Haberler

ABD Büyükelçisi Flake: İsveç'i NATO'nun tam teşekküllü üyesi olarak görmek istiyoruz

Güncelleme:
Abone Ol

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Flake, İsveç'in tam teşekküllü bir ortak olarak görülmek istendiğini belirtirken, Türkiye ile IŞİD'e karşı yürütülen mücadelede ortak olduklarını ifade etti. Ayrıca Flake, Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin de önemine dikkat çekti.

MELİS YILDIRIM

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin, "Biz bunun zamanının geldiğine inanıyoruz. Dolayısıyla İsveç ile çalışmaya devam edeceğiz. Geçmişte bunu yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Vilnius Zirvesi'ne kadar ya da Vilnius'ta İsveç'in tam teşekküllü bir üye olacağını umuyoruz. İsveç'i tam teşekküllü bir ortak olarak görmek istiyoruz" dedi. Flake ABD'nin Suriye politikasına ilişkin de "Türkiye zaten IŞİD'e karşı yürütülen mücadelede ortağımız. Açıkçası SDF ile ortaklığımız konusunda farklı düşündüğümüz noktalar var ancak bunlar üzerinde çalıştığımız şeyler. Bunlar üstesinden gelmemiz gereken şeyler" ifadelerini kullandı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake, ABD Bağımsızlık Günü resepsiyonu öncesinde bir grup basın mensubuyla bir araya geldi. Basın mensuplarına yaptığı açıklamada Flake şunları kaydetti:

"ÜLKELERİMİZ ARASINDAKİ TİCARİ HACMİ 33 MİLYAR DOLARA ULAŞTI"

"Ülkelerimiz arasındaki ticari hacmi geçen sene yüzde 22 oranında artarak 33 milyar dolara ulaştı ve artıyor. Bu önemli bir işarettir. Bu alanda önemli miktarda doğrudan yabancı yatırım mevcut ve çok sayıda istihdam var. Çok sayıda Amerikan şirketi faaliyet gösteriyor ve sanırım yaklaşık 56 bin kişiyi istihdam ediyorlar. Bu çok önemli.

Yaklaşık 1,8 milyon Amerikan Türkiye'yi ziyaret etti. Her zamankinden daha fazla Amerikalı'nın buraya ziyaret ettiğini görmekten heyecan duyuyoruz.

Türkiye ile NATO kapsamında güvenlik ilişkilerimiz var. NATO ortaklığına değer veriyoruz ve Türkiye'nin birçok alanda bize ve şu anda Kosova'da NATO'ya uzun süredir katkıda bulunduğunun farkındayız. Bunun da güçlendirilmesini bekliyoruz. Açıkçası NATO'nun genişlediğini görmeyi çok isteriz, bu nedenle Finlandiya'yı tam bir üye olarak görmekten mutluluk duyuyoruz ve İsveç'i de yakın zamanda ittifak ortaklığı içinde görmeyi umuyoruz."

Büyükelçi Flake, ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yakın zamanda ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında bir görüşme olup olmayacağıyla ilgili bir soruya Flake, "Geçen sene Madrid Zirvesi'nde bir araya geldiklerini görmekten mutluluk duydum. Ancak şu anda açıklayacak bir şey yok. Ancak ikili bir görüşme olup olmadığına ilişkin açıklama yapmak için henüz çok erken" ifadelerini kullandı.

"İSVEÇ'İ TAM TEŞEKKÜLLÜ BİR ORTAK OLARAK GÖRMEK İSTİYORUZ"

Flake, İsveç'in NATO üyelik başvurusu ile ilgili, "Açıkçası İsveç'i tam teşekküllü bir ortak olarak görmek istiyoruz. Eski meslektaşlarım ve ABD'deki diğer insanlarla konuştuğumda her zaman belirttiğim ilk husus, Türkiye'nin güvenlik ihtiyaçlarının ele alınmasıdır. İsveç'in önemli tedbirler alması gerekiyordu. Hatta Anayasa'yı değiştirecek kadar ileri gittiklerine inanıyoruz. Böylece PKK ile bağlantılı olanlarla daha kolay mücadele edebilecekler. Vilnius Zirvesi'ne kadar ya da Vilnius'ta İsveç'in tam teşekküllü bir üye olacağını umuyoruz" diye konuştu.  Büyükelçi Flake, Türkiye'ye F-16 uçaklarının satışı ile İsveç'in başvurusunun onaylanması arasında bir ilişki olup olmadığına dair "Yönetim sürekli olarak İsveç'in üyeliği ile F16 satışı arasında bir bağlantı olmadığını söylüyor" dedi. Flake devamında ise şöyle konuştu:

"ABD Kongresi NATO'nun genişlemesini destekleme konusunda çok güçlü duygulara sahip ve biz bunun zamanının geldiğine inanıyoruz. Dolayısıyla İsveç ile çalışmaya devam edeceğiz. Geçmişte bunu yaptık ve yapmaya devam edeceğiz ve Vilnius'tan önce ya da sonra bunun gerçekleşmesini umuyoruz."

"TÜRKİYE IŞİD'E KARŞI YÜRÜTÜLEN MÜCADELEDE ORTAĞIMIZ"

Flake son olarak ABD'nin Suriye politikasına ilişkin şunları kaydetti:

"IŞİD'i tamamen ortadan kaldırmaya çalışmak için müttefiklerimizle kurduğumuz ortaklıklara değer veriyoruz. Bu hususta uzun bir yol kat ettik ve hala alınması gereken uzun bir yol var. Yani bizim rolümüz bu. Biz IŞİD'den kurtulmaya önem veriyoruz. Bu yüzden oradayız. Suriye'de Esad rejimini tanımaya yönelik kimi hamleler oldu. Biz hala buna karşıyız. Ancak rejimi tanıyan Arap Ligi ve benzeri aktörlere bundan ne çıkarları olacağını sormak isteriz.

Türkiye zaten IŞİD'e karşı yürütülen mücadelede ortağımız. Açıkçası Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ortaklığımız konusunda farklı düşündüğümüz noktalar var ancak bunlar üzerinde çalıştığımız şeyler. Bunlar üstesinden gelmemiz gereken şeyler. Pek çok ülkenin Esad rejimini tanımasıyla birlikte, kimi şeylerin değiştiğinin farkındayız ve eğer IŞİD'den kurtulma konusundaki misyonumuzu yerine getirmemiz için farklı yöntemler varsa bunları da dikkate alırız. Ama şu anda içinde bulunduğumuz durum bu."

Kaynak: ANKA / Politika

Türkiye Ankara İsveç Işid Nato Politika Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title