Tarihi Buldan Evleri Restore Ediliyor
"Türkiye'nin Kültür Envanteri Projesi'' kapsamında Denizli'nin Buldan ilçesinin pilot bölge seçilmesinin ardından tarihi evlerin restorasyonu başladı.
İBRAHİM SÜZER - " Türkiye'nin Kültür Envanteri Projesi" kapsamında pilot bölge seçilen Buldan ilçesinde tarihi evlerin restorasyonu başladı.
Ahşap ve cumbalı, saçak ve sundurmalarıyla birbirini engellemeyen manzaraya sahip tarihi evleriyle Buldan'ın, turizmde dünyaca tanınan Safranbolu'dan daha gözde bir hale gelebileceği belirtildi.
Buldan Belediye Başkanı Mustafa Fahri Şevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Safranbolu ve Beypazarı'nı örnek alarak projeye başlandığını söyledi.
Buldan'ın binalarının tarzı ve mimarisi itibariyle Safranbolu ve Beypazarı'ndan çok ciddi farklılıkları olduğunu kaydeden Çevik, "Oralarda tek tip evler var fakat Buldan'da tespit ettiğimiz 10-11 farklı mimari yapıda evlerimiz var. Ayrıca, Buldan ekonomik yapısı ve diğer unsurlarıyla bu ilçelerden daha zengin bir ilçe" dedi.
Çevik, projenin temellerinin 2007 yılının öncesine dayandığını fakat uygulamanın kendi belediye başkanlığı döneminde başladığını dile getirdi. Projenin Denizli'nin de kültür projesi haline geldiğini belirten Çevik, "Pamukkale, Laodikya, Güney, şarapçılık ve bağ bozumu, Yenicekent, Tripolis ve Buldan Yayla Gölü hattı çizdik. Bu hattı canlandırmayı hedefliyoruz. Yani sadece Buldan'ı düşünen bir proje değil" diye konuştu.
"32 sokak ve 164 evin restorasyonunu kapsıyor"
Çevik, projenin 32 sokak ve 164 evin restorasyonunu kapsadığına dikkati çekerek, ilk etapta 10 sokağın projesinin hazırlandığını, bir sokakta bulunan 25 evin de restorasyonunun tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizli Valiliği ve Denizli İl Özel İdaresi'nin çok ciddi destekleri olduğuna değinen Çevik, şöyle konuştu:
"Önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde bu bölgenin tarihi açıdan dünyada tanınacağını düşünüyorum. En önemlisi projenin kamuoyuna mal olması. Vatandaşlarımız sokakların ve evlerinin koruma altına almasından dolayı çok rahatsızdılar. İnsanlarımız uygulamaları gördükten sonra kendi iradeleriyle 'Benim evimi de tescilleyin, projesi yapılsın" demeye başladı.
Buldan'ın sosyo-ekonomik açıdan kalkınmasında bu kültürel mirasın çok ciddi katkıları olacak. Bu konuda birçok oda, vakıf ve dernekler projeyi destekliyor. Buldan, bu yapısıyla bir çerçevesi olmayan portreye benziyor. Bizim işimiz o portrenin içini doldurmak ve portreyi tamamlamak. Yani restorasyonla Buldan'ın görünmeyen değerlerini gün yüzüne çıkarmak. Buldan, bir Safranbolu, Beypazarı, Şirince gibi çerçevesi olan, içi boş bir yer değil. Çerçevesi olmayan, içi dolu bir resim. Restorasyon çalışmaları sürdürülürse dünyanın tanıdığı bir ilçe olabilir." - Denizli