Sultan Iı. Abdülhamid ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu"
Kuveyt Yazarlar Birliği Başkanı Talal Saad Al-Rumaidhi, "Kuveyt halkı, Osmanlı'yı çok sever, Abdülhamid'in çok cesur ve hikmetli bir sultan olduğunu iyi bilirlerdi.
Kuveyt Yazarlar Birliği Başkanı Talal Saad Al-Rumaidhi, "Kuveyt halkı, Osmanlı'yı çok sever, Abdülhamid'in çok cesur ve hikmetli bir sultan olduğunu iyi bilirlerdi. Osmanlı tarihinde Abdülhamid çok büyük ve örnek alınacak bir şahsiyettir. Kuveyt, tarihte karşı karşıya kaldığı savaşlarda Osmanlı'nın deniz güçlerini kullanmış, ürettikleri vapurlara 'Hamid', 'Hameydi' gibi Abdülhamid'e ait isimleri vermişlerdi." dedi.
TBMM Milli Saraylar tarafından düzenlenen "Doğumunun 174. Yılında Sultan II. Abdülhamid ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu"nda, "Ortadoğu ve Sultan 2. Abdülhamid" konulu oturum yapıldı.
Etkinlikte, "Mısırlı Aydınlar Üzerinde el- Afgani Etkisi ve Sultan Abdülhamid'in Onun Hakkında Düşünceleri" başlıklı konuşma yapan Prof. Dr. Ahmed Abdelwahab Abdelsalam İbrahim, II. Abdülhamid'in bir strateji adamı ve mütefekkir olduğunu anlattı.
İbrahim, II. Abdülhamid'in çok iyi planlamalar yaptığını, gazeteci ve aktivist olarak bilinen Cemaleddin el Afgani'yi kendi fikirlerini yaymak, bir projeyi uygulamak ve tüm İslam ülkelerini bir araya getirmek için kullandığını dile getirdi.
II. Abdülhamid'in bu davranışını anlamak için Afgani'nin karakterini iyi bilmek gerektiğinin altını çizen İbrahim, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu adamın (Afgani) İslam dünyasına neler getirdiğini bilmemiz gerekiyor. Bazıları Mısır'da Afgani'yi tanrılaştırmış, çok fazla yüceltmiştir. Ona 'En önemli filozof' demelerinin yanı sıra, onun kutsal bir adam olduğundan da bahsediyorlar. Allah'ın sıfatlarını bile ona koymuşlardı. Asıl tehlike de buradaydı. Bazı fikirlerinde İslam'ı da tartışma konusu yapmıştır. Bir kesim de ona büyücü diyordu."
Afgani'ye inananların, temeli sağlam olmayan insanlar olduğunu savunan İbrahim, "Sultan Abdülhamid Han, bu adamın (Afgani) İslam'ı nasıl bir tehlikeye soktuğunu ve ajan olduğunu ortaya çıkaran ilk kişiydi. Abdülhamid Han bu adama karşı herkesi bilinçli olma konusunda uyarmıştı. Mısır'da bir çok insanın etkilendiği bu adamın hakkındaki tüm belgeler de Batılılar tarafından yok edilmiştir." diye konuştu.
"Abdülhamid Han'ın İslam dünyasında namı çok iyi bilinir"
Kuveyt Yazarlar Birliği Başkanı Talal Saad Al-Rumaidhi ise "Kuveyt Zihnindeki Sultan Abülhamid" başlıklı bir konuşma yaparak, körfez ülkeleri arasında Kuveyt'in iyi bir örnek teşkil ettiğini ve tarih boyunca Osmanlı Devleti'ne derin bir muhabbeti olduğunu kaydetti.
Al-Rumaidhi, Sultan Abülhamid'in İslam devletlerine büyük katkılar sağladığına vurgu yaparak, "Abdülhamid, 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başlarında, hassas bir dönemde hizmetlerini sürdürmüştür. Kendisi tahtta olduğu süreçte çok iyi kararlar almıştır. İslam dünyasında, bilhassa Kuveyt'te namı çok iyi bilinir." dedi.
Kuveyt'in önemli bir ticari konuma sahip olduğunu ifade eden Al-Rumaidhi, şöyle konuştu:
"Osmanlı İmparatorluğu'na mensup olan Kuveyt halkı, Osmanlı'yı çok sever, Abdülhamid'in çok cesur ve hikmetli bir sultan olduğunu iyi bilirlerdi. Osmanlı tarihinde Abdülhamid çok büyük ve örnek alınacak bir şahsiyettir. Kuveyt, tarihte karşı karşıya kaldığı savaşlarda Osmanlı'nın deniz güçlerini kullanmış, ürettikleri vapurlara 'Hamid', 'Hameydi' gibi Abdülhamid'e ait isimleri vermişlerdi. Kuveyt'teki gazetelerde, Abdülhamid hakkında güzel makaleler yazılırdı. Mübarek Sabah isimli bir zat, Sultan Abdülhamid adına bir mescit yaptırmıştı. Hatta birçok Osmanlı paşaları da bu camiyi ziyaret etmişti."
Sempozyumda ayrıca, Dr. Mustafa İnce "Mısır'ın el-Ahram Gazetesi'nin Kurucusu Beşara Takla'nın Sultan Abdülhamid'le İlişkileri", oturum başkanı Prof. Dr. Muhammed Harb ise "Mısır'daki Arabi Paşa Ayaklanması" başlıklı bir konuşma yaptı.
Sempozyum, 24 Eylül Cumartesi gününe kadar çeşitli oturumlarla devam edecek.