28 Şubat Alt Komisyonu, Bülent Orakoğlu'nu Dinledi
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesindeki 28 Şubat Alt Komisyonu, döneminin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu'nu konuk etti.
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesindeki 28 Şubat Alt Komisyonu, döneminin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu'nu konuk etti. Orakoğlu, 28 Şubat sürecinde tankların yerine medyanın kullanıldığını öne sürerek, medyanın tank görevi üstlendiğini söyledi.
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesindeki 28 Şubat Alt Komisyonu,
28 Şubat döneminin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu'nu dinledi. Darbelerin sosyal ve ekonomik yönden, Türkiye'ye büyük zararlar verdiğini söyleyen Orakoğlu, darbelerle bizzat muhatap olan insanların çok büyük sıkıntı ve acılar çektiğini belirtti. 28 Şubat sürecinin, Türkiye'ye savunma refleksleri açısından zarar verdiğini söyleyen Orakoğlu, Türkiye'de ilk defa cunta ekibi tarafından Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin iktidarın bilgisi dışında değiştirildiğini savundu.
Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin iktidarın bilgisi dışında değiştirilerek birinci sıraya irtica adı altında milletin değerlerinin getirdiğini belirten Orakoğlu, "PKK ve diğer tehditler alt sıraya getirilmiştir. Burada bu yapılırken neye dayanarak yapılmıştır belli değildir" dedi.
28 Şubat sürecinin darbe süreci olmadığını söylemenin yanlış olduğunu ve 28 Şubat sürecinin savunma reflekslerini kırdığını söyleyen Orakoğlu, Türkiye'nin o dönemde birbirine düşürüldüğünü ileri sürdü. 28 Şubat süreci içerisinde Milli Güvenlik Siyaset Belgeleri içerisinde irticanın ilk sırada yer almasının yanında ülkücülüğün de yer aldığını ancak daha sonra oluşan baskılar sonucunda listeden çıkarıldığını belirten Orakoğlu, bunun Türkiye'yi çok ciddi bir anlamda kamplara böldüğünü ve cuntanın Türkiye'yi ele geçirdiğini savundu.
Türkiye'de yargının 28 Şubat sürecinde siyasallaştırıldığını ve darbe sürecinin Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanlığı tarafından hükümete ve Cumhurbaşkanına resmen bildirildiğini ileri süren Orakoğlu, "Daha önce de bildirildiğini tahmin ediyorum. O dönemde hükümeti idare eden kişiler, kendilerine böyle bir bilginin gelmediğini söylemişlerdir. Ancak 28 Şubat sürecinde biz kendilerine bildirdik" dedi.
Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen belge ve bilgiler döneminin Cumhurbaşkanı (Süleyman Demirel) tarafından dönemin Genelkurmay Başkanı'na iade edildiğini iddia eden Orakoğlu, belgenin iade edilmesi üzerine Emniyet üzerinde bir operasyon yapıldığını savundu.
28 Şubat süreci içerisinde devlet içerisindeki çeteleşmiş yapıların üzerine gittiklerini ve bununla ilgili önemli bir çalışma başlattığını belirten Orakoğlu, 28 Şubat sürecinde tankların yerine medyanın kullandığını öne sürdü. Medyanın tank görevi yaptığını ve cunta görevini üstlendiğini söyleyen Orakoğlu, döneme ilişkin hakkında yapılan yargılanma sürecini de anlattı.
Emniyet İstihbaratı içerisinde elde edilen belgelerin cunta ekibine gittiğini tespit ettiğini kaydeden Orakoğlu, istihbarat dairesinin elde ettiği bilgileri kendisine döneminin İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Hanefi Avcı'nın getirdiğini söyledi. Hanefi Avcı ile bu belgeler değerlendirdiklerini belirten Orakoğlu, yapılan tespitler sonucunda çalışmalara başladıklarını belirtti. - ANKARA