2014 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda
TBMM Başkanı Çiçek (1): "Anayasada bir uzlaşmaya henüz varamadık, epey de uzakta görünüyor bu uzlaşı. Hiç olmazsa etkin ve verimli bir Meclis çalışmasına imkan verecek bir İçtüzüğü bu dönem ge...
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Anayasada bir uzlaşmaya henüz varamadık, epey de uzakta görünüyor bu uzlaşı. Hiç olmazsa etkin ve verimli bir Meclis çalışmasına imkan verecek bir içtüzüğü bu dönem gerçekleştirme imkanımız olur" dedi.
Çiçek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na, Meclis'in 2014 yılı bütçesini sundu.
Tüm dünyada parlamentoların önemli olduğunu ancak Türkiye'de daha da önemli olduğunu belirten Çiçek, "Bu Meclis, hepimizin iftihar ettiği, bağımsızlığımızın kazanılmasında, milli mücadeleyi yürüten ve yöneten bir Meclis'tir. Başka ülkelerde önce devlet kurulur, sonra parlamentolar oluşur. Dünyada ilk kez Türkiye'de, TBMM oluşmuş, arkasından orduyu ve devleti kurmuş, Cumhuriyeti kurmuştur" dedi.
Çiçek, TBMM'nin, milli mücadeleyi yürüten, yöneten, devleti kuran, Cumhuriyeti ilan eden, buna karar veren bir Meclis olduğuna işaret etti. TBMM'nin, demokrasiye giden yolu aralayan, bugüne kadar bu yönde çok ciddi çabalar harcayan en önemli devlet kurumu olduğunu vurgulayan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"TBMM, Cumhuriyet ile beraber, daha geriye gidersek Tazminat ile beraber karar verdiğimiz, ülkemizin çağdaşlaşması, modernleşmesi adına yasal, yapısal ne kadar reform varsa, bunların hepsini gerçekleştirmiş, bunların gururunu yaşayan bir Meclis'tir. Planlı döneme geçtikten sonra Türkiye'nin plan hedeflerinde zikredilen konuların hayata geçirilmesinde, Türkiye'nin bu yönde mesafe almasında düzenlemeleri de yapan TBMM'dir. Onun için bu kurumun, devlet, toplum hayatında çok farklı, önemli bir yeri var. O nedenle Meclis'in varlığı dahil, başlı başına bu millet için bir ümit, güven kaynağıdır. Türkiye'nin her sorunu burada konuşulacaktır, uygarca tartışacağız, eksiklikler varsa birlikte tespit edip, çarelerini birlikte bulmanın gayreti içinde olacağız. TBMM, bugüne kadar böyle olmuş, bu görevini, zaman zaman karşılaştıkları zorluklara, sıkıntılara rağmen yerine getirmenin büyük mücadelesini vermiştir.
Geçmişte bu kadar güzel işler yapıldı. Şimdi milletimizin bizden beklentileri var. Bu beklentilerini de her geçen gün birilerini gerçekleştirebilirsek, inanıyorum ki TBMM, halk nezdindeki itibarını daha da artırmış olacaktır. Bunlardan biri birlikte karar verdiğimiz yeni anayasadır. Tartıştığımız konuların önemli bir kısmı anayasadan kaynaklanıyor. Her karşılaştığımız münferit sorunlarla ilgili çözüm bulmaya kalkıştığımızda, her gün yeni sorunlarla karşılaşıyoruz. Onun için Türkiye'nin başkaca sorunları yanında yeni bir anayasa sorunu vardır, tartışmaların önemli bir kısmının kaynağı da burasıdır."
-Yeni anayasa çalışmaları
Çiçek, dört partinin yeni anayasa konusunda mutabakata vardığını, iki yıl aşkın süredir, halkın katılımıyla, toplumun her kesiminin görüşlerini alarak yeni bir anayasa yapmaya çalıştıklarını söyledi. Çiçek, 60 maddede mutabakat sağlandığını anımsatarak, ancak diğer konularda çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Çiçek, "Keşke, bugün müzakereleri yaparken, 'birlikte bir anayasa yaptık' demenin, gururunu hep birlikte yaşasaydık" dedi.
Çok önemli çalışmalar yapıldığını dile getiren Çiçek, emeği geçenlere teşekkür etti. Bunun çok önemli birikim olduğunu belirten Çiçek, yakın siyasi tarih yazılırken, bu komisyonun çalışmalarının önemli yer tutacağını vurguladı.
TBMM Başkanı Çiçek, bir çok kez, yeni bir anayasa yapılmadığı takdirde her gün anayasal sorunlarla karşılacaklarını söylediğini anımsattı.
TBMM İçtüzüğü'ne yönelik çalışmalara da değinen Çiçek, "Anayasada bir uzlaşmaya henüz varamadık, epey de uzakta görünüyor bu uzlaşı. Hiç olmazsa etkin ve verimli bir Meclis çalışmasına imkan verecek bir İçtüzüğü bu dönem gerçekleştirme imkanımız olur" diye konuştu.
