Haberler

Süleyman Çelebi vefatının 600'üncü yılında Bursa'da anıldı

Güncelleme:
Abone Ol

Süleyman Çelebi vefatının 600'üncü yılında Bursa'da anıldı Mevlid-i Şerif, kaleme alındığı Bursa'da asırlar sonra yeniden seslendirildi Süleyman Çelebi'nin vefatının 600.

Süleyman Çelebi vefatının 600'üncü yılında Bursa'da anıldı

Mevlid-i Şerif, kaleme alındığı Bursa'da asırlar sonra yeniden seslendirildi

BURSA - Süleyman Çelebi'nin vefatının 600. yılının UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kapadokya Üniversitesi iş birliğiyle, Bursa'da besteli mevlid icra edildi.

Kaleme aldığı Mevlid-i Şerif ile tüm İslam alemine adını duyuran Süleyman Çelebi'nin ölümünün 600. yılında UNESCO tarafından 2022 yılını "Süleyman Çelebi Yılı" ilan edilmişti. Kapadokya Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliği ile Süleyman Çelebi'nin Mevlid-i Şerif'i kaleme aldığı Bursa'da besteli mevlid icra etti. Kemal Batanay'ın 1956 yılında bestelediği Mevlid-i Şerif'i seslendiren sanatçılar, programa katılan vatandaşlara manevi duygular yaşattı.

Depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlar unutulmadı

Bursa'da Tayyare Kültür Merkezi'nde gerçekleşen programda okunan besteli mevlid, Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşların ruhlarına armağan edildi. Program sonrası sanatçılar ve geceye katılan vatandaşlar hayatını kaybeden vatandaşları dualarla andı.

Vefatının 600. yılında, kaleme aldığı şehirde anıldı

Süleyman Çelebi'nin Bursa'da kaleme aldığı ve İslam dünyasında yankı bulan Mevlid-i Şerif, altı asır sonra yeniden yazıldığı Bursa'da seslendirildi. 1956 yılında Kemal Batanay'ın bestelediği Mevlid-i Şerif'inin bir kısmını seslendiren sanatçılar programa katılan vatandaşlara duygu dolu anlar yaşatırken Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Kurulu Üyesi Mustafa Uysal, "UNESCO Süleyman Çelebi'nin 600'üncü vefat yılını dünyada anma yılı ilan etti. Cumhurbaşkanlığı tarafında Süleyman Çelebi'nin anılması için ilgili kuruluşlara talimatlar verildi. Bizde bu kendimize vazife edindik. 66 yıl önce bestelenen Mevlid-i Şerif'in Süleyman Çelebi'nin anma yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bir proje tebliğ ettik. Kapadokya Üniversitesi olarak bu projenin oluşmasında vesile olduk. Bu 89 ayrı makam, 10 usul, 84 nota sayfası ve bin 35 nota satırlık bir eser. 7 saatlik bir eser, biz burada yüzde 15'ini icra ettik. Musikimiz ve kültür tarihimiz açısından önemli bir eserin de kazandırıldığını düşünüyorum. Çünkü bu eser 66 yıl sonra icra edilerek bugüne geldi. Süleyman Çelebi'nin vefatının 600'üncü yılında okumak nasipmiş diye bakıyoruz. 6 Şubat depreminde kaybettiğimiz vatandaşlarımızın da aziz ruhlarına bu şerifleri de armağan ederek dualarını da yaptık" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Süleyman Çelebi Çelebi Bursa Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title