Haberler

Adana'da Özel Öğrenci Yurdundaki Yangın

Abone Ol

TBMM Genel Kurulunda, siyasi parti temsilcileri Adana'nın Aladağ ilçesinde 11 öğrenci ve bir eğitmenin yaşamını yitirdiği özel öğrenci yurdunda çıkan yangına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TBMM Genel Kurulunda, siyasi parti temsilcileri Adana'nın Aladağ ilçesinde 11 öğrenci ve bir eğitmenin yaşamını yitirdiği özel öğrenci yurdunda çıkan yangına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında toplandı.

Gündem dışı söz alan AK Parti Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan, "Mezhep Çatışmalarına Karşı Sağduyulu İttifak Çağrısı" başlıklı konuşmasında, mezhep çatışmalarına karşı Müslümanların uyanık olması gerektiğini söyledi.

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık da gündem dışı konuşmasında Adana'daki özel öğrenci yurdunda çıkan yangında yoksul ailelerin çocuklarının hayatlarını kaybettiğini belirterek, eğitimdeki en önemli sorunun barınma olduğunu öne sürdü.

Karabıyık, eğitimdeki barınma sorununu çözmenin devletin görevi olduğunu belirterek, Aladağ'daki devlet yurdunun kapatılmasının ardından ihtiyacın bir cemaate ait yurt tarafından giderildiğini, yaşanan hadisede de kamu görevlilerinin ihmali ve sorumluluğu olduğunu savundu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, yangında hayatını kaybeden çocuklara Allah'tan rahmet diledi.

Devletin eğitim çağındaki çocukları cemaat, tarikat gibi yapıların kucağına bırakmaması gerektiğini ifade eden Akçay, "Devlet ne idüğü belirsiz informel yapılara terk ettiği alanlardaki hizmetleri denetleyemezse, düzenleyemezse yeni Somalar, yeni Siirt Şirvanlar ve yeni Aladağlar yaşamaya devam ederiz. Bu facianın sorumlularını bulup, adaletin kısa sürede tesis edilmesi, bundan sonrası için de gerekli, etkili adımların atılması gerekiyor." diye konuştu.

-HDP'lilerin Kandıra'ya alınmadığı iddiası

HDP Grup Başkanvekili adına konuşan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ve bir grup HDP milletvekilinin Kandıra'da cezaevi ziyaretinde bulunmak için yolda olduklarını ancak valilik emri olduğu iddiasıyla ilçeye giremediklerini iddia etti. Kerestecioğlu, konuya ilişkin TBMM Başkanlığının bir an önce girişimde bulunmasını istedi.

Adana'nın Aladağ ilçesindeki özel kız yurdu yangınında 11'i çocuk 12 kişinin öldüğünü hatırlatan Kerestecioğlu, "Halk bu Meclisin sadece rahmet ve taziye bildiren bir yer olmasından da bıktı ve endişe ediyor. İlk soru; bu çocukların orada ne işi vardı? Lise ve üniversite çağındaki çocuklar için özel öğrenci yurtları açılabilecekken bu yaştaki çocukların orada ne işi var? Kimse 'ihmali olan kim varsa' demesin, ihmali olan şey iktidarın çocuk politikalarıdır." dedi.

Kerestecioğlu, yangına ilişkin yayın yasağı getirildiğini hatırlatarak, "Türkiye Cumhuriyetinde ilk defa bir yangınla ilgili yayın yasağı getiriliyor. Demek ki siz hakikati şu anda karartma gayretindesiniz. FETÖ yurtları dediğiniz yurtların hepsi TÜRGEV'e ya da başka cemaatlere devredildi. Yeni bir darbe olmasını mı bekliyorsunuz? Bu cemaatlerde nasıl yapılanma olduğunu gayet iyi biliyorsunuz, o nedenle denetime açık olun, yayın yasağı getirmeyin." değerlendirmesini yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Meclisin taziye dilemekten başka sorumlulukları olduğunu vurgulayarak, CHP Grubu olarak, yarın yangınla ilgili Meclis araştırma önergesi vereceklerini bildirdi. Altay, "Hem iktidar hem diğer muhalefet partilerinin de desteğine ihtiyaç var. Buradan siyaset yapmayalım, 'falan cemaatti, şuydu buydu' demek istemiyoruz. TBMM, ortaöğretim yurtlarıyla ilgili duruma el koymalıdır. TBMM'nin bir taziye çadırı olmadığını umuyorum." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş da yangında hayatını kaybeden çocuklara ve eğitmene Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek, "AK Parti iktidarı olarak bu olayın takipçisi olacağız. İhmali olan kim olursa olsun statüsüne, konumuna bakılmaksızın gereği yapılacaktır. Bu tip acı hadiseleri siyaset üstü mesele olarak ele almalıyız. İhmali olan kim varsa kanunlar ve hukuk içinde hesabı sorulacaktır." diye konuştu.

TBMM Başkanvekili Buldan da Meclis Başkanlık Divanı olarak hayatını kaybeden çocuklara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Buldan, HDP'li Kerestecioğlu'nun dile getirdiği HDP Grup Başkanvekili Demirel ve bir grup HDP milletvekilinin Kandıra'ya alınmamasına ilişkin konu üzerine TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve İçişleri Bakan Yardımcısı ile görüştüğünü, Kahraman'ın kendisine dönüş yaptığını, ancak Genel Kurulu yönettiği için tekrar görüşemediklerini, konunun takipçisi olduğunu söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay yerinden söz alarak, Demirel ve beraberindeki milletvekillerinin Kandıra'ya alınmamasının ülkenin barışına, birliğine, huzuruna açık bir sabotaj olduğunu ileri sürerek, şöyle devam etti:

"Bir valinin bir siyasi partinin milletvekillerini, grup başkanvekilini bir ilçeye sokmamasının ne gibi bir gerekçesi olabilir? CHP olarak buna seyirci kalmamız, bizim demokrasi anlayışımızla çelişir. Meclis Başkanı hepimizin başkanıdır. En önemli görevlerinden biri de TBMM'nin itibarını, tek tek milletvekillerinin itibarını korumaktır. Böyle bir şey kabul edilemez. Bir milletvekili bir valinin keyfi kararıyla ilçeye alınmıyor. Bugün onlara yarın bize, MHP'ye."

Bu durumu protesto ettiğini belirten Altay, Meclis Başkanvekili Pervin Buldan'dan birleşime ara vererek, grup başkanvekilleriyle bu durumu değerlendirmesini istedi.

Buldan da beş milletvekilinin bir ilçeye alınmamasının vahim bir durum olduğunu belirterek, grup başkanvekilleriyle görüşmek üzere birleşime ara verdi.

Kaynak: AA / Politika

Filiz Kerestecioğlu Pervin Buldan AK Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title