Milletvekili statüsünü netleştirmek istediklerini, yapılabileceklere birlikte karar verdiklerini, Genel Kurul aşamasına kadar geldiğini anımsatan Çiçek, ancak yarı yolda bıraktıklarını belirtti. Çiçek, yaptıkları güzel işlere, örneklere ek olarak, yapamadıkları ancak yapmaları gereken çok da çalışma bulunduğunu vurguladı.
-"En çok çalışan devlet kurumların başında geliyor"
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yasama ve denetim çalışmaları hakkında da bilgi verdi.
Kamuoyundaki olumsuz algıya rağmen Türkiye'de en çok çalışan devlet kurumlarının başında TBMM'nin geldiğini belirten Çiçek, sabahlara kadar çalıştıklarını anlattı. Çiçek, kamuoyunda bazı önyargılı, peşin hükümlü, yalan haberler üzerinden TBMM ile ilgili olumsuz kanaatin bulunduğunu söyledi.
Çiçek, 24. Dönem 3. Yasama Yılı'nda TBMM Başkanlığı'na 149 tasarı geldiğini, bunun 142'sinin kanunlaştığını, 154 tasarının Genel Kurul gündemine girdiğini, halen 392 tasarının ilgili komisyonlarda, 209 tasarının ise Genel Kurul gündeminde bulunduğunu bildirdi. Çiçek, aynı dönemde Başkanlığa 947 kanun teklifi geldiğini, bunun 55'inin kanunlaştığını, 66 teklifin Genel Kurul gündemine girdiğini, halen bin 649 teklifin ilgili komisyonlarda, 17 teklifin ise Genel Kurul gündeminde bulunduğunu kaydetti.
Meclis Başkanı Çiçek, 19 bin 934 yazılı soru önergesi verildiğini, bunların 4 bin 639'unun süresi içerisinde, 8 bin 300'ünün süresi geçtikten sonra cevaplandırıldığını belirterek, "5 bin 32 yazılı soru önergesi süresi içerisinde cevaplandırılmadığı için gelen kağıtlar listesinde yayımlanırken, 6 önerge geri alınmıştır. Halen bin 957 önerge ise işlemdedir" dedi.
2 bin 606 sözlü soru önergesi verildiğini, bunlardan 495'inin cevaplandırıldığını, 5'inin geri alındığını, halen 2 bin 106 sözlü soru önergesinin Genel Kurul gündeminde bulunduğunu kaydeden Çiçek, bin 26 Meclis araştırması önergesi verildiğini, bunlardan 8'inin kabul edilerek 2 Meclis Araştırması Komisyonu kurulduğunu belirtti.
TBMM Başkanı Çiçek, geçen yasama yılında TBMM Genel Kurulu'nun, 139 birleşim ve 783 oturumda 875 saat çalıştığını, bu çalışmalara ilişkin 46 bin 131 sayfa tutanak tutulduğunu ifade ederek, komisyonlarda ve diğer toplantılarda ise 2 bin 639 saat 39 dakika çalışma için 60 bin 147 sayfa tutanak tutulduğunu söyledi.
Çiçek, milletvekillerinin 24. Yasama Döneminin 1. 2. ve 3. yasama yıllarına ait Genel Kurul konuşmalarının e-kitap haline getirildiğini, e-kitaplar ile yasama ve denetim faaliyetleriyle idari teşkilatın faaliyet raporlarına ilişkin belgelerin yer aldığı taşınır belleklerin tüm milletvekillerine dağıtıldığını bildirdi.
Çiçek, işitme engelli vatandaşlar için hazırlanan ve bu yasama yılından itibaren seslendirilen tutanak özetlerinin Meclis'in internet sayfasında yer aldığını bildirdi.
-"Önem verdiğimiz konulardan biri parlamenter diplomasi"
TBMM olarak, önem verdikleri konulardan birinin parlamenter diplomasi olduğunu dile getiren Çiçek, dış ilişkiler ve parlamenter diplomasi açısından bu yıl yoğun bir yıl geçirdiklerini kaydetti.
TBMM Başkanı Çiçek, Meclis'in bu yıl uluslararası organizasyonlar bakımından iki önemli toplantıya evsahipliği yaptığına işaret etti.
TBMM'de 8 Cumhurbaşkanı, 1 Devlet Başkanı, 1 Kral, 1 Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve 15 Meclis Başkanı ile görüşüldüğünü, 6 Başbakan, 1 Başbakan Yardımcısı, 5 Bakan, 21 münferit heyet ve 21 büyükelçi kabul edildiğini ifade eden Çiçek, bir çok ülkeye de iadeyi ziyarette bulunulduğunu vurguladı.
Çiçek, Meclis tarihinde ilk defa yurt dışında Avusturya ve Almanya'da Meclis adına toplantı tertip edildiğini söyledi.
