Haberler

Vali Kamçı Doliche Antik Kenti Kazı Çalışmalarını Yerinde İnceledi

Güncelleme:
Abone Ol

Harran Üniversitesi'nden Doç.Dr.Mehmet Önal'ın Sorumluluğunda Yapılan Doliche Antik Kenti, Keber Tepe Mevkiinde Sürdürülen Kazı Çalışmalarını Yerinde İnceledi.

Gaziantep Valisi Süleyman KAMÇI, Münster Üniversitesi'nden Prof.Dr. Engelbert Winter başkanlığında, yardımcısı harran üniversitesi'nden doç.dr.mehmet önal'ın sorumluluğunda yapılan doliche antik kenti, keber tepe mevkiinde sürdürülen kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Bu yıl yapılan kazılarda gün ışığına çıkarılan eserleri yerinde inceleyen Vali Kamçı, Kazı Başkanı Prof. Dr.Engelbert Winter'den konuyla ilgili bilgiler aldı.

Kazı Başkanı Prof. Dr.Engelbert Winter; Doliche antik kenti Keber Tepe mevkiindeki elde edilen mozaiklerdeki desenlerin, canlı renkler ve anıtsal mimari parçaların oldukça etkileyici olduğu söyledi.

Halen turizmin hizmetine açılmış olan Dünya'nın bilinen en büyük Mitras Yeraltı Tapınağı'nın oldukça yakınında olan bu alanın, kazılar tamamlandığında aynı gezi güzergahına dahil edilebileceği, bu nedenle, bu alanda kazıların yoğunlaştırılarak eserlerin meydana çıkarılması ve yerinde turizme sunulması gerektiğini bildirdi.

1. Derece Arkeolojik Sit alanında özel mülkiyet içinde olan bu eserlerin tamamen meydana çıkarılması için, kamulaştırma çalışmaları önümüzdeki günlerde başlayacağı, Gaziantep şehir merkezine sadece 10 km. uzakta olan Doliche antik kentinde Mitras Yeraltı Tapınağı ışıklandırılarak ve çevre düzenlemesi yapılarak turizme hazır hale geldiği belirtilerek, mozaikleri, arşivi, kaya mezarları, kaya kilisesi ve diğer mimari yapılarının da gezilip, görülebilecek hale getirilmesiyle Doliche antik kenti turizmin gözde bir merkezi olacağı ifade edildi.

Vali Kamçı; Doliche (Dülük) Antik yerleşim yerinde yürütülen kazı çalışmalarından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, gün yüzüne çıkarılan mozaiklerin, buranın tarihi önemi konusunda çok önemli bilgiler verdiğini, ilimizin turizmden hak ettiği payı alabilmesi için Doliche (Dülük) Antik yerleşim yerinde yürütülen çalışmaları çok önemsediklerini, bu amaç doğrultusunda, 2011 yılı kazı sezonuna, kazı ekibimizin rahatça kazı yapabilecekleri, mülkiyet sorunu bulunmayan bir alanı hazırlama konusunda yürütülen çalışmaları yakından takip ettiklerini belirterek,

Titiz ve başarılı çalışmalarından dolayı kazı ekibini kutlayan Vali Kamçı, kazı çalışmalarına destekleri için Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan FADILOĞLU ve belediye çalışanlarına teşekkür etti.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title