Mahmut Şimşek Biyografisi
Mahmut Şimşek Kimdir ?
İşadamı, sendikacı, şair ve yazar. 1951 yılında Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Göktepe (Bahteri) köyünde doğdu. Dokuz çocuklu bir ailenin dördüncü ve okula giden ilk çocuğudur. Süleyman Nazif İlkokulu ve Ziya Gökalp Lisesinden sonra Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Alman Filolojisinde ve Dicle Üniversitesi Yüksek Öğretmen Okulunda okudu. Edirne-Keşan Topçu Alayında Yedek Subay olarak askerliğini yaptı. Yüksek öğreniminden sonra Diyarbakırspor ve Batman Petrolspor takımlarında kaleci olarak futbol oynadı Genç Milli Takıma çağrıldı.
1980'in sonlarına kadar DİSK'e bağlı BANKSEN sendikasının Güneydoğu organizatörü olarak çalıştı. İnsan Hakları Derneğinin, Diyarbakır şubesi kuruluşunda yer aldı. 1995 Genel seçimlerinde Cem Boyner'in kurduğu Yeni Demokrasi Hareketinde (YDH) 2. sıra milletvekili adayı oldu, seçilemedi. DİSİAD (Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği)'ın kuruluşuna öncülük etti. İki dönem yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik yaptı. GÜNSİAD (Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği) istişare meclisi üyeliği, DİSED (Diyarbakır Sanat Severler Edebiyatçılar Derneği) yönetim kurulu üyeliği, görevlerinde bulundu. (2009-2014 arası Diyarbakır İl Genel Meclis Üyesi olarak hizmet etti.
Şiir ve yazıları; Amida, Spartaküs, Diyarlife ve Meclis Özel gibi dergilerde; barış, demokrasi ve Kürt hakları üzerine yüzlerce makale ve röportajı G. Ekspres, G. Olay, D. Söz, D. Haber, G. Güncel gibi bölge gazeteleri ile Milliyet, Ekonomi Politika, Yeni Yüzyıl, Yeni Binyıl, Dünya, New Anatolia, Radikal, Taraf, Yeni Şafak gibi ulusal gazetelerde; yayınlanmıştır. İlgi alanlarıyla ilgi olarak bölge ve ulusal TV'lere siyasi analist olarak program konuğu olmakta, 1985 yılından beri ticaretle uğraşmaktadır. Evlidir; Türkçe, Kürdçe ve Almanca bilmektedir.
“Mahmut Şimşek'in “Gönlümün İki Yüzü” adlı şiir kitabında bir tarihsel bilinç ve güncel duyarlılık göze çarpıyor. Genel anlamda, tüm şairlerin ortak sorunu gibi görünen aşk teması burada ağırlıklı bir düzlemde olsa da, dile getirilenlerdeki felsefi bakış, sanatçının toplumsal olana karşı duruşunu da bize göstermekte; şiirler dolu bir serzenişler, gizlenmiş kızgınlıkları yumuşatan imgelerle örülüdür. Bıçak yemiş bir yüreğin acılı feryatları ve gösterilmek istenmeyen gözyaşları, kimi mısralarda ortak bir tema olarak iç burkuyor. Diyarbakır'da Bir Cadde adlı şiirinde, yaşanmışlıkla mayalanan şu mısralar, bizi geçmişe götürüp getiren ürpertici imgelerle donatılmıştır:
… Kara kıştı / rüzgar kar tanelerini / topaçlama dönderiyordu / az ötede duvarın dibinde / kar kuşları gibi / sessiz bir kalabalık duruyordu / günleri / saatleri / sıraları var / mevsimleri yoktu…” (Ali Ural)
ESERLERİ:
ŞİİR: Gönlümün İki Yüzü (2005, 2. baskısı Türkçe-Kürtçe "Dû Rûyê Dilê Min" ismiyle kendisi tarafından Kürtçeye çevrilerek yayımlandı).
ANI: Dünyayı Hâlâ Barbarlar Yönetiyor.