'1,6 Milyon Kişinin Tc Numarası Yok
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Türkiye'de 1,6 milyon kişinin TC Kimlik Numarası'nın bulunmadığını söyledi.
İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, Türkiye'de 18 yaş üstü 1,6 milyon kişinin TC Kimlik Numarası'nı belirten kimlik kartının bulunmadığını söyledi. Referandum öncesi bu eksikliğin giderilmesi için Nüfus Müdürlüklerinin hafta sonu ve mesai saatleri dışında da çalışacağını kaydeden Bakan Atalay, "Bu kişilerin büyük bölümü yaşlı insanlar. Bu insanlarımızın referandumda oy kullanması için gerekli vatandaşlık numarasının yazılı olduğu kimlik kartlarını alması için il ve ilçelerde ekipler oluşturulacak. Vali ve Kaymakamlar denetiminde bu ekipler gerekirse evlere gidecek ve o insanlara kimlik kartlarını ulaştıracak" dedi.
Referandum öncesi alınan tedbirlere ilişkin olarak Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin ve Şırnak illerinin Vali, Emniyet Müdürü ve Jandarma Komutanları ile toplantı yapmak üzere öğle saatlerinde Şanlıurfa'ya geldi. Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal ile birlikte kente gelen Bakan Atalay, GAP Havaalanı'nda Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, AK Partili milletvekilleri ve bürokratlar tarafından karşılandı. Kentte ilk olarak Valiliğe gelen Bakan Atalay, kendisini karşılayanlarla tokalaşıp, tören mangasını selamladıktan sonra Valilik şeref defterini imzaladı. Bakan Atalay, daha sonra 4 ilin Vali, Emniyet Müdürü ve Jandarma Komutanları ile toplantıya katıldı.
Toplantı öncesi gazetecilere açıklama yapan Beşir Atalay, 12 Eylül'de yapılacak referandumun huzur içerisinde geçmesi için her türlü tedbirin alındığını söylerken, vatandaşların güven içerisinde sandığa gideceğini ifade etti.
Referandumda oy kullanmak için üzerinde vatandaşlık numarası bulunan kimlik kartı göstermenin YSK tarafından zorunlu kılındığını hatırlatan Bakan Atalay, yaptıkları incelemede Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 600 bin insanın TC kimlik numarası belirten kimlik kartları bulunmadığını belirlediklerini söyledi. Yaptıkları tespitlerde 1,6 milyon insanın büyük bölümünün yaşlı veya yurtdışında yaşadığını da saptadıklarını kaydeden Bakan Atalay, şunları söyledi:
"Vatandaşlık numarası artık günlük hayatta çok gerekli olan bir ihtiyaçtır. Şimdi bu eksikliğin giderilmesi için bir genelge yayınladık. Nüfus idareleri hafta sonları ve mesai sonrası dahil açık olacak. Vatandaşlarımız; nüfus idaresine uğrayıp, yeni nüfus cüzdanlarını alsınlar. Çünkü bu kartlar sadece oy kullanmak için değil herhangi bir resmi işlem için de gerekiyor. Bu konuda da talimat verdik ve insanlara her türlü kolaylık gösteriliyor, üstelik herhangi bir masraf yok. Yine Valilik ve Kaymakamlık bünyesindeki nüfus idaresi ekip oluşturacak ve çoğu yaşlı olduğu için nüfus idaresine gelemeyenlerin belgelerini evlerine ulaştırsınlar. Bu konuda tüm Vali ve Kaymakamlarımızın hassas davranmasını istiyoruz. Ayrıca, vatandaşta seçmen kartı olmayınca oy kullanamayacağına dair bir tereddüt var. Seçmen kartı sadece bilgilendirme amaçlıdır. İnsanlarımız, seçmen kartı olmadan vatandaşlık numarasını belirten kimlik kartları ile de gidip oyunu kullanabilirler. Seçmen kartlarının sahiplerine ulaşması için de muhtarlarımıza büyük görev düşüyor. Bu konuda sıkıntı yaşayan muhtarlarımız illerde Valilik, ilçelerde ise Kaymakamlıklardan destek isteyebilirler."
