Almanya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Heyeti TBMM'de
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, "Bütün bu terör tehdidi karşısında Türkiye olağanüstü hal ilan etmedi.
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, "Bütün bu terör tehdidi karşısında Türkiye olağanüstü hal ilan etmedi. Çünkü teröre karşı mevcut kurallar çerçevesinde mücadele veriliyor. Ancak 15 Temmuz darbe girişimi, önceden öngörebileceğimiz ve olağan hukuk kuralları içerisinde mücadele edebileceğimiz bir husus değil. Bu nedenle olağanüstü hal ilan edilmek zorunda kalındı." dedi.
Benli, Alman Federal Meclisi Almanya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Michelle Müntefering başkanlığındaki heyet ile bir araya geldi.
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu hakkında bilgi veren Benli, hak ihlaline uğradıklarını iddia eden insanların kendilerine başvurduklarını, kendilerinin de başvuruları inceleyerek, suç unsuru olduğu takdirde ilgili makamlara bildirdiklerini söyledi.
Berlin'deki saldırıyı anımsatan Benli, sözlerini şöyle sürdürdü:
" Almanya, Türkiye'nin yaşadıkları sorunları en azından tahmin edebilecek bir ülke konumunda. DEAŞ'ın sizin ülkenizde yaptığı tahribatın en az 100 katını DEAŞ'ın, Pkk'nın, DHKP-C'nin ve FETÖ'nün ülkemize yaptığını tahmin edebilirsiniz. Türkiye 30 yıldır PKK ile mücadele ediyor. Yaklaşık ayda bir, hatta 2 haftada bir PKK 10 tonluk, 5 tonluk bombalarla polis merkezlerini patlatıyor. Hazirandan sonra yaptığı, özellikle bazı ilçelerdeki özerk bölge ilanlarıyla binlerce hendek kazdı, oralara patlayıcılar yerleştirdi."
"FETÖ için OHAL ilan edildi"
Benli, terör örgütü PKK'nın sadece askerleri, polisleri değil, sivil vatandaşları da öldürdüğünün altını çizdi. DEAŞ'ın da vahşi saldırılar gerçekleştirdiğini, ülke genelinde ciddi bir kaos oluşturduğunu anlatan Benli, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bütün bu terör tehdidi karşısında Türkiye olağanüstü hal ilan etmedi. Çünkü teröre karşı mevcut kurallar çerçevesinde mücadele veriliyor. Ancak 15 Temmuz darbe girişimi, önceden öngörebileceğimiz ve olağan hukuk kuralları içerisinde mücadele edebileceğimiz bir husus değil. Bu nedenle olağanüstü hal ilan edilmek zorunda kalındı. Ancak bu durum bizim komisyonun çalışmalarını etkilemez çünkü her şartta olağan ve olağanüstü şartlarda insan hakları korunması için mücadele vermek durumundayız. Karakollarda kötü muameleye ilişkin iddialar varsa inceliyoruz. Adalet Bakanlığı özel olarak bir birim oluşturdu. Eğer biz tespit yapıyorsak, suç duyurusunda bulunuyoruz, ilgili bakanlıklara ihbarlarda bulunuyoruz. Çünkü hiçbir şekil ve şartta işkence asla kabul edilemez. PKK insan haklarından bahsetse bile elinde bomba var, silah var biliyorsunuz. Ama FETÖ tamamen gizli bir örgüt. Onu tespit edebilme şansınız yok. Şu anda Türkiye'de 230 bin insan gizli bir haberleşme sistemi olarak ByLock kullanıyor ve bu kişilerin gerçekten bu terör örgütlerine bağlı olup olmadığını anlama şansınız yok. Zaman geçtikçe Türkiye'nin bu konuda haklı olduğu açığa çıkacaktır."
Komisyon Başkanvekili ve CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, göçmenler konusunda Türkiye'nin tartışılmaz bir fedakarlıkla çaba sarf ettiklerini, mültecinin hakları ve sorunları konusunda çalışmalar yaptıkları dile getirdi.
"Darbe girişimini anlamakta zorlanıyoruz"
Michelle Müntefering, insanlar arasındaki ilişkilerin, dostlukların devletlerden daha eski olduğunu söyledi. FETÖ tarafından 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen darbe girişimine değinen Müntefering, "Biz anlamakta zorlanıyoruz, bir ülkenin kendi silahlı kuvvetleri nasıl böyle bir girişimde bulunabilir, Meclisini bombalayabilir?" ifadesini kullandı.
Müntefering, Türkiye'nin terör olaylarına maruz kaldığını, en önemlisinin de darbe girişimi olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin 3 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yaptığını dile getiren Müntefering, "Türkiye'nin bu kadar göçmeni kabul etmesini takdirle karşılamaktayız. Bu bağlamda Almanya'nın da 800 bin göçmeni kabul ettiğini belirtmek isterim." dedi.