30 Yıllık Mübarek Rejimi Sonrası Bir İlk
Mübarek rejiminin yıkılmasının ardından Cumhurbaşkanlığı seçimi için Mısır halkı sandık başında.
Mısır'da 30 yıllık Mübarek rejiminin ardından yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda oy verme işlemi başladı.
Mısır Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu'ndan alınan bilgilere göre, 85 milyon nüfusa sahip Mısır'da kayıtlı 52 milyon seçmen bulunuyor.
Saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi saat 19.00'a kadar sürecek ve Mısırlı seçmenler 2 gün boyunca belirtilen saatler arasında oylarını kullanabilecek.
Cumhurbaşkanlığı Yüksek Seçim Komisyonu oy vermemenin cezasını 100 cüneyh (28 TL) olarak belirledi.
Geçen yılın Ocak ayında başlayan halk ayaklanması sonucunda görevini orduya devrederek istifa etmek zorunda kalan ve yargılanma süreci devam eden eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in ve oğlu Cemal'in oy kullanabileceği bildirildi.
Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu, göz hapsinde tutulan ve tedavi gören Mübarek'in kesinleşmiş cezası bulunmadığı için oy kullanabileceğini açıklarken, Mübarek ile oğlu Cemal'in oy kullanmak için doldurmak zorunda oldukları başvuru formunun henüz Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu'na ulaşmadığını duyurdu.
Mısır'da asker ve polisler oy kullanamıyor. Gözaltına alınanlar ise eğer bir suçtan hüküm giymemişler ise başvuru formu doldurmak sureti ile oy kullanabiliyor.
Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu'nun Mübarek'in oy kullanabileceğini açıklamasının ardından, sosyal medyada "Mübarek ilk defa kendi dışında birisine oy verecek" mesajları yayılmaya başladı.
Seçimlerden önce yayımlanan anketlerde, Arap Birliği'nin eski Genel Sekreteri Amr Musa, Mübarek rejiminin son Başbakanı Ahmet Şefik ve bağımsız aday Abdülmunim Ebu el-Fütuh favori gösterildi.
Geçen hafta yurt dışındaki Mısırlıların elçilik ve konsolosluklarda verdikleri oylar ise anketlerin tam tersi bir sonucu ortaya koydu. Yurt dışından gelen kesin olmayan sonuçlara göre, Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi birinci, Abdülmunim Ebu el-Fütuh ikinci ve Hamdin Sabbahi üçüncü sıraya yerleşti.
Mısır'da ilk turda cumhurbaşkanı seçilmenin şartı, geçerli oyların yüzde 50'sini almak. Eğer adaylardan hiç biri yüzde 50'yi geçemez ise ilk turda en fazla oyu alan iki aday ikinci turda yarışacak.
Mübarek rejiminin hemen ardından iktidara gelen ve geçiş dönemindeki eleştirilerin hedefi olan Yüksek Askeri Konsey, daha önce yaptığı açıklamada 1 Temmuz'dan itibaren görevini sivillere devredeceğini ifade etmişti.
Askerler halka seçimlerde oy kullanma çağrısı yaparken, bir yandan da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin güvenliğinin sağlanması için çaba gösteriyor.
Favori adaylardan Abdülmunim Ebu el-Fütuh, "Güçlü Mısır" sloganı ile başladığı seçim yarışında, Muhafazakar, Reformist İslamcı kesim ile gençlerin oylarını hedefliyor.
Selefi Nur Partisi de Ebu el-Fütuh'u destekleyeceğini açıkladı. Selefi Nur Partisi, meclis seçimlerinde yüzde 25'e yakın oy almıştı.
Müslüman Kardeşler'in güçlü örgüt desteğini arkasına alan Muhammed Mursi'nin adı, Müslüman Kardeşler tarafından tedbiren Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu'na verilmişti.
Hayrat Şatır'ın adaylığının kabul edilmemesinin ardından örgütün adayı olan Mursi'ye Müslüman Kardeşler ile örgüte sempati ile bakan kesimlerin destek vermesi bekleniyor.
Arap Birliği eski Genel Sekreteri Amr Musa, seçim kampanyalarında sık sık gelecek dönem için seçilecek cumhurbaşkanının devlet tecrübesi olması gerektiğini vurgularken, "Mısır'ı kalkındırabiliriz, beraberce yapabiliriz" sloganları kullandı.
Ülkede yaşayan Hristiyan azınlık başta olmak üzere laik kesimin Amr Musa'yı desteklemesine kesin gözle bakılıyor.
Mübarek rejiminin son Başbakanı Ahmet Şefik, "Söz yok icraat var" sloganı ile girdiği cumhurbaşkanlığı yarışında şans arıyor. Şefik'e eski rejimi destekleyenler, laikler ve devletçi sol kesim destek veriyor.
Hristiyan azınlığın Şefik'i destekleyeceği ileri sürülüyor. Şefik kampanyasının son dönemlerinde İsrail'e karşı açıklamalarda bulunarak oy toplamaya çalıştı.
Nasırcı Karame Partisi Genel Başkanı Hamdin Sabbahi, milliyetçi kişiliğe sahip. Filistin direnişini destekleyeceği vaadinde bulunan Sabbahi, İsrail'e karşı sert söylemleriyle tanınıyor.
Milliyetçilerin yanı sıra sosyalist kesimlerin desteklemesi beklenen Sabbahi, Mısır'ın kalkınmasının da önceliklerinden olduğunu devamlı surette dile getiriyor.