne kadar güçlü bir şiir dili olduğunu şiirleriyle somutlayacaklar. Külsen Osmanpur, aynı zamanda, Farsça şiirin de bir usta ismidir.

Festival Yayınları

ŞİİRİSTANBUL, festivale katılan şairlerin biyografilerinin, fotoğraflarının ve şiirlerinin yer aldığı bir kitap ve bir festival programı kitapçığı yayımlıyor her yıl. Bu yıl da yayınlarımız iki dilli olarak yayıma hazırlanmaktadır.

Mekânlar... Etkinlikler...

Festival etkinlikleri çeşitli açık ve kapalı mekânlarda gerçekleşecektir. 23 ülkeden katılmasını beklediğimiz 27 konuk şair ve ülkemizin şairleri şiirlerini okuyacak; şiir üzerine çok sayıda oturum gerçekleşecektir. Pek çok oturumda şairlere, ülkemizin tanınmış müzisyenleri ve oyuncular eşlik edecektir.

Festival Suada'da yapılacak basın toplantısıyla "demir alacak".

Şair ve müzisyen Muzaffer Özdemir'in sunacağı; Grup Gündoğarken'in, küçük piyanisti Anıl Özdemir'in ve Bakırköy Belediyesi Oda Orkestrası'nın müzik ziyafeti ile katılacakları açılış gecemiz Mimar Sinan Üniversitesi Bomonti Kampüsü'nde gerçekleşecek.

İstanbul Müzik Akademisi, Cezayir Lokantası, Kırım Kilisesi, Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi, Öteki Kültür Merkezi, MKM, La Bella düğün salonu, Çıra Kültür Merkezi, Pano Şarap Evi, Koşuyolu Mahalle Evi, Ahmet Güneştekin Sanat Merkezi, Kadıköy Tarihi Çarşı içindeki küçük meydan ve Bakırköy Özgürlük Meydanı ve Boğaziçi'nde festival etkinlikleri gerçekleşecek.

Sunumlar, paneller, şiir okumaları, şiir üzerine konuşmalar ve müzikle dopdolu bir "derinlik ve incelik haftası" vaat ediyoruz, herkese!

Kırım Kilisesi'ndeki geleneksel "Kadın Şairler Buluşması"nda, Zülfü Livaneli şarkılarını 10 dilde okuyan ZÜLEYHA, şairlere arkadaşlık edecek.

"ŞİİR HATLARI VAPURU DEMİR ALIYOR" etkinliğinde şair ve müzisyen Mehtap Meral, Mayıs ayında çıkacak albümünden tangolar söyleyecek.

Arap Gecesi'nde Ali Nafile, Arap şarkıları söyleyecek.

Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde, "Şiirlerden Şarkılara" etkinliğinde Arabali GÜLŞEN, Dilek YÜZLÜER, Gökalp YÜZLÜER, Hakan ÇENŞİ, İlker ÇENŞİ, Hasan PERÇİNER, İlkim ERKAN KARACA, Mehmet ÖZKAYA, Necla YENER, Sami DERİNTUNA, Şeyda SEVİNÇLI, Tekin GÖNENÇ, Nur Eser ve Yaşar ÖZEL festivali onurlandıran müzik insanlarımız.

Kapanış gecemizde, Muzaffer Özdemir, Haldun–Çiğdem Sezen Çağlayan ve Ali Nafile'nin yanı sıra Türk Sanat Müziği sanatçısı Nur Eser de aramızda olacak.

ŞİİRİSTANBUL/2011'in etkinliklerine İstanbul'un bütün şiir ve edebiyatseverlerini davet ediyoruz.

Geçen yıl "Şiir Her Yerdedir!" demiştik. Bu yıl da "Şiir Her yerdedir!" ve sadece Arapların değil, "insanlığın baharında "Şiir kazanacak!" diyoruz.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Kültür Sanat Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title