Haberler

Tarhana Üretimiyle Geçen 43 Yıl

Abone Ol

Uşak'ta 43 yıldır tarhana üreten 80 yaşındaki Mustafa Yeldanlı, sipariş üzerine yurt dışına da gönderdiği ürünü, çeşitli kentlerde fuarlara katılarak tanıtıyor.

SONER KILINÇ - Uşak'ta 43 yıldır tarhana üreten 80 yaşındaki Mustafa Yeldanlı, sipariş üzerine yurt dışına da gönderdiği ürünü, çeşitli kentlerde fuarlara katılarak tanıtıyor.

Yeldanlı, AA muhabirine, uzun yıllar boyunca otel işletmeciliği yaptığını, burada konuklarına kahve yerine tarhana çorbası ikram ettiğini söyledi.

Konuklarının çorbayı beğenmesi üzerine 1974'te küçük bir atölyede tarhana üretimine başladığını anlatan Yeldanlı, bir süre sonra halkın kendisine "Tarhana Baba" lakabını taktığını dile getirdi.

Uşak tarhanasında yeşil ve kırmızı biber, domates, soğan, nane, un ve yoğurt bulunduğunu belirten Yeldanlı, besleyici değeri yüksek bu ürünlerin karıştırıldıktan sonra en az 21 gün bekletildiğini ve fermante olduğunu kaydetti.

Ürünün daha sonra kurutularak pişirilmeye hazır hale getirildiğini ifade eden Yeldanlı, "Protein, kalsiyum, demir, A, B1 ve B2 vitaminleri bakımından çok zengin olan tarhana, insan sağlığı için en önemli besin kaynaklarından birisi." dedi.

"Tarhananın içinde 18 doktor var"

Özellikle çocukların bol tarhana tüketmesi gerektiğini anlatan Yeldanlı, "Tarhananın içinde 18 doktor var. Çünkü tarhana bağışıklık sistemini güçlendiriyor, 18 hastalığa iyi geliyor. Sağlıklı nesiller yetiştirmek istiyorsak tarhana tüketimini artırmalıyız." ifadelerini kullandı.

Yeldanlı, Uşak denilince akla ilk tarhananın geldiğini, bu ürünün coğrafi işaret tescilinin yapıldığını söyledi.

Uşak tarhanasının lezzetinin bölgenin iklimi ve toprak yapısından kaynaklandığını dile getiren Yeldanlı, yerel ürünlerin tarhana üretiminde kullanıldığına dikkati çekti.

İlerleyen yaşına rağmen tarhanayı tanıtmaya devam ettiğini, iki oğluyla İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya'da düzenlenen fuarlara katıldığını bildiren Yeldanlı, "40 yılı aşkın süredir tarhanayı tanıtmaya çabalıyorum. Ömrüm yettiği sürece çalışmaya devam edeceğim." diye konuştu.

Tarhananın sadece Uşak'ın değil Türkiye'nin de tanıtımına katkı sağlayacağını belirten Yeldanlı, "Akla nasıl 'spagetti' denilince İtalya geliyorsa, 'tarhana' denilince de Türkiye gelebilir. Tarhana üretimini destekleyip hem ekonomimizi güçlendirebilir hem de ülkemizi tanıtabiliriz." dedi.

"Uçaklarda tarhana ikram edilebilir"

Özellikle gurbetçilerin tarhanaya ilgi gösterdiğine dikkati çeken Yeldanlı, "Sipariş üzerine Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ABD, Rusya, Kanada, Japonya gibi pek çok ülkeye tarhana gönderiyoruz. Ancak tarhanayı tanıtmak için benim çabalarım tek başına yeterli değil. THY, uçaklarda tarhana ikram edebilir. Bu sağlıklı ve lezzetli ürünü tüm dünya tanımalı." ifadelerini kullandı.

Yıllık 25 ton olan üretim kapasitelerini artırmak yerine lezzeti koruyarak devamlılığı sağlamayı amaçladıklarını bildiren Yeldanlı, talebe göre çocuk ve kızılcık tarhanaları, mantarlı, yaş ve glutensiz tarhana ürettiklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Türkiye Uşak Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title