Haberler

Temsili Duruşma Salonunda Meslek Öğreniyorlar

Abone Ol

Uşak'ta bir lisenin adalet bölümü öğrencileri, duruşma salonuna dönüştürülen sınıfta, canlandırılan yargılama senaryolarıyla derslerde öğrendiklerinin uygulamasını yapıyor.

SONER KILINÇ - Uşak'ta bir lisenin adalet bölümü öğrencileri, duruşma salonuna dönüştürülen sınıfta, canlandırılan yargılama senaryolarıyla derslerde öğrendiklerinin uygulamasını yapıyor.

Uşak Sultan Halil Yiğit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yönetimi, adalet bölümünde eğitim gören 70 öğrencinin mesleki derslerde başarılarını artırmak amacıyla bir sınıfı temsili duruşma salonuna dönüştürdü.

Öğrenciler, yaklaşık 15 bin lira harcanarak hazırlanan salonda, senaryo gereği mahkeme kuruyor. Hakim, savcı, tanık, sanık, mübaşir gibi rolleri üstlenen meslek liseliler, yargılama sırasında yaşananları görerek öğrenme imkanı buluyor.

Mezun olduklarında infaz koruma, mübaşir ve zabıt katipliği gibi mesleklerde çalışma imkanı bulacak öğrenciler, uygulamalı eğitimle teorik bilgilerini pekiştiriyor.

Adalet öğretmeni Murat Baki Akyürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okullarında oluşturdukları duruşma salonunun, gerçeğiyle birebir uyuştuğunu söyledi.

Öğrencilerin bu yolla mesleklerini daha yakından tanıma fırsatı bulduğunu dile getiren Akyürek, şöyle konuştu:

"Hazırladığımız salonda öğrenciler için hakim, savcı ve avukat cübbeleri bulunduruyoruz. Ayrıca mübaşir ve jandarma kıyafetleri de hazırladık. Senaryo gereği görev alacak öğrenciler önce kıyafetlerini giyiyor, ardından canlandırmalar yapılıyor. Belirli periyotlarla senaryolar değişiyor, böylelikle eğitimler daha verimli geçiyor. Öğrencilerimizin iş yaşamında zorluk çekmelerinin önüne geçmeyi, yeterliliklerini ve pratiklerini artırmayı amaçlıyoruz."

Akyürek, öğrencilerin hazırlanan senaryoları titizlikle uyguladığını ifade etti.

Öğrencilerden olumlu dönüşler aldıklarını bildiren Akyürek, "Eskiden sınıflarda ders konularını işleyip öğrencileri sınava tabi tutuyorduk. Şimdi derste gördüklerini burada uygulama imkanları var. Duruşma salonundaki performansları oldukça iyi, sanırım okuldan mezun olduktan sonra göreve başladıklarında yabancılık çekmeyecekler." dedi.

"Burada aldığımız eğitim çok daha verimli"

Öğrencilerinden Ramazan Kaya ise daha önce gerçek bir duruşma salonu görmediğini belirterek, "Burada bir mahkemede ne oluyorsa yaşıyoruz. Temsili duruşmalarda hakim, avukat ve sanık gibi rol alarak derste öğrendiklerimizi pratiğe dönüştürüyoruz. Burada aldığımız eğitim çok daha verimli." diye konuştu.

Damla Ceren Şenkan ise mezuniyetinden sonra zabıt katibi olmak istediğini kaydetti.

Temsili duruşma salonunda bir zabıt katibinin nasıl çalışması gerektiğini öğrendiğini dile getiren Şenkan, "Açıkçası sınıftaki derslerden daha çok bilgiyi burada öğreniyorum. Hocamız bizi sürekli yönlendiriyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Uşak Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title