Tyb, Türkiye'nin Kültürel Haritasını Çiziyor"
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Şeref Başkanı Mehmet Doğan, 38 yıldır faaliyetlerini sürdüren birliğin, 1984'ten beri aksatmadan yapılan yıllık çalışmasıyla Türkiye'nin kültürel haritasını çizdiğini söyledi.
AYŞE BÜŞRA ERKEÇ - Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Şeref Başkanı Mehmet Doğan, 38 yıldır faaliyetlerini sürdüren birliğin, 1984'ten beri aksatmadan yapılan yıllık çalışmasıyla Türkiye'nin kültürel haritasını çizdiğini söyledi.
TYB'nin yeni dönem çalışmalarına ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Doğan, kültürel birikimin, hayatı baştan sona şekillendirdiğini belirterek, kültür alt yapısı olmadan siyaset ve ekonominin eksik kalacağını dile getirdi.
Mehmet Doğan, TYB'nin "siyaset üstü" ve demokratik yapıya sahip bir birlik olduğunu aktararak, "Türkiye'de ekonomi, siyaset ön planda ve kültürel alan geri plana düştü ama biliyoruz ki siyaset ve ekonomiyi temelde besleyen, kültürdür. Bugünün siyasetçi ve devlet adamlarının hepsi kültürel alandan beslenmişlerdir." diye konuştu.
Kültürel alanın ihmalinin olumsuz sonuçlar doğuracağının altını çizen Doğan, şunları kaydetti:
"TYB 2018'de 40. yılını kutlayacak. 38 yıldır TYB sürekli faaliyet yapan bir kuruluş oldu ve pek çok faaliyetinin geçmişi 30 yılı geçmiş durumda. 1984'ten beri aksatmadan yaptığımız yıllık çalışmamızla Türkiye'nin kültürel haritasını çiziyoruz. Devlet adamlarımız en etkili sözlerini, büyük şair ve yazarlarımızın şiirleri ve metinleri eşliğinde söylüyorlar. Halk ile diyalog kurulması gerektiğinde büyük edebiyatçı ve şairlerimizin metinlerini okumak ihtiyacını hissediyorlar."
"Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni'ni 1992'den bu yana sürdürüyoruz"
Mehmet Doğan, günümüz edebiyatçılarının önemine de dikkati çekerek, "Edebiyatçılarımız sadece geçmişte yaşayan insanlar değil. Bugün de önemli şairlerimiz, yazarlarımız var ve bu alanı ihmal etmememiz gerekiyor. Kültürel alan hepimizin beslendiği, geleceğe yönelik mesaj vermemiz gerektiğinde her zaman yararlandığımız bir alan ve biz de bu alanı sağlıklı tutmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
TYB Şeref Başkanı Doğan, birliğin Türkiye genelinde hizmet verdiğini kaydederek, "TYB, küreselleşen dünyada, öz kimliğimizin, kültürel ve manevi değerlerimizin nesiller boyu devamını temin etmek amacındadır." dedi.
Birliğin, yurtiçinde ve yurtdışında gerçekleştirdiği etkinliklere de değinen Doğan, şu bilgileri verdi:
"6 yıldır devam eden 'Edebiyat Mevsimi' İstanbul'da, 12 yıldır 'Cahit Zarifoğlu Çocuk Şenliği' Konya'da, üçüncüsü gerçekleşen 'Kar Şiirleri Şöleni' ise Erzurum'da yapılmaya devam ediyor. Kalıcı hizmetlerimiz arasında sayabileceğimiz, 'Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı' ile 'Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları' ödülleri TYB'nin her yıl gerçekleştirdiği kurumsallaşan önemli ödüllendirmelerimizden. 'Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni'ni 1992 yılından bu yana sürdürüyoruz. İki yılda bir Türk dünyasının şair ve edebiyatçılarını bir araya getiriyoruz. Dünyayı dolaşan bir şiir şöleni yapıyoruz. Türkçenin 11. Uluslararası Şiir Şöleni'ni Tataristan'ın başkenti Kazan'da yaptık. Önümüzdeki yıl 12.sini Gürcistan'da yapmayı planlıyoruz."
Taklit edilmeye çalışılsa da sürdürmeyi başaramadılar"
Mehmet Doğan, Mesnevi Okumaları'nın 17 yıldır devam ettiğini ve 2017'de tamamlanacağını kaydederek, "Pek çok kurum tarafından taklit edilmeye çalışılsa da sürdürmeyi başaramadılar." değerlendirmesinde bulundu.
TYB'de, Mehmet Akif Ersoy'u anma programları ile haftalık çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekleyen Doğan, 2017'de, dördüncüsü gerçekleşecek Ahlak Şurası'na büyük önem verdiklerini kaydetti.
Doğan, Ahlak Şurası'nın ilkini 2009'da İstanbul'da gerçekleştirdiklerini belirterek, "20. yüzyılın en büyük ahlakçı düşünürü Nurettin Topçu'nun doğumunun 100. yılı anısına yapılan birinci şuramızın ardından ikinci şuramızı 'Siyaset ve Ahlak' başlığıyla Mevlana anısına Konya'da gerçekleştirdik. 4. Ahlak Şurası'nda konumuz, 'İktisat ve Ahlak' olacak." diye konuştu.
TYB Şeref Başkanı Doğan ayrıca, 4. Şehir Tarihi Yazarları Kongresi'ni Sivas'ta gerçekleştireceklerini dile getirdi.