Haberler

Uçan Süpürge'de Documentarist Seçkisi

Abone Ol

DOCUMENTARİST İstanbul Belgesel Günleri, 14. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'ne kadın ve çocuk temalı filmlerin yer aldığı bir seçkiyle katılıyor.

Bu yıl 30 ülkeden 68 yönetmenin filmleriyle, erken ve zorla evliliklerden ataerkil iktidara, çocuk haklarından siyaset tarihine, sömürgecilikten anne-kız ilişkisine dek pek çok konuyu gündeme getirecek olan 14. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde yer alan DOCUMENTARİST seçkisi, dünyanın çeşitli köşelerinden derlenen kadın ve çocuk öykülerini anlatan filmlerden oluşuyor.

DOCUMENTARİST seçkisinin kadın temalı filmleri arasında Batı'da barış sembolü olarak görülen, çabaları nedeniyle aralarında Nobel Barış Ödülü'nün de olduğu sayısız ödülün sahibi Aung San Suu Kyi'nin bir evlat, bir eş, bir asi ve hepsinden önemlisi bir kadın olarak öyküsünü anlatan Aung San Suu Kyi: Burma'nın Korkusuz Leydisi, İsrail işgaline karşı sivil direnişi anlatan Budrus, kişisel ve toplumsal atıflar aracılığıyla kadınlıkla ilgili ön yargılarımıza incelikli bir mizahla dokunduran İçimizdeki Ay, savaşın yıktığı bir ülkede gurur, aşiret kuralları, utanç, korku ve değişim umudu hakkında müthiş bir hikâye anlatan Kabil'de Savaş ve Aşk ve Almanya'da 13 yaşında evlenmeye zorlanan, şiddete maruz kalan ve bu hayatı reddedince iki aile tarafından da mahkûm edilen bir Türk kızının özgürlük özlemini anlatan Küçük Gelin filmleri yer alıyor.

Seçkinin çocuk başlıklı teması altında Amsterdam merkezli HUMAN adlı bir sivil toplum örgütü tarafından gerçekleştirilen Çocuk Hakları Serisi'nde yer alan 8 kısa film bulunuyor. Seçkide yer alan ve İstanbul'un da aralarında olduğu farklı ülkelerde çekilmiş filmler, çocukların çiğnenen haklarını masaya yatırmayı amaçlıyor. Bu seçkide izlenebilecek yapımlar arasında eşcinselliğin kabul görmediği Litvanya'da bir avuç cesur eşcinselle birlikte bir baskı grubu oluşturan 16 yaşındaki bir gencin öyküsünü anlatan Antanas, para kazanmak için annesi ile beraber arabaların camlarını silen 9 yaşındaki bir kız çocuğunu anlatan Anna, İstanbul'da nüfus cüzdanı olmadığı için ailesiyle güç şartlarda yaşayan 15 yaşındaki Tanzanyalı Mustafa'nın gözünden göçmen olma durumunu anlatan Mustafa, tarlada bulduğu el bombasıyla oyun oynarken bombanın patlaması sonucu küçük kardeşini kaybeden kız çocuğunun öyküsünü dile getiren Alexandra, küçük kız kardeşi ve üvey babası ile Berlin'de bir dairede yaşayan 11 yaşındaki bir çocuğun dünyasını anlatan Cheyenne, babası tarafından kaçırılan bir kızın yaşadıklarını aktaran Godelieve, iki küçük kız ve bir erkek kardeşiyle birlikte anavatanı olan Somali'den kaçmak zorunda bırakılan bir çocuğun yaşamından kesitler sunan Said ve Hollanda'nın Limburg şehrindeki bir mülteci kampında 1,5 yıl yaşayan 15 yaşındaki bir Afgan çocuğu anlatan Habibola bulunuyor.

Gündelikçilerle Forum Tiyatro'yu Uçan Süpürge'ye Taşıyoruz

Gündeik temizlik işlerinde çalışan ve bu sırada birçok haksızlıklara ve kötü muameleye maruz kalan kadın emekçilerin gerçek öykülerini konu alan ve geçtiğimiz Aralık ayında DOCUMENTARİST-Hangi İnsan Hakları? etkinliği kapsamında sahnelenen Gündelikçilerle Forum Tiyatro, İMECE Kadın Dayanışma Derneği üyelerinin de katılımıyla 14. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde yeniden sahnelenecek. Altındağ Belediyesi'nin katkılarıyla gerçekleşecek program kapsamında 11 Mayıs'ta Yunus Emre Kültür Merkezi'nde yönetmenliğini Emel Çelebi'nin yaptığı Gündelikçi filminin gösterimi yapılacak. Eğitmenliğini Nihal Kuyumcu ve Tijen Savaşkan'ın gerçekleştirdiği Gündelikçilerle Forum Tiyatro ise, 12 Mayıs'ta aynı yerde tiyatroseverlerle buluşacak.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Kültür Sanat Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title