-Meclis bütçesi
Meclis'in 2013 yılı bütçesinin 773 milyon 260 bin TL olarak kanunlaştığını, yıl içinde yapılan aktarmalar ve ödenek ilaveleriyle birlikte Eylül sonu itibarıyla toplam ödeneğin 747 milyon 741 bin 520 TL olduğunu, bu ödeneğin 461 milyon 695 bin TL olan, yüzde 62'sinin harcandığını ifade eden Çiçek, yılsonu itibarıyla 2013 yılı bütçesinin gerçekleşme oranının yüzde 95'e ulaşmasının beklendiğini kaydetti.
Kamu Denetçiliği Kurumu'na, Hazine yardımı olarak, TBMM Bütçesi içinde 13 milyon 443 bin TL pay ayrıldığını dile getirdi.
Çiçek, Meclis'in 2014 yılı teklifinin, 2013 yılı bütçesine göre yüzde 1,6 oranında, 12 milyon 310 bin TL azalış gösterdiğini, -Kamu Denetçiliği Kurumu Bütçesi hariç- 760 milyon 950 bin TL olarak teklif edildiğini ifade ederek, "Kamu Denetçiliği Kurumu için ayrılan Hazine yardımıyla birlikte 2014 yılı bütçe teklifimiz, 2013 yılının başlangıç ödeneği olan 773 milyon 260 bin TL'ye göre, binde 14 artış ile 774 milyon 393 bin TL olarak teklif edilmiştir" diye konuştu.
-"Yeni Halkla İlişkiler Binası tamamlanmak üzere"
Meclis'in, fiziki altyapı ve çalışma ortamı sağlama ve iyileştirmeye yönelik faaliyetleri hakkında bilgi veren Çiçek, şunları kaydetti:
"Milletvekili Yeni Halkla İlişkiler Binası tamamlanmak üzere olup, geçici kabul çalışmaları devam etmektedir. Binanın tefrişine ait alımların büyük kısmı Devlet Malzeme Ofisi aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Ortak alanlar, lokantalar, toplantı salonları, idari mekanlar ve kabul salonlarının tefrişine ilişkin mobilyalar ile her türlü elektronik ekipman ve mefruşat temin edilmiş olup kurulumları tamamlanmak üzeredir.
Yerleşke içerisinde otopark ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan 22 bin 500 metrekare alana sahip katlı otopark inşaatı devam etmektedir. İnşaatın gelecek yıl Temmuz ayında tamamlanarak hizmete açılması planlanmaktadır. Otoparkın kapasitesi 67'si engelliler için olmak üzere 850'dir. Daha önce Muhafız ve Tören Taburu tarafından kullanılan binada, Personel Hizmet Binası olarak kullanılmak üzere tadilat, onarım ve tefriş çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bina, 30 Nisan 2013 tarihinde kullanılmaya başlanmıştır. Genel Kurul salonunun fiziki şartlarını iyileştirmek amacıyla bu yıl içerisinde bir kısım mimari, aydınlatma, ses sistemleri ile akustik değişiklikler ve yenilemeler yapılmıştır. Genel Kurul davası, bu yıl içinde, kısa bir süre önce bitti. İnşaatına ne zaman başlandı, ne kadar tartışmalar yapıldı, bu kadar yargı safhasından da sonra daha yeni mahkemeden bitti. Maalesef Meclis olarak, biraz daha fazla para ödeme mecburiyetimiz yargı kararı sonrası ortaya çıktı. Ana Binanın restorasyonunun yapılması kapsamında ilk etapta mimari rölövesinin çıkarılması çalışmaları devam etmektedir. Bu bina, yarım asırı aşan zamandan beri kullanılmaktadır ama günübirlik tadilatların dışında çok ciddi bir restarosyan ihtiyacı olduğunu, özellikle tesisat, elektrik aksamı bakamından görüyoruz. Bu ana binanın elden geçirilmesi gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar, 2014 yılında başlanacak, ondan sonra kısım, kısım bu bölüm ele alınacaktır. TBMM hizmet binalarında çeşitli bakım, onarım ve iyileştirmeler yapılmıştır. TBMM yerleşkeleri ve binaları, engellilerin kolay erişimi için yeniden düzenlenmiştir."
-1 milyon 181 bin ziyaretçi
Çiçek, Meclis'e emanet edilen tarihi mirasın millet adına aslına uygun olarak korunması, yaşatılması, gelecek kuşaklara taşınması ve tanıtılması için yürüttükleri çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.
Bu dönemde saray, müze, köşk ve kasırları yurt içi ve yurt dışından 1 milyon 181 bin 930 kişinin gezdiğini bildiren Çiçek, bu ziyaretçilere rehberlik hizmeti verildiğini, 282 heyete protokol hizmeti sunulduğunu ifade etti.
- TBMM