Umur Talu 'insanlığın salgın maceraları'nı yazdı
Gazeteci yazar Umur Talu'nun yeni kitabı Senin Adın Corona Olsun – İnsanlığın Salgın Maceraları, Literatür tarafından yayımlandı.
Türkiye'de gazeteciliğin en saygın isimlerinden Umur Talu, Covid-19 pandemisinden yola çıkarak, insanlar, olaylar ve yüz yıllar arasındaki bağlantılar ve karşılaşmaları 312 sayfalık bir kitapta kaleme aldı. "Senin Adın Corona Olsun" başlığıyla yayımlanan Talu'nun kitabı, "İnsanlığın salgın maceraları" alt başlığını taşıyor. Kitapta, insanlar ve salgınlar arasında, Talu'nun ifadesiyle, hikâyeler örülüyor.
Türkiye basınının önde gelen yazarları arasında bulunan ve gazete mutfaklarının ustalarından olan Umur Talu'nun son kitabı, "Senin Adın Corona Olsun" adıyla Literatür Yayınları arasından çıktı. Kitap, Talu'nun, "Ülkemizde salgına karşı 'ön cephe'de ve her cephede mücadele ederken yitirdiklerimizle birlikte, tüm ülkelerden her yaş, her cins, her ırktan bütün kayıplarımızın anısına; mücadeleyi sürdürenlere saygıyla" ithafıyla başlıyor.
Umur Talu, kitaba yazdığı 'Sunuş'ta, "Tarihçi değilim, bilim insanı değilim, doktor değilim, edebiyatçı da değilim. 40 yıl gazetecilik yaptım. Bir gazetecilik ürünü olmasa da, bir gazetecinin salgınlar, yüzyıllar, insanlar arasında; merak ederek, şaşırarak, bağlantılar arayarak ve sık sık bağlantılarla karşılaşarak veya olayları, kişileri bir diğeriyle buluşturarak yaptığı yolculuktan çıktı buradaki öyküler. Elbette sebebi Corona'ydı" diyor.
Senin Adın Corona Olsun – İnsanlığın Salgın Maceraları, Umur Talu'nun "Ülkemizde salgına karşı 'ön cephe'de ve her cephede mücadele ederken yitirdiklerimizle birlikte, tüm ülkelerden her yaş, her cins, her ırktan bütün kayıplarımızın anısına; mücadeleyi sürdürenlere saygıyla" notuyla okurlara ulaşıyor.
Balkan Savaşı'ndan İspanya İç Savaşı'na, Cemil Topuzlu'nun oğlu Mehmet Topuzlu'dan ABD'de öldürülen George Floyd'a, Marx'tan Freud, Kafka, Mustafa Kemal, Wilson, Troçki, Abdülhamid, Pasteur, Koch gibi isimlere uzanarak geçmişten günümüze insanlığın salgın maceralarını anlatan Senin Adın Corona Olsun, tarihin tarihte kalmadığını, bilgilerin değişip ezberlerin bozulduğunu gözler önüne seriyor.
Tarihten kopardığı sayfaları yeni bir bakış açısıyla, başka başka şekillerde birleştiren Umur Talu'nun sunduğu öykülerde umut ve umutsuzluklar, hayaller ve hayal kırıklıkları, korku ve cesaret, iyi ile kötü, çaresizlik ile çözüm, teslimiyet ile mücadele de iç içe geçiyor. Kitapta insanlık için hayatlarını ortaya koyanlar ve hayatlara mal olan insanlar birlikte yer alıyor. Senin Adın Corona Olsun'un başrolünde ise "tarih yapıcı" olarak salgınlar ve hastalıklar var. Bazen, milyonları yok eden ya da hayatta kalan milyonların da kaderini etkileyen salgınlar; bazen bir tek kişinin ölmesi veya kurtulmasıyla tarihin akışının değişmesine sebep olmuş hastalıklar...
Senin Adın Corona Olsun'da okura ulaşan yaşanmış hayatlar ve salgın hikâyeleri, sınırların, milliyetlerin, kuşakların ötesinde hepimizin bir diğerimize nasıl "bağlı" olduğumuzu da anlatıyor. "Bağımlılık" vurgusuyla insanlığın, birbirinin kaderini iyi veya kötü şekilde belirlediğine değinen Umur Talu, küresel bir felâkette bile global dayanışma ve paylaşımın idrak edilememesine de dikkat çekiyor.
Umur Talu'nun Senin Adın Corona Olsun – İnsanlığın Salgın Maceraları adlı yeni kitabı, Literatür etiketiyle raflarda ve online satış kanallarında yerini aldı.