AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Açıklaması
"(İsveç Dışileri Bakanının tweeti) Attığı tweet, diplomatik nezaket sınırlarını biraz zorlayan bir tweetti. Ben de aynı standartlarda, aynı muadilde kendisine bir cevap yazdım" "Kimse part...
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt'in AK Parti'ye yönelik tweetine ilişkin, "Attığı tweet, diplomatik nezaket sınırlarını biraz zorlayan bir tweetti. Ben de aynı standartlarda, aynı muadilde kendisine bir cevap yazdım. Kimse partimizin aldığı siyasi bir kararı sorgulama cüretini ortaya koymamalı. Koyarken de bunu nezaket sınırları içerisinde yapmalı" dedi.
Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "4. Geleneksel Sivas Günleri"nin açılışına katılan Bağış, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
İsveç Dışişleri Bakanı Bildt'in, AK Parti'ye yönelik tweetinin hatırlatılması üzerine, çok yakın bir dostu olan Bildt'in, Türkiye'yi seven ve Türkiye'nin AB sürecine destek veren bir meslektaşı olduğunu belirtti.
Bakan Bağış, "Ancak attığı tweet diplomatik nezaket sınırlarını biraz zorlayan bir tweetti. Ben de aynı standartlarda, aynı muadilde kendisine bir cevap yazdım. Kimse partimizin aldığı siyasi bir kararı sorgulama cüretini ortaya koymamalı. Koyarken de bunu nezaket sınırları içerisinde yapmalı. Biz de reaksiyonumuzu aynı kurallar çerçevesinde belirledik. Daha önce gözlemci olarak katıldığı Avrupa Halklar Partiler Birliği'nden, yani Hristiyan demokrat partilerin ağırlıklı olduğu birlikten çıkma kararını AK Parti kendi almıştır. Partimiz daha sonra yeni kurulan muhafazakar reformcu gruba katılma kararını da kendisini almıştır" diye konuştu.
Bu konuda Avrupa'daki başka bir ülkenin bakanının bir yorum yapmasının abesle iştigal olduğunu dile getiren Bağış, yapılan yoruma da yorumun standartlarında tepkilerini verdiklerini söyledi.
Bağış, konunun kapandığını vurgulayarak, "Türkiye ile İsveç arasında muazzam ilişkiler vardır. Bunları geliştirmek arzusu iki tarafta da vardır. Sayın Bildt'in Türkiye ile olan dostluğunun bilinci içerisindeyiz ama bazı konularda farklı düşünebiliriz. Bu da demokrasinin ve ifade özgürlüğünün en doğal yansımasıdır" ifadelerini kullandı.
AK Parti'nin, 10 yıldır Hristiyan Demokrat Partisi'nin de katıldığı bir birlikte gözlemci olarak yer aldığını aktaran Bağış, şunları kaydetti:
"Yazılı beyanlarına ve sözlerine rağmen bir türlü gözlemci statüden ortak üyelik statüsüne geçirmek için gerekli kararı gündeme almadılar, oylamaya sunmadılar. Burada farklı bir mesaj, farklı bir ayrımcılık var. Bunu daha fazla sürdürmenin anlamı yok. İngiltere Başbakanı Cameron'un öncülüğünde kurulan yeni grup değil ortak üyelik, tam üyelik teklifiyle geldi. Yeni kurulan birliğin 4 başkan yardımcılığından birini Türkiye'ye verecekleri vaadini gerçekleştirdiler. AK Parti'nin üye olduktan sonra yeni kurulan muhafazakar ve reforcu grubun başkanlığına Mehmet Çavuşoğlu seçildi. Kimse bunu Cumhuriyet Halk Partisi'nin Sosyalist Enternasyonel başkan yardımcılığıyla karıştırmasın. Gerçekleştirdiğimiz Türkiye'nin bir başarısı, bunu görmek istemeyenler eleştirebilirler. Onların eleştiri hakkı varsa bizim de eleştirilere cevap verme hakkımız bakidir." - İstanbul