Haberler

Yaşayan İnsan Hazinesi"Nden Minyatür Kispetler

Abone Ol

UNESCO tarafından yaklaşık 4 yıl önce "yaşayan insan hazinesi" ilan edilen Bigalı kispet ustası, minyatür kispetlere yöneldi Kispet ustası Şahin: "Artık el emeğine dayalı olarak üretim yapılan birçok meslek kolunda olduğu gibi bu meslekte de maddi imkanlarımız çok azaldı" "UNESCO, Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşlerini de kültür hazineleri kapsamına alınca insanlar bizi de tanımak istiyor.

SERTEN AKKAYA - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) somut olmayan kültür miras çalışmaları kapsamında 2010 yılında "yaşayan insan hazinesi" seçilen Bigalı usta İrfan Şahin, 59 senelik deneyimiyle artık minyatür kispetler yapmaya başladı.

Pehlivan ve kispet fotoğraflarıyla duvarlarını süslediği tek odalı atölyesinde çalışan Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 yaşında başladığı mesleğinde hünerlerini gerçek kispetten ziyade hediyelik eşya olan minyatür kispette gösterdiğini söyledi.

Konuklarına verilmek üzere birini iki günde hazırladığı minyatür kispetleri büyük zevkle diktiğini belirten Şahin, "Artık el emeğine dayalı olarak üretim yapılan birçok meslek kolunda olduğu gibi bu meslekte de maddi imkanlarımız çok azaldı" dedi.

Şahin, 10 yıldır atölyesinde kendisini birçok yerli ve yabancı kişinin ziyaret ettiğini anlattı.

Misafirlerinin, internet aracılığıyla kendisine ulaştığı bilgisini veren Şahin, "UNESCO, Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşlerini de kültür hazineleri kapsamına alınca insanlar bizi de tanımak istiyor. Bunlar insanı manevi olarak besleyen unsurlar. Artık malzeme temininde sıkıntımız yok ama günümüz şartlarında 10 usta bu işi yapsa mesleğin şartları bunu kaldırmaz" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan, Makedonya ve Bulgaristan'dan gelen siparişler doğrultusunda özel olarak minyatür kispetler hazırladığını dile getiren Şahin, bu eşyanın 35-40 parçadan oluştuğunu bildirdi.

Nasıl ki terziler önce beden ölçüsünü alırsa kispeti diken ustanın da böyle çalıştığını aktaran Şahin, şöyle konuştu:

"Pehlivanın boyu ve kilosu çok önemlidir. Kispetin parçalarını tam ölçülerine göre kesmek gerekir. Terzilikte prova olur. Bu meslekte sonradan prova yapılmaz. Sağlam ve güzel bir kispet için en az 3 gün gerekir. Kispet için genellikle siyah renkli deri tercih edilir. Çünkü siyah deri yağlanınca zümrüt gibi parlar ve pehlivanlar toplu halde er meydanında güreşe çıktığında görüntü de güzel olur. Öteden beri böyle gelmiş, biz de böyle devam ettiriyoruz." - Çanakkale

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Birleşmiş Milletler İrfan Şahin Kırkpınar Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title