Askerlik Kanunu Sil Baştan!
Devrim niteliğindeki kanun tasarısı kabul edildi. Askerlikle ilgili pek çok uygulama ya değişti ya da kolaylaştı.
Meclis'te kabul edilen yeni askerlik kanun tasarısı, askerlikle ilgili pek çok uygulamayı kolaylaştırıyor.
"Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce (TBMM) kabul edildi.
YOKLAMA İŞLEMLERİ KALKACAK
Tasarıya göre askerlik şubeleri başkanlıklarınca kısa sürelerle teşkil edilen ve etkinliği kalmayan; askerlik meclisleri, ilk yoklama ile yedeklik yoklaması işlemleri kaldırılacak. Yükümlülerin sağlık muayeneleri, aile hekimlerince yapılabilecek.
Askeri hastane bulunmayan yerlerde, engeli, yatalak, uvuz kaybı, gibi gözle görülür rahatsızlığı bulunanlar hakkında "askerliğe elverişli değildir" raporu, askerlik şube başkanı ve mülki amirliklerince görevlendirilecek resmi iki doktordan oluşan geçici sağlık kurularınca verilebilecek.
ÖĞRENCİLERE MÜJDE
Fakülte ya da yüksek okul öğrencilerinin askerliği erteleme şartlarından olan okula devam mecburiyeti ve iki yıl üst üste sınıfta kalmama zorunluluğu kaldırılacak.
Dış kaynaktan temin edilen muvazzaf subay adayları, rütbe takmadan önce subay temel askerlik ve subaylık anlayışı kazandırma eğitimine tabi tutulacak.
Astsubayların da birinci dereceye yükselebilmesine imkan tanınacak.
Askerlik hizmeti sırasında veya bu hizmeti tamamladıktan sonra fakülte ve yüksek okulları bitirenlere sözleşmeli subay veya astsubay olabilme imkanı gelecek.
Asker alma işlemleri Milli Savunma Bakanlığı tarafından yürütülecek. Seferberlik veya olağanüstü hallerde 19 yaşında bulunanların askere alınmalarına ilişkin düzenleme de yürürlükten kaldırılmış olacak.
ASKERLİK MECLİSLERİ KALKACAK
Tasarıyla günün gelişen koşullarında etkinliğini yitirdiği gerekçesiyle askerlik meclisleri kaldırılacak. Bu işlemler bundan sonra askerlik şubelerince yapılacak. Askere çağrılan kişiler, kimliğini ve öğrenim durumlarını gösterir belgelerle yurtiçinde askerlik şubelerinde, yabancı ülkelerde ise elçilik veya konsolosluklarında bizzat bulunmaya mecbur olacak.
Bulunamayacak derecede hastalık veya engeli olanlar, hükümlü, tutuklu olanlar, lise veya yükseköğrenimde olup henüz okullarını bitirmemiş olanlar; rapor veya onaylı öğrenim durumlarını gösterir belge göndermeye, hükümlülük veya tutukluluklarının nedenini bildirmeye mecbur olacak.
KARDEŞLER AYNI ANDA ASKERE GİTMEYECEK
Savaş zamanı hariç olmak üzere; bir baba veya ananın iki oğlundan biri askerdeyken diğer oğlu, ikiden fazla oğlu olanlardan ikisi askerde iken diğerleri, oğullarından biri muvazzaf askerlik hizmetini bitirinceye kadar askere sevk edilmeyecek. Bu düzenlemenin uygulanmasında 20 yaşından küçük olanlar ile geçime yardım edemeyecek derecedeki maluller hesaba katılmayacak.
Kardeş sevk tehirinde bulunulabilmesi için ananın dul olması şartı kaldırılacak. Kardeş sevk tehirinde 20 yaşından küçük olanlar dikkate alınmayacak.
YOKLAMA KAÇAĞINA PARA CEZASI
Tasarıya göre, yoklamada bulundukları yerdeki askerlik şubesi, elçilik veya konsolosluklara gelmeyen ve mazereti bulunduğuna dair belge ibraz etmeyenlerden, birlikte yoklamaya tabi oldukları doğumluların sevk yılı içindeki ilk celp ve sevk tarihinden sonra, son celp ve sevk döneminin bitiminden önce ele geçen veya kendiliğinden gelenler, hekime ya da asker hastanesinde muayene ettirilecek. Muayene neticesinde askerliğe elverişli oldukları anlaşılanlar sınıf ve tertibat yerlerine derhal sevk edilecek. Bu durumdakilere 100 TL idari para cezası verilecek.
Tasarıyla, yoklama kaçağı ve bakaya suçları, ilk kez yoklama kaçağı olan ve bakaya kalan yükümlüler için kabahat suçuna dönüştürülerek idari para cezası yaptırımına bağlanacak. Talim ve manevra için çağrıldıkları halde özürsüz gelmedikleri anlaşılan yedek erbaş ve erler hakkında idari para cezaları uygulanacak ve emsalleri kadar hizmete tabi tutulacak.