Haberler

Topkapı Sarayı Silah Teşhir Salonu Yenilendi

Abone Ol

Topkapı Sarayı Silah teşhir salonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle ziyarete açıldı.

"İstanbul İl Özel İdaresi tarafından bakım onarımı, güçlendirmesi ve restorasyon projesi gerçekleştirilen Topkapı Sarayı Silah teşhir salonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle ziyarete açıldı. Silah Teşhir Salonu'nda bir çok yenilik ziyaretçileri bekliyor. Yenileme çalışmaları kapsamında yapılan özel animasyonlar sayesinde silahları ve dönemin kıyafetlerini sanal yeniçeriler tanıtıyor, hazırlanan minyatürlerle Osmanlı'nın üç kıtaya yayılışı izlenebiliyor. Bunların yanı sıra Osmanlı ordusunun kullandığı silahları kronolojik sıra ile görülebilmek mümkün"

İstanbul İl Özel İdaresi tarafından bakım onarımı, güçlendirmesi ve restorasyon projesi çalışmaları gerçekleştirilen Topkapı Sarayı Silah Teşhir Salonu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Milletvekilleri, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Hüsamettin Koçak, Topkapı Sarayı Müdürü İlber Ortaylı ve bir çok davetlinin katıldığı törenle ziyarete açıldı.

Törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sadece İstanbul'un değil, ülkemizin de gözbebeği olan Topkapı Sarayı'nda yeni bir aşamaya gelindiğini belirterek, Silah Teşhir Salonu'nda Fatih Sultan Mehmet, Kanuni dönemi gibi Osmanlı'nın birçok dönemine ait silahların layıkıyla sergilendiğini söyledi. Özellikle genç kuşaklarımızın tarihten ders almaları gerektiğini belirten Erdoğan, "tarihi sadece kitaplardan öğrenmek yeterli değil. Havayı gelip buradan solumak lazım" dedi.

Geçmişini bilmeyen geleceğini kazanamaz

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti; "Birçok tarihi eserimiz yurt dışında çeşitli müzelerde hem de en değerli eserler olarak sergileniyor. Eserlerimizi tekrar geri getirmenin mücadelesini veriyoruz. Hazinelerin değerini yeterince bilemezseniz birileri onların değerlerini biliyor ve kaçırıyorlar. Tarihimizi sadece talan edenlerden değil zamanın yıkı etkisinden de korumak gerekiyor. Nice zengin eserlerimizi kaybetmiş durumdayız. Geçmişini bilmeyen geleceğini kazanamaz"

Başbakan Erdoğan konuşması sonrasında ülkemize, milletimize, tüm insanlara ve özellikle genç kuşaklara hayırlı olsun diyerek açılış kurdelesini kesti.

Restorasyon sırasında Bizans eserleri ve tarihi su kuyusu ortaya çıkarıldı

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, modern müzecilik anlayışının en yeni örnekleri ve en son teknolojik imkanlar kullanılarak restorasyonun gerçekleştiğin söyledi. Proje finansmanının İstanbul İl Özel İdaresi tarafından karşılandığını belirten Günay, yenileme çalışmalarının iki aşamalı olarak yapıldığını, ilk olarak restorasyon çalışmalarının ardından da teşhir ve tanzim projesinin tamamlandığını ifade etti. Restorasyon sırasında bazı Bizans eserleri ve tarihi su Kuyusu ortaya çıkarıldığını anlatan Günay, camla kaplanan zemin sayesinde aydınlatılan bu bölmeleri ve zemindeki Bizans kalıntılarını ziyaretçilerin rahatça izleyebileceğini sözlerine ekledi.

Özel müzikler eşliğinde tarihe yolculuk

Müzeyi ziyaret edenlerin Cahit Berkay'dan Demir Demirkan'a, Hayko Cepkin'den Şebnem Ferah'a kadar bir çok sanatçı tarafından hazırlanan özel besteler eşliğinde gezi imkanı bulacağını ifade eden Bakan Günay, "modern müzecilik anlayışıyla, teknolojinin son imkânları kullanılarak hayata geçirilen projede müze arşivinin tozlu raflarındaki savaş ve silah figürlerinin yer aldığı yüzlerce minyatür incelendi. Bunların arasından seçilen ve sinema teknikleriyle canlandırılan minyatürlerden Osmanlı askeri ve silah kültürünü anlatan değişik temalarda kısa animasyonlar ve filmler hazırlandı. Bu filmler, LCD ekranlardan ziyaretçileri bilgilendirmek için kullanıldı. Örneğin ok ve yayların sergilendiği vitrindeki LCD ekrandan dünyaca bilinen "Okçu" minyatürü, ateşli silahların sergilendiği vitrinde de ateşli silahların yer aldığı minyatürler kullanıldı" dedi.

Günay konuşmasına şöyle devam etti " Binaya ilk girişinde ok ve yayları görecek olan ziyaretçiler, gezi güzergahını takip ettikçe kılıçlara, sonrasında da ateşli silahlara doğru ilerleyecek. Piri Reis'in Kitab-ı Bahriyesi'nden alınan ve pek bilinmeyen, Akdeniz ve Avrupa'yı içeren haritası da Osmanlı'nın üç kıtaya yayılışının 7 büyük savaş eşliğinde anlatıldığı dev bir panoya dönüştürüldü. Yaklaşık 10 metrekarelik dev harita üzerine yerleştirilen monitörlerden Kosova, İstanbul, Ridaniye, Mohaç, Preveze, Kıbrıs ve Bağdat savaşlarını konu alan minyatür canlandırmaları yayınlanıyor" açıklamasını yaptı.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Kültür Sanat Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title