Haberler

'Üç Yol' Batman'da Seyircisiyle Buluşuyor

Güncelleme:
Abone Ol

Hasankeyfli bir şairin Mostar'dan Malabadi'ye uzanan yolculuğunun anlatıldığı 'Üç Yol' filmi 22 Kasım'da Batman'da vizyona sunuluyor.

'Üç Yol' filmi 22 Kasım'da Batman'da vizyona giriyor. Balkon Film yapımcılığında, yönetmenliğini Faysal Soysal'ın üstlendiği başrollerinde, Nik Xhelilaj, Turgay Aydın, Rıza Akın, Kristina Krepela, Alma Terzic, Faketa Salihbegovic'in yer aldığı filmin galası ise 23 Kasım akşamı saat 17.30'da Batman Park'ta yapılacak. Filmin galasına, yönetmen Faysal Soysal, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve bölge milletvekilleri katılacak.

'Üç Yol' hikâyesi ile Evliya Çelebi'nin 'Seyahatname' adlı eserinde de iki kardeş köprü sayılan, Batman'daki Malabadi Köprüsü'yle acılara tanıklık etmiş Mostar Köprüsü'nü birleştiriyor. Yerli ve yabancı festivallerde kısa filmleri ile övgüler alan, ödüllü yönetmen Faysal Soysal, ilk uzun metraj projesi olan 'Üç Yol'da ayrıca Bosna savaşında ve sonrasında yaşanan dramlara da ayna tutuyor.

Filmde izleyenlerin karşısına Saraybosna'dan İstanbul'a ve ardından Hasankeyf'e uzanan yolculuğun yanı sıra ruhsal bunalımlar, kadın intiharları, iki ülke mirasının kaybedilen manevi ve tarihi zenginliği, umut ve aşk tasvirleri çıkıyor. 'Üç Yol'un başkarakterleri Bünyamin, Zrinka ve Yusuf çıktıkları içsel yolculukta hem gerçeği hem de ölümsüz aşkı buluyor. Yönetmen Faysal Soysal, filmin kalbinde yer alan Yusuf, Bünyamin ve Züleyha'nın hikâyesini, Bosna'da ve Batman'da yaşanan insanlık dramlarını çerçevesinde mercek altına alarak, Türk Sineması adına yeni bir dil arayışını da sürdürüyor. Festivallerde izleyicilerin beğenisini kazanan 'Üç Yol' filmi ülkemizin doğa ve tarihi miraslarından Hasankeyf'e saygı duruşu niteliğini taşıyor. Film Hasankeyf sular altında kalmadan önce çekilen son Türk filmi.

Filmin özeti:

'Onun dışındaki her şey bir başkasıdır.'

Babasının ve sevdiği kız Zeliha'nın Yusuf'a olan ilgilerinden dolayı Bünyamin'in çocukluğu hep kıskançlık duygularıyla geçmiştir. Hep birlikte oyun oynarken, Bünyamin Zeliha'nın Malabadi Köprüsü'nden düşüp boğulmasına sebep olur. Vicdan azabı yıllarca Bünyamin'in peşini bırakmaz. Ağabeyi ile hiçbir şekilde yüzleşemeyen Bünyamin çareyi uzak yerlere kaçmakta ve başkalarına iyilik yapmakta arar. Uzun süredir Bosna'da toplu mezarlardan kayıpların cesetlerini çıkarmakla meşguldür. Kayıplar Komisyonu'nda çalıştığı süreçte kendine ve her şeye yabancılaşır. Rüyalarında kendisini ağabeyi olarak görmeye başlar. Rüyalarında Yusuf olup yüzü peçeli mavi elbiseli bir kadının peşinde kuyusunu aramaktadır.

Bünyamin, Türkiye'ye dönmesine günler kala, Mostar Köprüsü'nden kendini atmaya çalışan Zrinka ile tanışır. Zrinka savaş sonrası travmalar ve intihar eğilimleri üzerine çalışan, yarı Sırp yarı Boşnak bir psikologtur. Ailesini ve en yakın arkadaşlarını savaşta kaybetmiştir. Bünyamin'in gizemli ve günahkâr şair dünyası ilgisini çeker. Zrinka aşık olur. Bünyamin gördüğü karmaşık rüyalar ve toplu mezarlar sonucu hastalanır. Zrinka ona psikolojik destek vermeye çalışır. Bünyamin iyileştiğinde Zrinka'nın aşkını hak etmek ve Yusuf'la ve babasıyla yüzleşmek için memleketi Hasankeyf'e döner. Zrinka, uzun süre Bünyamin'den haber alamaz. Bir gün rüyasında Bünyamin'in başına kötü bir şey geldiğini görür. Bünyamin'e yardım etmek ve aşkına cevap bulmak için Hasankeyf'e gider. Zrinka'yı orada Bünyamin'in rüyalarındaki gibi kendisini hakiki aşka kavuşturacak başka süprizler beklemektedir.

BİO-FİLMOGRAFİ

1979 Batman doğumlu olan Faysal gençlik yıllarından itibaren şiire ilgi duydu. 2000 yılında şiir ve sinema ile daha yakından ilgilenmek için Tıp Fakültesini 2.sınıfta terk etti. 2003-2007 yılında Tahran Sanat Üniversitesi'nde Sinema Yönetmenliği aynı anda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde Yeni Türk Edebiyatı bölümünde Yüksek Lisans yaptı. Tahran'daki eğitimi sürecinde uluslararası festivallerde gösterilen ve çeşitli ödüller alan 4 tane kısa film çekti. 'Kayıp Zaman Düşleri' adlı 35mm formatta çektiği kısa filmiyle kendi sinema dilini bulmaya yaklaştı.

2008 yılında bir bursla New York Film Akademisi'ne katılan Soysal 'New York'ta 3'ü 16mm, biri dijital olmak üzere 4 adet çalışmaya daha imza attı. 2002'de yayınlanan 'Düşe Yağmalanan Hayal Kuyusu' adlı kitabından sonra 2011'de 'Bir Ölünün Defteri' adlı ikinci şiir kitabını yayınladı. Sohrab Sepehri ve F.G.Lorca'dan yaptığı tercümeleri 'Akdenizdeki Çöl' adlı mecmuada topladı. Babek Ahmedi'nin Tarkovski Sineması kitabını Türkçe'ye kazandırdı. 2009'dan beri üzerinde çalıştığı 'Üç Yol' adlı sinema filminin yapımını 2013'de tamamladı. Şiir ve sinema değerlendirmelerini çeşitli edebiyat ve sinema dergilerinde yayınlamaya devam eden Soysal, aynı zamanda Yeryüzü Doktorları Derneği üyesi olarak sosyal sorumluluk projelerinde görev almakta, Bilim ve Sanat Vakfında film atölyesi çalışmasını yürütmektedir.

FİLMLERİ

Kısa Film

Mizan-sen, 2008
Saat Kaç? 2008
Kayıp Zaman Düşleri, 2007
Annem Olduğum Gün, 2006
Ithaki, 2005
Yasak Rüya, 2005

Müzik Video

İstanbul, 2008
İthaca, 2008

Belgesel

Somali, Yeryüzü Doktorları, 2012
Filistin, Yeryüzü Doktorları, 2011

Kaynak: Temsilci / Kültür Sanat

Mehmet Şimşek Hasankeyf Batman Aydın Sinema Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title