Spotify'da Unutulmaz Çalma Listeleri Oluşturmanın 10 Yolu
Sabah gözünü müzikle açıp, akşama kadar kendi dünyasını kulağında taşıyanlardan mısınız? Ufak bir tahmin de bulunayım, öyleyse iyi bir Spotify dinleyicisisiniz.
Sabah gözünü müzikle açıp, akşama kadar kendi dünyasını kulağında taşıyanlardan mısınız? Ufak bir tahmin de bulunayım, öyleyse iyi bir Spotify dinleyicisisiniz. Tidal, Apple Music, Fizzy'de kullanıyor olabilirsiniz ama Business of App'de yayınlanan Spotify İstatistikleri raporuna göre 100 milyonu bulan ücretli kullanıcı sayısıyla sizin de bir Spotify sever olma ihtimalinize ulaşmak zor olmadı. Ayrıca Spotify'ın bizi can evimizden vuran dinleme listeleri, mood boardları (duygu durumumuza göre oluşturulmuş listeler) ve Shazam, Facebook gibi popüler uygulamalarla yaptığı işbirlikleri de onu en popüler tercih sebeplerinden biri yapıyor.
Spotify'ın en güzel özelliklerinden biri de kendi çalma listemizi oluşturma imkanımız. Dilersek bu çalma listesini herkesin erişimine açıp, muhteşem müzik zevkimizi eşe dosta da gösterebilir, hatta yüksek takipçi sayılarıyla Spotify influecerı bile olabiliriz. Peki nasıl? Birazdan nasıl unutulmaz listeler yapılır ipuçlarını paylaşacağım, okumaya devam edin.
1 Kendi Duygu Durumunuza Göre İçerik Listesi Hazırlayın
Spotify'ın göz at seçeneğinin altındaki 'Müzik Türleri & Modlar' bölümünü keşfettiniz mi? Dans mı etmek istiyorsunuz? Buyrun efendim! Odaklanmak mı istiyorsunuz ? Buyrun bir liste daha… Uyurken arkada çalacaklardan, dönem müziklerine kadar bir sürü hazır liste elimizin altında… Altında ama yine de insanoğlunun ruh durumunu bu kadar az listeye sığdırmak mümkün değil. Çalma listeniz içinizdeki radyonun dışa yansımasıdır ve özel durumlar için özel bir frekansınız her zaman vardır. Kendi listelerinizi oluştururken özel frekanslara odaklanmaktan çekinmeyin. Şımaracağınız bir mood board ya da kendinizi çok özel hissedeceğiniz bir liste hazırlayıp adına da 'Prensesler Gibiydim Ben Baba Evinde' diyin gitsin!
2 Günün Farklı Saatleri İçin Farklı Listeler Oluşturun
Her gün aynı rotada koşuya çıktığınızı varsayalım. Sabah erken saatte yaptığınız koşuyla gün batımında yaptığınız koşu aynı duyguları yansıtmayacağı gibi müzik listesi de farklı olacaktır. Bu tıpkı kahvaltı yaparken dinlemek istediklerinizle akşam yemeğininkilerin de farklı olması gibidir. Sık yaptığınız aktiviteleri bir de saatlerine göre değerlendirip yeni listeler oluşturabilirsiniz.
Basit bir ip ucu; eğer farklı şarkılar yerine hep aynı şarkıları dinlemeyi seviyorsanız en favori listenizin yanına bir de onun akustik yorumlarından oluşan ayrı bir liste oluşturun. Sabah kahvenizi biriyle, akşam kahvenizi ise bir diğeriyle dinleyip size yaşattıklarını fark edin.
3 Şarkılar Zaman Makinesi Gibidir, Duygularınızı Işınlayın
Hatırlıyor musun hani kuzenlerle o yaz Bodrum'a gitmiştik? Bir tane şarkı vardı, başa sarıp sarıp dinlemiştik… İşte görevimiz o şarkıyı bulmak ve o yazın çalma listesini oluşturmak. Bunun için Google'da kısa bir araştırma yapmak ve sonrasını Spotify'ın şarkı radyosuna bırakmak yeterli. Ne kadar çok şarkıyı ezbere bildiğinize ve bir o kadarını da unuttuğunuza şaşıracaksınız.
İpucu: Google'ın arama çubuğuna istediğiniz tarihi, dili ve diğer özellikleri yazıp aramaya basın. Örneğin, '2002 Türkçe Pop Şarkıları'. Karşınıza gelecek listeden şarkının Spotify bağlantısına doğrudan erişebilirsiniz.
