Yazarlar Perdeyi Canat'a Açıyor
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi, vefatının 9. yılında tiyatrocu Hasan Nail Canat’ı anıyor. Yarınki toplantıda Gezi olaylarına sanatçıların bakışı, mütedeyyin kesimin ‘Gezi kalkışması’ hakkında ne düşündüğü de ele alınacak.
9 yıl önce bir ramazan günü aramızdan ayrılan usta tiyatrocu Hasan Nail Canat’ı öğrencileri bir etkinlikle anıyor. Türk tiyatrosunda ayrı bir yeri olan Canat için 20 Temmuz akşamı (yarın) 21.30’da Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde (TYB) özel bir program gerçekleştirilecek. Türk tiyatrosuna sayısız oyun armağan eden Hasan Nail Canat, Kırımlı Murat Destanı, Bana Mahşeri Anlat, Sen Nerdesin, Bir Avuç Ateş, Süper Star Efendi Hayrettin, İnsanlar ve Soytarılar, Ebabil Kuşları adlı oyunlarda oynadı. Üstad Necip Fazıl’a olan sevgisini göstermek için sahneye taşıdığı Aynalar Yolumu Kesti adlı oyunu son kez Üsküdar’da izleyiciyle buluşturan Canat, aynı gecenin sabahında vefat etti. Gençlik romanları yazan, çok sayıda dizi ve sinema filminde de rol alan Canat, birçok belediyede tiyatro kursları verdi, sayısız öğrenci yetiştirdi.
Dostları Canat’ı anlatacak
Sultanahmet’te Kızlarağası Medresesi’nde gerçekleştirilecek anmaya, Canat’ın öğrencilerinin yanı sıra, dostları ve sanatçı arkadaşları da katılacak.
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nden yapılan açıklamada, Hasan Nail Canat’ın tiyatromuz için önemi vurgulanarak, günümüzde onun çizgisinde ilerleyen sanatçıların bir araya gelmesinin sanat dünyası için dikkat çekici faaliyetlerin işaret fişeği olabileceği vurgusu yapıldı.
‘Mahallede’ vandal baskı!
TYB açıklamasında şu görüşler yer aldı: “Günümüzde Hasan Nail Canat’ın hayatı boyunca sürdürdüğü çizgi adeta yok sayılmış, milletimizin inanç değerleriyle alay eden anlayışın sözcüleri tahakküm kurucu bir dille tiyatromuzu, sanatımızı tek sesliliğe mahkum etmişlerdir. Gezi Kalkışması sırasında vandalizme varan sokak hareketlerini destekleyenlerin en başında bir takım sanatçıların görünmesi kaygı vericidir. Kamunun ve halkın mallarına, çevreye zarar veren, duvarlara galiz küfürler yazan, inançlı insanlara hakaret eden söz ve eylemlerle adeta kendi ülkesinin kötülüğünü ister gibi davrananlar en büyük desteği ne yazık ki medyanın yanı sıra sanatçılardan görmüşlerdir. Ortaya çıkan vandalizmin yanında yer almayan sanatçılara ise mahalle baskısı uygulanmış, adeta ‘Gezi Kalkışması’na destek vermeyenler hedef alınmıştır. Canat’ı anma toplantımızda yaşanan olaylar karşısında sesleri adeta yok sayılan sanatçılarımız görüşlerini açıklayacak.”
Yarınki toplantıda sanatçıların Gezi olaylarına nasıl baktığı, iktidarın kültür anlayışı, manipüle edilen sanat dili ve daha pek çok mesele farklı açılardan ele alınacak.