Haberler

Uganda'da Eşcinsellik Karşıtı Düzenleme

Abone Ol

Devlet Başkanı Museveni: "Hiçbir araştırma, insanın yaratılıştan eşcinsel olabileceğini ortaya koyamadı" "Yabancılar emirlerini bize dikte edemez. Yardımlarını kesebilirler, Uganda çok zengin bir ülkedir"

Uganda'da Devlet Başkanı Yoweri Museveni, eşcinsel birlikteliklere ağır cezalar getiren kanuna ilişkin, "Hiçbir araştırma, insanın yaratılıştan eşcinsel olabileceğini ortaya koyamadı" dedi.

Museveni, konuyla ilgili imza töreninde yaptığı konuşmada, "Hiçbir araştırma, insanın yaratılıştan eşcinsel olabileceğini ortaya koyamadı. Çünkü yetişme tarzının daha büyük bir önemi var. Bundan sakınılması için toplum birşeyler yapabilir. Bu nedenle kanun tasarısını imzaladım" diye konuştu.

Eşcinsellerin "davalarını" kaybettiğini ifade eden Musevini, kendilerini değiştirmeleri ve toplumun da bu konuda onlara yardımcı olması gerektiğini ifade etti.

-"Yabancılar emirlerini bize dikte edemez"

Batının, karara ilişkin eleştirileri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Museveni, "Batı'nın kültür mantığını anlamam mümkün. Uzun süredir Batı'nın davranışları karşısında şaşkınlık içinde kaldık. Sessiz kalmayı tercih ettik çünkü orası bizim ülkemiz değil" şeklinde konuştu.

Ancak başka ülkelerin, Uganda'da yapılan yasal düzenlemelere müdahale etme hakkının olmadığını dile getiren Museveni,  "Yabancılar emirlerini bize dikte edemez. Yardımlarını kesebilirler, Uganda çok zengin bir ülkedir" ifadesini kullandı.

Uganda parlamentosu tarafından aralık ayında kabul edilen yasa tasarısı, Devlet Başkanı Museveni'nin onayına sunulmuştu. Yasa, bir kez eşcinsel ilişkide bulunanlara 14 yıl hapis cezası öngörüyor. Yasaya göre sürekli eşcinsel ilişkide bulunanların yanı sıra küçük yaştakiler, engelliler ve AIDS hastalarıyla eşcinsel ilişkiye girenler ömür boyu hapisle cezalandırılacak. Yasa, eşcinsel birlikteliklerin farkında olduğu halde yetkililere bildirmeyenlere de ceza getiriyor.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, yasal düzenlemeyi  "gaddarlık" olarak nitelemiş ve "AB, cinsel eğilim temelinde yapılan ayrımcılığı teessüfle karşılıyor" ifadesini kullanmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama da yasanın yürürlüğe girmesinin Uganda ile ABD arasındaki ilişkileri "karmaşıklaştıracağı" uyarısında bulunmuştu.

ABD'nin her yıl Uganda'ya 400 milyon dolar yardımda bulunduğu belirtiliyor. - Kahire

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Yoweri Museveni Avrupa Birliği Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title