Yeni Neslin 28 Şubat'ı Unutmaması Lazım"
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Konya Şube Başkanı Mehmet Kanmaz ile röportaj AYŞE BÜŞRA ERKEÇ - Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Konya Şube Başkanı Mehmet Kanmaz, 28 Şubat sürecinde Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen subay ve astsubayların yaşadığı sıkıntıları anlattı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Konya Şube Başkanı Mehmet Kanmaz ile röportaj AYŞE BÜŞRA ERKEÇ - Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Konya Şube Başkanı Mehmet Kanmaz, 28 Şubat sürecinde Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen subay ve astsubayların yaşadığı sıkıntıları anlattı.
Kanmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "postmodern darbe" olarak nitelendirilen 28 Şubat sürecinde TSK'daki görevinden "komik" bir gerekçeyle uzaklaştırıldığını söyledi.
O dönemde TSK'dan ihraç edilenlerin sadece inançları nedeniyle yargısız şekilde uzaklaştırıldığını belirten Kanmaz, "Silahlı Kuvvetler, diğer darbelerde olduğu gibi bizzat yönetime el koymamış, daha çok siyaseti dizayn ederek kendi hükmünü devam ettirmiştir. Bu noktada 28 Şubat, siyasetle Silahlı Kuvvetlerin bir şekilde çatıştığı ve bizlerin kurban edildiği bir dönemdir. Sırf inancından dolayı yargısız bir şekilde 1996-1998 yıllarında bin 750 civarında subay ve astsubay ihraç edilmiştir" diye konuştu.
"Ailelerini geçindirmek zorundaydılar"
Kendisine 1997'de 100'lük sistemde 98 sicil puanı verilmesine rağmen kısa süre sonra "disiplinsizlik" gerekçesiyle ihraç edilmesinin inandırıcı olmadığını savunan Kanmaz, şunları dile getirdi:
"TSK'dan ihraç edilen arkadaşlarımın arasında intihar edenler, psikolojik tedavi görenler, boşananlar oldu. Hiçbir mesleği küçümsemiyoruz ama hamallık ve pazarcılık yapanlar oldu. 'Ne iş olsa yaparım' diyerek her türlü işi yapmak zorunda kalanları gördük çünkü ailelerini geçindirmek zorundaydılar. Ben de 1998-2000 yıllarında çok farklı işlerde çalışmak zorunda kaldım ama bazı marjinal kesimlerin yaptığı gibi hiçbir zaman devletimize, TSK'ya karşı en ufak bir şekilde menfi harekette bulunmadık. Her zaman meşru sınırlar içinde davrandık, hayatımıza devam ettik."
Kanmaz, Türkiye'de geçmişteki darbe süreçlerinin bir şekilde unutturulduğunu, gençliğe 28 Şubat'ın en ince ayrıntısına kadar anlatılarak, aynı acıların tekrarlanmaması için hafızalara kazınması gerektiğini dile getirdi.
"Elhamdülillah, devam etmiyor ama etkileri var"
Kanmaz, 28 Şubat'ın toplumda açtığı ciddi yaraların bir ölçüde sarıldığını ancak yaşananlardan ders çıkarılmasının önemli olduğunu anlattı.
"Yeni neslin 28 Şubat'ı unutmaması lazım. 28 Şubat, uluslararası güçlerin ülkemiz üzerinde oynamış olduğu bir oyundur" diyen Kanmaz, şunları ifade etti:
"Silahlı Kuvvetler, siyasetin belli bir kesimi ve o zaman '5'li çete' dediğimiz STK'ların bir kısmı maalesef bu plana dahil oldu. '28 Şubat nedir?' dediğimiz zaman, toplumun milli ve manevi duygularının tahrip edilmesi, Türk milletinin İslam'a bin yıllık bayraktarlığının bir şekilde durdurulma hareketi olduğunu açıkça söylememiz lazım. 28 Şubat, yeni neslin atalarıyla irtibatını kesmektir.
28 Şubat için o zaman 'Bin yıl devam edecek' diyorlardı. Elhamdülillah, devam etmiyor ama etkileri var."
Kanmaz, Türkiye'nin önüne bakarak çok hızlı şekilde ilerlemesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'nin, önündeki 2023 ve 2053 hedeflerine ulaşması için siyasi istikrar lazım. Bu noktada STK olarak elimizden gelen her çabayı göstereceğiz. Kamuoyundan ricamız, 28 Şubat'ın unutulmamasıdır çünkü unutulduğu zaman darbe heveslileri bir yerden kendilerine yol buluyor, milletin iradesine tuzak kuruyorlar. Milletimizin ilerlemesi ve ülkemizin kalkınması için elimizden gelen her çabayı sarf etmemiz lazım. Rabbim, tekrar bu millete 28 Şubat yaşatmasın" ifadelerini kullandı.