Haberler

2014 Yerel Seçim Sonuçları

Abone Ol

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sarıgül: "Buradan İstanbul'da önde görülen siyasi partiye bir çağrı yapmak istiyorum.

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül, İstanbullular'ın sonuçları iç huzuruyla kabul edebilmesi ve şaibenin ortadan kalkması için oyların yeniden sayılmasını istedi.

Sarıgül, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, 30 Mart yerel seçimlerinin yapıldığını ancak henüz sonuçların kesinleşmediğini söyledi.

Tüm Türkiye'de sandığın şaibeli olduğunu öne süren Sarıgül, "Buradan İstanbul'da önde görülen siyasi partiye bir çağrı yapmak istiyorum. İstanbullular'ın sonuçları iç huzuruyla kabul etmesi için gelin tüm ilçelerde oylar yeniden sayılsın. Seçimler üzerindeki şaibe ortadan kalkınsın. Sonuç ne olursa olsun bu seçim demokrasi tarihimize maalesef şaibeli bir seçim olarak geçecektir" dedi.

Kampanya sürecinin başlangıcından itibaren demokrasi ve etik kurallarla bağdaşmayan saldırılarla karşı karşıya kaldıklarını savunan Sarıgül, şunları söyledi:

"Başbakan televizyonları, gazeteleri arayarak, şahsıma doğrudan sansür uyguladı. Kendisi her gün onlarca televizyonda saatlerce konuşurken, bizim canlı yayınlarımız engellendi. Tek iletişim kanalımız olarak kalan sosyal medya ne yazık ki yasaklandı. Twitter ve Youtube yasağı ile Türkiye'yi demokratik dünyadan AK Parti iktidarı kopardı. Afişlerimiz, pankartlarımız yırtıldı, toplatıldı. Seçim ofislerimize otobüslerimize saldırılar yapıldı. Son olarak sahte SMS mesajlarıyla adaylıktan çekildiğim şeklinde yalan haberler yapıldı. Kadıköy'deki mitingimizin iptal edildiği şeklinde yalan haberler yapıldı."

Sarıgül, antidemokratik bir ortamda seçime girdiklerini ifade ederek, seçim gününden itibaren benzer şaibelerin devam ettiğini iddia etti.

Onlarca ilçede elektriklerin kesildiğini, oy torbalarının ortalarda dolaştığını söyleyen Sarıgül, binlerce gönüllüyle birlikte sandıkları korumaya devam ettiklerini anlattı.

Sarıgül, "Sonuçta kazanabiliriz veya kaybedebiliriz. Sonuç ne olursa olsun bir tek oyun bile çalınması demokrasi adına kara bir lekedir. Ne yazık ki bütün bunlar dünyanın gözleri önünde oluyor. Seçim öncesinde uluslararası gözlemci talep etmemizin haklılığı ortaya çıkıyor. İktidar, yasaklarla girdiği bir seçimi 'demokrasi' diye sunuyor. Oysa Türkiye'nin nasıl bir antidemokratik seçim yaşadığını tüm dünya kamuoyu görmüştür" diye konuştu.

Demokrasi mücadelelerinin asla bitmeyeceğini vurgulayan Sarıgül, Türkiye'nin "siyasi ayak oyunlarına ve seçim hilelerine" teslim edilmeyecek kadar değerli olduğunu ifade etti.

Mustafa Sarıgül, yarın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu yarın ziyaret edeceğini ve seçim sürecinde İstanbul'da yaşadıklarını detaylı bir şekilde sunacağını kaydetti.

Sarıgül, "Kendinize güveniyorsanız, seçimlerin sonuçlarının doğru olduğuna inanıyorsanız, müracaatımıza destek olun ve İstanbul'da sandıklar bir kez daha yeni baştan sayılsın, demokrasi tam anlamıyla kazansın. 'İstanbul seçimlerinde şaibe yok' diyorsanız, tutanakların doğru olarak merkeze nakledildiğine inanıyorsanız, birleştirme tutanaklarında en ufak bir sorun yok diyorsanız, o zaman korkmanıza çekinmenize gerek yok" ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin "Bundan sonra yol haritanız ne olacak?" sorusuna Sarıgül, "Onu önümüzdeki günlerde tekrar konuşuruz, şu anda başka bir süreçteyiz" cevabını verdi.

Mustafa Sarıgül, siyasi yaşamına Ankara'da devam etme gibi bir düşüncesinin olup olmadığına yönelik soruyu yanıtsız bıraktı.

Salıcı'nın sözleri

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kağan Salıcı da ıslak imzalı tutanakların sisteme girilebileceği bir yazılım oluşturduklarını, o yazılımla seçim gününün akşamında yüzde 90 seviyesinde ıslak imzalı tutanakların ellerine geçtiğini söyledi.

YSK'nın bu seçimlerde ilk kez uyguladığı kendi birleştirme tutanaklarını internet üzerinden yayınladığı bir sistemi bulunduğunu ifade eden Salıcı, onunla kendi ellerindeki ıslak imzalı tutanakları karşılaştırdıklarını bildirdi.

Karşılaştırma tutanakları ile ilgili bilgi veren Salıcı, "Tam 3 bin 500'e yakın sandıkta fark tespit ettik. İstanbul'da 32 bin sandık olduğunu düşünürsek, yüzde 10'un üzerinde bir rakam ortaya çıkıyor. 3 bin 500'e yakın sandıkta 39 ilçeden oluşuyor. Belediye meclislerinde, ilçe belediye başkanlıklarında ya da büyükşehir belediye başkanlıklarında tespit edilen 3 bin 500'den fazla fark var" şeklinde konuştu.

Fatih ve Kağıthane ilçeleri ile ilgili bazı sandık tutanakları basın mensuplarıyla paylaşan Salıcı, "Kağıthane, 1346 nolu sandık. Burada Mustafa Sarıgül'ün aldığı oy 137, Kadir Topbaş'ın aldığı oy 125. Bu birleştirme tutanaklarına, CHP'nin oyu 137 iken 37 olmuş, AKP'nin oyu 125 iken 225 olarak geçmiş" diye konuştu.

Fark tespit ettikleri sandıkları ilçelere bildirdiklerini, birçok ilçenin itirazda bulunduğunu söyleyen Salıcı, bugün itibarıyla Küçükçekmece, Beyoğlu ve Üsküdar ilçelerinde belediye başkan adaylıkları ile ilgili itirazda bulunduklarını bildirdi.

Bazı ilçelerde de belediye meclis üyeliklerine itirazda bulunduklarını anlatan Salıcı, elektrik kesintileriyle ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın açıklamalarını eleştirdi.

Bir gazetecinin, "Islak imzalı tutanaklarının karşılığı YSK'da var mı? 3 bin 500 sandıkla ilgili ne kadarlık oydan bahsediyorsunuz?" sorusuna Salıcı, "Bir kısmında belediye meclis üyelikleri, bir kısmında belediye başkanlıklarında bir kısmında ise büyükşehir belediye başkanlığı ile ilgili hatalar var. Biz bunların tamamına itirazlarımızı yapıyoruz. Ama 3 bin 500 sandık ortalama 1 milyon civarında bir rakamdır" karşılığını verdi.

Salıcı, "Biz 'Bir milyon oyumuz alındı da AKP'ye yazıldı' demiyoruz. Bunun altını çiziyorum. Benim size gösterdiğim tutanağa benzer 3 bin 500'e yakın fark tespit ettik" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA / Politika

Mustafa Sarıgül Ak Parti İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title