Seeeeen yolunaaaa, beeeen yolumaaa / DEĞİŞTİR / Pazara kadar değil mezara kadarrr…
4 Çalma Listeniz İçin Orijinal İsimler Seçin
Çalma listelerinizin 2 milyardan fazla liste arasında kaybolup gitmesini istemiyorsanız onları özelleştirerek dikkat çekici hale getirebilirsiniz. Verdiğiniz isimlerin listenizi ne kadar iyi yansıttığını bir daha düşünün. 'Yemek Müzikleri' yerine ' Yemekten Sonra Çaydan Önce' hem daha esprili hem de farklıdır. Bu listeye sabırsızlığı anımsatacak parçalar seçebilirsiniz. 'Liste Bitene Kadar Evden Çıkmam Lazım' albümü de sabahları hazırlanmanıza yardımcı olacak iyi bir alternatif olabilir. İşin içine biraz muzurluk katmak istiyorsanız eski MSN durumlarımıza bir selam çakarak farklı karakterlerle de yazmayı deneyebilirsiniz : Y?Zı? ?? ???ü??R ş?R?ı??Rı 2019
5 Mutlaka Açıklama Yazın
Açıklama kısmına o albümü oluşturma amacınızı açıklayan bir iki cümle mutlaka ekleyin. Bu hem albümünüze göz atanları daha fazla keşfetmeye teşvik eder hem de sizin için ayırt edici olur. Açıklamayı basit ve net tutun. Örneğin; '2002-2003 Türkçe Pop: Dönemin popüler isimleri ve az bilinen güzel şarkıları.', 'Murat Menteş, Dublörün Dilemması, kitapta geçen şarkılar.' Zaten siz zahmet edip tüm listeyi yazmaya kalkışsanız da 300 karakteri geçemeyeceğinizi hatırlatmak isterim.
6 Albüm Kapağınız Havalı Olsun
Spotify'ın albüm kapağını da ayarlamamıza izin vermesi sanırım pasta üzerindeki krem oluyor. (Bknz: Creme de la creme) Eklediğiniz şarkıların görsellerinden albüm kapağı yapabilirsiniz ama elinizde dikkat çekici başka alternatifler varsa profiliniz kesinlikle daha şık görünür. Bunun için replacecover.com harika bir araçtır. 30. Yaş Günü çalma listesi örneğini onunla hazırladım. Ayrıca Canva'da da özgün seçenekler bulabilirsiniz. 'Prensesler Gibiydim Ben Baba Evinde' çalma listesi görseli de Canva'yla hazırlandı.
7 Ayarları Kontrol Ettiğinizden Emin Olun
Eğer albümlerinizi oluştururken herkese görünür olma seçeneğini seçmeyi unutursanız kimse hazırladığınız albümü göremez. Bu seçenek kimseyle paylaşmak istemediğiniz keşiflerinizi saklamak için harika, paylaşmaya can attığınız listeler içinse üzücüdür. Listelerinizin görünürlüğünü kontrol etmeyi unutmayın. Bunun için masaüstü uygulaması kullanıyorsanız çalma listenizin içindeki 'çal' butonunun yanındaki üç nokta (…)'ya tıklayıp görünür yap / gizle seçeneğini tercih etmeniz gerekiyor. Mobilde ise çalma listenizin olduğu sayfada sağ üst köşede bulunan üç noktaya tıklayarak aynı ayarlara erişebilirsiniz.
8 Spotify'ın Bilinmeyen Özelliklerini Keşfedin
Spotify aslında göründüğünden daha fazla kısa yol ve araç barındırıyor. Eğer çok beğendiğiniz bir liste yapmayı başardıysanız ayarlara tıklayıp 'Benzer bir albüm oluştur' seçeneğine tıklayabilirsiniz. Spotify çalma listenizdeki şarkıları analiz eder ve 'Ah bunu unutmuşum' diyebileceğiniz parçalarla alternatif bir liste sunar. Ayrıca beğendiğiniz bir şarkının özelliklere tıklayarak 'Şarkının radyosuna git' diyebilir ve bezer şarkılarla daha fazla keşif yapabilirsiniz.
Spotify'ın diğer uygulamalarla olan ilişkisinden de bahsetmiştik. Shazamla, last fm'le ya da diğer ilham verici uygulamalarla birlikte kullanarak, adını hatırlayamadığınız parçaları kolayca yakalayıp çalma listenize alabilirsiniz.
9 Arkadaşlarınızı Göreve Davet Edin
Çevrenizdeki tek gurme siz değil misiniz? ya da çalma listesini yapmaya çalıştığınız dönemde sizinle aynı şarkıları dinleyen kişiler mi tanıyorsunuz? İsterseniz ortak bir albüm hazırlayarak dostlarınızın müzik zevkinden faydalanabilirsiniz. Ortak albüm oluşturma fikri doğum günü, havuz partisi, piknik gibi organizasyonlarda hayat kurtarabilir. Kimsenin kalbini kırmadan herkese hitap edecek bir liste yapmak istiyorsanız da ortak listeler sorumluluğu paylaşmak için harika bir yoldur. Listeyi paylaşımlı hale getirmek için listenin içerisine girip üç (…) noktayı tıklayın. 'Ortak Çalmaya Aç' seçeneğini seçin ve ardından paylaşmak istediklerinizle paylaşın.
10 Güncel Olun
İster sosyal medyada ister Spotify gibi platformlarda takipçi edinmeyi düşünün, en temel hedefiniz aktif olmak olmalıdır. Listelerinizi oluşturduktan sonra bir kenara atmayın, yeni keşiflere açık olun ve listelerinizi güncel tutmayı bir hedef haline getirin. Paylaşım candır! Yaptığınız güncellemeleri sosyal medyadan paylaşmayı unutmayın. Örneğin; 'Aşk Acısı' albümünüze yeni Kenan Doğulu şarkıları eklediğinizi Instagram Hikayeler'den duyurmak, takipçilerinizi mest edebilir. Böylece farklı mecralardaki varlığınızı çapraz kanallardan beslemiş olursunuz.