Törebe" Oyununun Galası Yapıldı
Ulvi Alacakaptan'ın yönetmenliğini üstlendiği kara komedi türündeki "Törebe" isimli tiyatro oyununun galası yapıldı.
Ulvi Alacakaptan'ın yönetmenliğini üstlendiği kara komedi türündeki "Törebe" isimli tiyatro oyununun galası yapıldı.
Mehmet Emin Kazcı'nın kaleme aldığı oyunun gala gösterimi, Eyüp Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Oyun öncesi AA muhabirine açıklama yapan Ulvi Alacakaptan, daha önce Mehmet Emin Kazcı'nın "28 Şubat"ı konu edinen bir eserini sahneye taşıdıklarını söyledi.
Alacakaptan, "Törebe"nin 10 yıl önce yazıldığını belirterek, "Ne yazık ki bugünlerde çok yakıcı bir şekilde güncel oldu. Çocuk gelinler, tecavüzler, öldürülen kadınlar üzerine bir oyun. Yalnız oyunumuzun bir özelliği var; başta biraz tuhaf karşılanabilir... Oyunumuz bir komedi ama kara komedi. Bu türün örnekleri Türkiye'de çok yok. Bizim oyunumuz da inşallah iyi örneklerinden biri olur." diye konuştu.
Töre konusunda bir farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını aktaran Alacakaptan, "İzleyici, tabiri yerindeyse acı acı gülecek. Sonunda daha da acı bir sürpriz bekliyor. Amacımız tabii ki izleyiciyi üzmek değil." dedi.
Alacakaptan, oyun için çok çalıştıklarını ve takdirin izleyicide olduğunu vurgulayarak, "Oyunun bir son cümlesi var, o her şeyi anlatıyor aslında. 'Törebe, katilin de öldürülenin de aynı törenin kurbanı olduğu bir körebe oyunudur.' Evet, katil de törenin kurbanı. Öyle kötü bir gelenek ki bu, sanki mübahmış gibi, o da bir töreyi yerine getiriyor." ifadelerini kullandı.
Galaya katılan Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, oyun sonunda Ulvi Alacakaptan ve ekibine sahnede çiçek takdim etti.
Ulvi Alacakaptan, yaklaşık 1,5 saat süren tek perdelik "Törebe"de oyuncu olarak da yer alıyor.
Sahne, ışık ve kostüm tasarımları "Birlik Sahnesi" oyuncuları tarafından tasarlanan oyunda ayrıca, Akın Güneş, Ceren Parlar, Funda Cansever, Gülsemin Şimşek, Nedim Çağlar ve Ümit Saçlı izleyici karşısına çıkıyor.
Oyunun konusu özetle şöyle:
"Anadolu'nun bir köyünde ailesiyle birlikte yaşayan Hazal'ın başına, kötü bir hadise gelmiştir. Aile, namusun temizlenmesi için Hazal'a zarar veren Meşkin ile evlenmesini istemektedir. Meşkin kabul etmez bu evliliği. Hazal ise olan bitene daha fazla dayanamayarak evi terk eder. İstanbul'da yaşayan ve gazetecilik yapan teyze kızı Gazel'e sığınır. Ancak Hazal'ı İstanbul'da iki tehlike beklemektedir. Kendisini öldürmek için takip eden büyük ağabeyi ve yolda kılık değiştirerek Taşkın'a dönüşen ve tacizlerini sürdüren Meşkin. Küçük ağabeyi ise Hazal'ın öldürülmesine razı değildir."