Haberler

Atalay'a Gensoru

Abone Ol

CHP 1 Mayıs Olaylarında İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, 'Güvenlik Zaafiyeti' İçerisinde Olduğu Gerekçesiyle Hakkında Gensoru Verebileceklerini Açıkladı.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında, 1 Mayıs olaylarında "güvenlik zaafiyeti" içerisinde olduğu ve görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle gensoru verebileceklerini açıkladı.

Okay, CHP Grup odasında ulusal gazetelerin 1 Mayıs'la ilgili manşetlerini sergileyerek basın toplantısı yaptı. Gazetelerin 1 Mayıs'la ilgili manşetlerini basına gösteren Okay, "İşte Türkiye tablosu bu" diyerek AKP iktidarını eleştirdi. Okay, 1 Mayıs'la ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Valisi Muammer Güler'i sert bir dille eleştirerek, çıkan olaylarda gösterdikleri tavra ve açıklamalara tepki gösterdi.

-TAKSİM FATİHİ BAŞBAKAN-

1977 yılında 37 vatandaşın ölümüyle sonuçlanan 1 Mayıs olaylarını hatırlatan Okay, "O olayın bir daha yaşanmaması için, 1 Mayıs Taksim'de kutlanmak istendi. Ama hükümet izin vermedi. Demokrasiden ve özgürlükten bahseden AKP İktidarı yılbaşı kutlamaları için Taksim'de izin veriyor, ama 1 Mayıs'a izin vermiyor" dedi. Okay şöyle devam etti:

"Başkomutan Tayyip Erdoğan. Taksim fatihi, Başbakan kendi halkına karşı, kendi ülkesinin meydanlarını kapatan bir siyasi lider olarak tarihe geçecektir. Özeleştiri yapacağına, "Devlet üzerine düşen görevi yaptı, beklenmeyen gelişmeler oldu' diye açıklama yapan sayın Tayyip Erdoğan'a buradan sesleniyorum; Gelişmeleri siz yarattınız, devletin görevi vatandaşa savaş açmak değildir. Sendikalar, duyarlı, kendi binasına yapılan saldırı sonunda olayları engellemeye çalışıyor. Siyasi iktidar gittikçe marjinalleşmektedir. Marjinalleştikçe ve yalnızlaştıkça da, gerçek yüzünü sergilemekte ve saldırganlaşmaktadır."

-1 MAYIS'A GİTMEYEN SENDİKACILAR-

1 Mayıs'ı işçilerin Taksim'de kutlamak istemelerinin gerekçelerinin ortada olduğunu belirten Okay, "1977 yılında 37 yurttaşımızın katledildiği ve hala karanlıkta kalan olayların tekrar yaşanmaması için işçi sınıfı kutlamaları Taksim'de yapmak istemektedir. Tarihimizdeki bu kara sayfayı belleklere kazımak, yaşatmak işçi sınıfının en doğal hakkıdır. Peki, hükümetin 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlatmamak için gerekçesi nedir? Yani, Taksim provokasyonlara açık da, Kadıköy'de, Çağlayan'da bu provokasyonlar olmayacak mı? Bunun hiçbir akla uygun gerekçesi yoktur. Bu akıl tutulmasıdır. Bu kendini bilmezliktir. Bu açıkça, halka savaş açmaktır" dedi.

1 Mayıs kutlamalarına katılmayan sendika liderlerine de söyleyeceklerinin olacağını vurgulayan Okay, "Onların bu tutumunu ne tarih ne de işçiler affetmeyecektir. Sarı sendikacılığın bu kadar hakim olduğu bir rejim, sağlıklı bir rejim olamaz" diye konuştu.

- GÜL'Ü DE ELEŞTİRDİ-

Cumhurbaşkanı Gül'ün 1 Mayıs olayları ile ilgili açıklamalarını da eleştiren Okay, "Yaşanan olayları görmezden gelenler, hafife alarak, önemsiz olarak göstermek isteyenler, bu olaylara neden olanlardan daha suçludur. Sayın Cumhurbaşkanının "aklıselim hakimdi' şeklinde yaptığı değerlendirme, kabul edilemez. 500'ü aşkın yurttaşın göz altına alındığı, sendika binalarına saldırıların düzenlendiği, hastanelere biber gazlarının atıldığı, yerde yatan genç kızların ve turistlerin coplarla, tekmelerle darp edildiği, yeni plastik mermilerin işçiler üzerinde denendiği olaylar nasıl görmezden gelinir. Bu değerlendirme ile Sayın Gül, bir kez daha tarafsız olmadığını kanıtlamıştır" dedi.

-ATALAY'A GENSORU-

"Devletin valisinin, siyasi iktidarla iç içe geçen ilişkileri, siyasi iktidarın tetikçiliğine soyunması. O valinin o makamda 1 gün bile oturmamasını gerektirmektedir" diyen Okay, 1 Mayıs olaylarında İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, "güvenlik zaafiyeti" içerisinde olduğu ve görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle hakkında gensoru verebileceklerini açıkladı. (ANKA)

(BK/ZG)

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title