Haberler

Sırrı ve Mesajı Malzemesinde Saklı Lezzet: Perde Pilavı

Abone Ol

Bakır kaplarda pirinç, kırmızı et, badem, yağ ve un kullanılarak yoğun bir emekle hazırlanan Siirt'e özgü perde pilavı yörede misafirlerin yanı sıra yeni gelinlere sunulan vazgeçilmez damak tatları arasında yer alıyor Pilavın etrafını örten hamur...

- Bakır kaplarda pirinç, kırmızı et, badem, yağ ve un kullanılarak yoğun bir emekle hazırlanan Siirt'e özgü perde pilavı yörede misafirlerin yanı sıra yeni gelinlere sunulan vazgeçilmez damak tatları arasında yer alıyor

Pilavın etrafını örten hamur ile geline, "Evimizin sırlarını bu hamur tabakası gibi sakla", pirinçle, "evimize bereket getir" keklik eti ile de "bize erkek çocuk doğur" mesajı veriliyor

Aile Destek Merkezi'nde düzenlenen kurslarda yöreye özgü geleneksel damak tadının yaşatılması için genç kızlara perde pilavının yapımı konusunda eğitim veriliyor

Yöreye özgü olan ancak bölgedeki birçok ilde yapılmaya başlanan perde pilavı geleneğinin yaşatılması için Aile Destek Merkezi bünyesinde perde pilavının yapımı konusunda genç kızlara eğitim veriliyor. Önceleri evlerde pişirilen perde pilavı yoğun talep üzerine son yıllarda bölgedeki birçok restorantın da menüsünü süslemeye başladı.

Perde pilavı ile yeni geline mesaj

Siirt'te valilikçe Aile Destek Merkezi (ADEM) bünyesinde düzenlenen kurslarda başta perde pilavı olmak üzere kente özgü damak tatlarının yapımı konusunda eğitim veriliyor. ADEM Müdürü Ayşe Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düzenledikleri kursta en çok ilginin perde pilavına gösterildiğini belirterek, kadınların davetlerde sofraların vazgeçilmez yemeği perde pilavını yapımını öğrenmeye çalıştığını söyledi.

Perde pilavının yapımının zahmetli olduğunu anlatan Demir, çünkü pilavın kıvamının tutturulmasının oldukça zor olduğunu dile getirdi.

Demir, perde pilavının, misafirlerin yanı sıra özellikle yeni gelinlere ikram edilen özel bir yemek olduğuna dikkati çekerek bu yemekle verilen ince mesajları, "Pirinç pilavını bir örtü halinde saran hamur tabaka ile eve yeni gelen geline, 'Sen de bizim evin sırlarını bu hamur tabakası gibi sakla, dışarıya yansıtma' pirinçle, 'bereketli ol, evimize bereket getir', keklik eti ile de 'bize erkek çocuk doğur' mesajı verilir" diye anlattı.

Perde pilavında isteğe göre beyaz et tercih edenlerin de olduğunu ifade eden Demir, Siirt'e özgü bu damak tadının bölgenin birçok ilinde de yapılmaya başlandığını ve daha önce evlerde pişirilen bu yemeğin yoğun talep nedeniyle birçok restorantın da menüsüne dahil edildiğini kaydetti.

Perde pilavının hazırlanışı

Ayşe Demir, perde pilavının hazırlanışı ile ilgili ise şu bilgileri paylaştı:

"Ayrı kaplarda pişirilen pirinç pilavı ve kuşbaşı doğranmış et, soğumaya bırakılır. Daha sonra yağ ve yumurta kullanılarak hamur hazırlanır. Çukur bir kabın içine ince açılmış hamur yerleştirilir. Hamurun içerisine kabuğu soyulan ve hafifçe kavrulan bademler yerleştirilir. Bademlerin bir kısmı da pirinç pilavına karıştırılır. Daha sonra bir kat pirinç, bir kat et konularak kap doldurulur. Kap dolduktan sonra üzeri hamur ile kapanır ve kapağı örtülüp tepsiye konularak kap fırına sürülür. Bir saati aşkın süre pişirilmeye bırakılan perde pilavı kabından tepsiye çevrilir. Perde pilavı nar gibi kızarmış hamur tabakası bıçakla kesilerek servis edilir."

Kurs eğitmeni Ceyhan Erko, kurs ile amaçlarının Siirt'e özgü lezzetlerin genç kızlara da öğretilerek yaşatılmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Yöresel yemeklerin hazırlanışının zahmetli olması nedeniyle zaman zaman kadınların pratik yemeklere yöneldiğine işaret eden Erko, kursta yapımı emek isteyen geleneksel yemekleri daha pratik ve güncel bilgilerle kursiyerlere öğrettiklerini bildirdi. Erko, kursa yoğun ilginin söz konusu olduğunu kaydederek, "Kursiyerlerimizin en çok öğrenmek istediği yemeklerin başında perde pilavı geliyor. Kursta perde pilavının hazırlanışı ve servis edilmesine yönelik eğitim veriyoruz. Kursu başarı ile tamamlayarak sertifika alan kursiyerlerimiz isterlerse yöresel ev yemeklerine yönelik iş yeri açabilecekler" diye konuştu.

Kursiyerlere iş yeri açma fırsatı

Kursu ziyaret eden Vali Yardımcısı Mustafa Pala, yöresel yemek kültürünün yaşatılması için ADEM bünyesinde kadınlara eğitim verildiğini ifade ederek, Siirt'in geleneksel damak tatlarının herkes tarafından bilinip öğrenilmesi için kursiyerlere her türlü imkan ve desteği sağladıklarını belirtti.

Kurs sonunda kursiyerlere sertifika verdiklerini vurgulayan Pala, bu sayede kursiyerlerin aldıkları eğitim ve sertifika ile iş yeri açabilecek duruma geldiklerini sözlerine ekledi. - Siirt

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ayşe Demir Siirt Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title