SİYASİLER YAPICI ÜSLUP KULLANSIN
Referandum sürecinde yürütülen kampanyaların provoke edilmemesi için de özel tedbirler alındığına vurgu yapan Bakan Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yürütülen kampanyalarda, mitinglerde hem siyasilerin daha yapıcı üslup kullanması, hem de vatandaşların bu mitingleri ve çalışma ortamlarını provoke edici tutumlardan ve davranışlardan kaçınmaları gerekiyor. Çünkü bu bir seçim değildir. Bu Anayasa halk oylamasıdır, onun için tüm vatandaşlarımız bu çalışmalarda rol alabilir. Ama bunu bir seçim havasına sokmamalıyız. Bize göre bu ülkemize büyük değişiklikler getirecek, ülkenin önünü ve ufkunu açacak bir pakettir. Referandum demokratik ülkelerde çok önemli bir uygulama. Türkiye'de maalesef uygulama alanı sınırlı. Sadece Anayasa değişikliği ile ilgili oylama yapılıyor. Şu ana kadar 5 kez oylama yapıldı ve 12 Eylül'de 6. kez yapılacak. Bir önceki 2007 yılında yapılan 5. referandumda büyük katılım olmuş ve yüzde 69 gibi yüksek oranla değişiklik sağlanmıştı. Bu süreçte yapılan mitinglerin şölen havasında geçmesi için özel tedbirler alıyoruz. Mitinglerin provoke edilmesi ihtimali her zaman söz konusu olduğu için özellikle girişlerde sıkı kontrol yapıyoruz. En küçük bir şüphede de çok sert müdahale edilmektedir. Yani bu demokratik sürecin şölen havasında geçmesi çok önemlidir. Bu konuda isteğimiz herkes, kimse kimsenin çalışmasını sabote, provoke etmesin. Mitinglerin huzur içinde geçmesi yönünde tedbirleri alıyoruz. Ülke genelinde halk oylaması sürecinde tedirginlik oluşturmak veya vatandaşları tedirgin etmek, onları endişeye sevk etmek veya siyasi çalışmaları bu süreçte yapılacak kampanya çalışmaları provoke etmek isteyenlere yönelik istihbarat çalışmaları da yoğunlaştırıldı. Bu konuda vatandaşlar rahat olsunlar nerede ne var gayet iyi takip ediyoruz. İstihbarat birimlerimiz sürecin huzurlu yürümesi için gece gündüz çalışıyor."
Değişimin kaçınılmaz olduğunu ve herkesin oy kullanması gerektiğini de dile getiren Bakan Atalay, "Değişime karşı direnen statükoyu korumak isteyenlerin başvurduğu yollar vardır. Buna bazen boykot diyorlar, bazen başka kavramlar kullanıyorlar. Vatandaşlarımız onlara itibar etmesinler, çünkü oylamaya sunulan demokrasi paketidir. Biz devlet olarak her türlü tedbiri alıyoruz, vatandaş endişe etmeden gidip oyunu kimsenin baskısı altında kalmadan huzur içerisinde kullanabilir" diye konuştu.
Bakan Atalay, referandum oylamasının bayramın hemen ardından yapılacağını, oy kullanmak için bayram tatili veya ziyaretlerden dönecek kişilerin oluşturacağı trafik yoğunluğunun da sıkıntı yaratmaması ve herhangi bir olumsuzluğa yol açmaması için gerekli tedbirlerin alındığını sözlerine ekledi.
Bakan Atalay açıklamasının ardından Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal ile birlikte, 4 ilin Vali, Emniyet Müdürü ve Jandarma Komutanlarıyla basına kapalı toplantı yaptı.
KIRMIZITAŞ - Ali LEYLAK- ŞANLIURFA - DHA