Haberler

6 Yıl Sonra Mecliste Yine Oturma Eylemi

Abone Ol

DTP Şırnak Milletvekili Kaplan, Siyasi Partilerin Bir Araya Gelerek Kürt Sorunu Konusunda Ortak Çözüm Aramaları Talebiyle Salı Gününden İtibaren Meclis Kulisinde Oturma Eylemi Yapmaya Hazırlanıyor.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, siyasi partilerin bir araya gelerek Kürt sorunu konusunda ortak çözüm aramaları talebiyle Salı gününden itibaren Meclis kulisinde oturma eylemi yapmaya hazırlanıyor. Kaplan, oturma eylemi ile ilgili olarak Pazartesi günü Meclis Başkanı Köksal Toptan'la görüşmeyi planlıyor. Meclis'te 6 yıl önce de DYP Karabük Milletvekili Mustafa Eren, Karabük Demir-Çelik İşletmeleri'nin (KARDEMİR) kapanma noktasına gelmesinde sorumlu olarak gördüğü hükümeti protesto etmek için Meclis Genel Kurul Salonu'nda oturma eylemi yapmıştı. TBMM geçmişte kapatılan HEP'in bazı milletvekillerinin yargılanmak için dokunulmazlıklarının kaldırıldığı gün yaptıkları oturma eylemi ile CHP'li milletvekillerinin "milletvekili dokunulmazlıklarının sınırlandırılmasını öngören anayasa değişikliğinin Meclis'ten geçmemesini" protesto etmek için Genel Kurul salonunda yaptıkları üç günlük oturma eylemine sahne olmuştu.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Salı gününden itibaren Meclis'te ilginç bir eyleme hazırlanıyor. Kaplan, Meclis'in ilk gününde, "siyasi partilerin gündemi ile halkın gündeminin birbirinden farklı olduğunu, Meclis'in ise dargın liderler meclisi olmaya devam ettiğini" belirterek yaşanan son olaylardan sonra liderlerin ve siyasi partilerin bir araya gelerek ortak çözüm araması gerektiğini söyledi. Kaplan, yaptığı çağrıya diğer partilerin olumlu yanıt vermemesi üzerine oturma eylemi kararını uygulamaya koyacak. Kaplan, Türkiye'nin tehlikeli bir süreçten geçtiğini belirtirken oturma eyleminin amacını da "Tehlikeli süreç karşısında Türkiye'de barış ve güvenlik ortamı için sorunların uzlaşı ve diyalogla çözülmesi için öncelikle Meclis'te bütün partilerin bir araya gelip acil gündemle sorunun çözümünü tartışıp ortak bir çalışma başlatması gerekir." şeklinde açıkladı.

-KENDİ PARTİSİ DESTEKLEMİYOR-

Oturma eylemi kararı kendi partisinde de destek bulmayan Kaplan, "Gruplarla ilgili bir karar değil. Kişisel kararımdır. Partilere, milletvekillerine, sivil toplum örgütlerine, aydınlara, sanatçılara ve basına da çağrıda bulunacağım. Meclis en asli görevini yerine getiremiyor, başaramıyorsa erdemlilik gösterir halka gider, sandığa gider. Başka seçenek yok. Bu bir birey olarak bir milletvekili olarak, bir üye olarak vicdanımın sesini dinleyerek yaptığım bir uyarma eylemidir." dedi.

Kaplan, yaptığı çağrıyla ilgili olarak 13 Ekim Pazartesi gününe kadar yanıt bekleyeceğini ardından da Salı günü yapacağı basın açıklamasıyla Meclis kulisinde süresiz oturma eylemine başlayacağını kaydetti. Kaplan ayrıca Pazartesi günü Meclis Başkanı Köksal Toptan'la da görüşerek eylem kararını bildirecek.

-6 YIL ÖNCE DYP'Lİ EREN DE GENEL KURUL SALONUNDA OTURMA EYLEMİ YAPMIŞTI-

6 yıl aradan sonra bir kez daha oturma eylemine sahne olması beklenen TBMM'de, 2002 yılında DYP Karabük Milletvekili Mustafa Eren Meclis Genel Kurul Salonu'nda oturma eylemi yapmıştı. Eren, Karabük Demir-Çelik İşletmeleri'nin (KARDEMİR) kapanma noktasına gelmesinde sorumlu olarak gördüğü hükümeti protesto etmek için Meclis Genel Kurul Salonunda oturma eylemi yapmış, dönemin DYP Genel Başkanı Tansu Çiller de kendisine "Boş sandalyeler arasında bir savaşçı" diye seslenerek destek vermişti.

-HEP'LİLER VE CHP'LİLER DE MECLİS'TE OTURDU-

DYP'li Eren'in iki gün süreyle Meclis Genel Kurulu salonunda oturma eylemi yapmasının yanı sıra Meclis, daha önce de bu tür eylemlere sahne oldu. Kapatılan HEP'in bazı milletvekilleri, yargılanmak için dokunulmazlıklarının kaldırıldığı gün geceyi Meclis'te geçirmişti.

Yine 1999 yılında bir grup CHP'li milletvekili dokunulmazlıklarla ilgili TBMM'de oturma eylemi yapmıştı. Nezir Büyükcengiz, Eşref Erdem, Adnan Keskin, Sabri Ergül, Mustafa Kul, Tuncay Karaytuğ, Haydar Oymak ve Yılmaz Ateş gibi isimlerin Meclis Genel Kurul Salonu'nda, anayasanın 83. maddesinin değiştirilmesine ilişkin anayasa değişikliğinin Meclis'ten geçmemesini protesto etmek için "Temiz Siyaset Nöbeti" adıyla başlattıkları oturma eylemi üç gün sürmüş, milletvekilleri üç gün boyunca Genel Kurul Salonu'nda yatıp kalkmıştı. (ANKA)

(EG/BÜN)

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title