"Tarihin 100'ü" Herkese Açılacak
Türk Tarih Kurumu, "Tarihin 100'ü" projesiyle Türk tarihi hakkında en çok konuşulan konuları fotoğraf ve kısa videolarla konunun uzmanlarına anlattıracak İlkokul öğrencisinin rahatlıkla anlayabileceği tarzda hazırlanacak belgesellerle tarihin yanlış öğrenilmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor TTK Başkanı Hülagü: "Bunlar hap gibi, meraklısına 10 dakikada öğrenmek istediği konuyu anlatacak"
TUĞBA ÖZGÜR DURMAZ - Türk Tarih Kurumu (TTK), "Tarihin 100'ü" projesiyle Türk tarihi hakkında en çok konuşulan konuları fotoğraf ve kısa videolarla konunun uzmanlarına anlattıracak.
Tarihin yanlış kaynaklardan öğrenilmesinin, tarihi gerçeklerin çarpıtılmasının veya üstünün kapatılmasının önüne geçerek, bilginin en doğru kaynaktan edinilmesi amaçlanan projede veriler, her yaş ve eğitim seviyesinden kişilerin kolaylıkla anlayabileceği şekilde oluşturulacak.
Türk tarihinin bilinen başlangıcından yakın döneme kadar ilk etapta Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un fethi, 1. Dünya Savaşı, Ankara'nın Başkent oluşu, Meclisin açılışı, Lozan Anlaşması gibi konular ele alınacak.
Görsel dokümanlar TTK'nın yenilenen web sayfasında yer alacak. Bir konu hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olmayı sağlayacak yaklaşık 10 dakikalık bir videonun ardından daha ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler için bibliyografya hizmeti de verilecek.
-Ödevlerde yardımcı kaynak olacak
TTK Başkanı Mehmet Metin Hülagü, AA muhabirine açıkladığı projeyle ilgili "Bunlar hap gibi, meraklısına 10 dakikada öğrenmek istediği konuyu anlatacak" dedi.
Öncelikle farklı alanlardan 100 konuyu ele alacaklarını bildiren Hülagü, talep olması halinde siyaset, biyografi, eğitim, kültür, sanat ve bilim gibi çeşitli paketler hazırlayabileceklerini de ifade etti.
Projenin ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin öğrenimlerini ve ödevlerini kolaylaştıracağına dikkati çeken Hülagü, tarihe ilgi duyan halkın da doğru bilgiye bu şekilde rahatça ulaşmasını sağlayacağını dile getirdi.
Hülagü, insanların seyretmeyi daha çok sevdiğine, daha kolay öğrendiğine işaret ederek, bu nedenle konuların eldeki veriler kapsamında drama, doküdrama veya belgesel türünde ve bir uzmanın anlatımıyla gerçekleşeceğini söyledi.
Hülagü, baraja benzettiği projeyle ilgili, "Bir barajın dolması kolay değil ancak tarih barajı dolduğu vakit tarih kaynağından öğrenilebilecek" diye konuştu.
"1. Dünya Savaşı'nda Esaret Altındaki Türkler" konusunun hazırlandığını da kaydeden Hülagü, TTK'nın yenilenen web sayfasında yer alacak projenin içeriğin yavaş yavaş doldurulacağını ve en yakın zamanda tamamlanacağını da sözlerine ekledi. - Ankara