AK Parti Grup Başkanvekili Turan Açıklaması
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Meclis iç tüzüğü, Meclisin genel kurulunun çalışma esaslarını belirleyen en temel metin.
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Meclis iç tüzüğü, Meclisin genel kurulunun çalışma esaslarını belirleyen en temel metin. Ancak 1973'te hazırlanan bir tüzükle karşı karşıyayız. Yeni bir tüzük revizyonuna gitmemiz lazım." dedi.
AK Parti Lapseki İlçe Başkanlığını ziyaretinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Turan, 1973'te hazırlanan meclis iç tüzüğünün birçok artısı ve eksisi olduğunu söyledi.
Kamuoyunda, "Neden gece kanun çıkıyor, neden geç saatte çalışma yapılıyor?" şeklinde eleştiriler olduğunu hatırlatan Turan, şöyle konuştu:
"Meclisin rutin işlemesine baktığımızda, gündüzleri sadece polemik yapan grup önerileriyle zaman kaybetmeyi bir muhalefet zanneden anlayışa izin vermeyen bir tüzükten bahsediyoruz. O yüzden bence tüzüğün iş yapan, demokratik kuralları işleten her partinin kendi hakkını kollayan bir metin halinde tekrar revize edilmesi lazım. Meclis iç tüzüğü, Meclisin genel kurulunun çalışma esaslarını belirleyen en temel metin. Ancak 1973'te hazırlanan bir tüzükle karşı karşıyayız. Yeni bir tüzük revizyonuna gitmemiz lazım."
"Konuşma hakkının istismarı"
Turan, bu değişikliğin, istismara izin vermeyen bir değişiklik olması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Siz bir hakkın istismarını, hakkın suistimalini isterseniz buna ilişkin yasal bir zemin olsa da toplum buna yan bakar, kızgınlıkla yaklaşır. Bizim şu an tüzüğümüzdeki sorun o. Yani örneğin grup önerileri. Grup önerisi verme hakkı var mı? Var. Ama grup önerisi Meclisin gündemi oluşsun diye verilir. Siz her gün usulen verip de sadece konuşma hakkının istismarını ortaya koyarsanız bununla ilgili tüzüğün kendisinden değil de sizin niyetinizden bahsedilir. O yüzden bizim önümüzde iki tane mesele var. Bir tanesi uyum yasaları kapsamında 2019'da değişen sistemle ilgili yeni tüzük ihtiyacı. Çünkü orada kanun hükmünde kararnameler kalkacak. Cumhurbaşkanı kararnameleri var."
"2019'da hayata geçecek olan bir tüzüğe ihtiyacımız var" diyen Turan, "Hükümetin yasama faaliyetlerine mesafeli katılma sürecinin başlayacağı gibi. Fakat biz şu iddiadayız, biz iş yapmak istiyoruz. Milletimizin taleplerini yerine getirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Turan, bugün köyleri gezerek buraya geldiğini, dertlerini, sorunlarını dinlediği köylülerin taleplerinin karşılanması için zamanla yarışmaları gerektiğini belirterek, "Grup önerileriyle, usul tartışmalarıyla, kendisine kaynaklı verilen bu hakkı istismar eden muhalefetin tekrar düşünüp, bence şu an ki yani 2019'a kadar olan sürece de bir tüzük revizesine gitmek lazım. İki işimiz var bir 2019'dan sonraki uyum yasalarına bağlı tüzük değişikliği, bir de şimdiki zamanda daha iyi çalışabilmek için usul ekonomisini gözeten, toplumun beklentilerini yerine getirmeyi sağlayacak bir tüzük değişikliğini yapmamız lazım acilen." değerlendirmesinde bulundu.
Turan, iç tüzük değişikliğini, Meclisteki 4 partinin birlikte yapması taraftarı olduklarını dile getirdi.
"İş yapma niyetini ortaya koyan tüzük"
Meclis Başkanının bir toplantı yapıp partileri bu toplantıya davet ettiğini hatırlatan Turan, şunları söyledi:
"Ancak buradan bir sonuç çıkmayacağı görülmüş oldu. Şimdi bir yol kaldı. Her parti konuya ilişkin kendi önergesini vermesi lazım. Daha sağlıklı daha demokratik usullerin hayat geçirildiği ama demokratik usuller hayata geçirilirken, iş yapma niyetini ortaya koyan tüzüğün hayata geçmesi lazım. İsteriz ki dört parti bunu versin. Ortak taraflar öne çıkar, tartışma olacak konular varsa bunları tartışırız. Ama yine Meclisin şu anki tüzüğünün hatları çerçevesinde bir kanun görüşmesi gibi bu görüşmeleri yaparız ve tüzüğümüzü hayata geçiririz diye düşünüyorum."