Bakan, Ayşe İnce Cinayetine Değindi
Fatma Şahin, ayrılmak istediği kocası tarafından öldürülen Ayşe İnce cinayetine ilişkin konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çocuğunun 23 Nisan törenlerini izledikten sonra ayrılmak istediği kocası tarafından öldürülen Ayşe İnce cinayetine ilişkin, "Ayşe kardeşimizin olayında hepimizin canı yandı. Neden koruyamadığımız konusunda kendimizi hesaba çekmemiz lazım" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Esenboğa Airport Otel'de düzenlenen 'Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un tanıtım toplantısına katıldı. Şahin, yaptığı konuşmada, kadına şiddetin önlenmesi konusunda Avrupa Birliği standartlarının ötesinde bir yasa çıkarıldığını belirterek, "Yasal içeriğine baktığımız zaman koruyucu, önleyici tedbirlerin çok net bir şekilde ortaya konulduğunu görüyoruz. Mülki amirlerin, kolluk amirlerinin, savcıların ve hakimlerin ne yapması
gerektiği, koruyucu önlemler noktasında çok net bir şekilde ortaya konuldu" diye konuştu.
Şahin, kadına şiddetle mücadelede mali destek, barınma ihtiyacı, bireylerin takibinin yapıldığı, anında destek verildiği büyük bir altyapının oluşturulduğunu söyledi. Bundan sonraki süreçte kanunu uygulamanın kanunu hazırlamaktan daha önemli olduğuna dikkati çeken Şahin, kağıt üzerinde kalmış bir kanunun anlamı olmadığını anlattı. Devletin yasayla ilgili süreçte, özellikle koruyucu önlem denilen noktada başta müdahale edeceğini belirten Şahin, yalnızca hukuki düzenlemelerle yetinilmediğini ve
uygulamalarla önemli projelerin hayata geçirilmeye çalışıldığını kaydetti. Şahin, Aile Sosyal Destek Uzmanlığı Projesi'nin koruyucu ve önleyici projeleri hayata geçirmek için en önemli proje olduğuna dikkati çekti.
Şahin, çocuğunun 23 Nisan törenlerini izledikten sonra okul çıkışı ayrılmak istediği kocası tarafından öldürülen Ayşe İnce cinayetine ilişkin açıklamasında ise şu ifadeleri kullandı:
"Ayşe kardeşimizin olayında hepimizin canı yandı. Hepimizin burada, 'Neden koruyamadık. Bu kadar uğraşıyoruz, mücadele ediyoruz, nedir eksiğimiz?' diye düşünmemiz, neden koruyamadığımız konusunda kendimizi hesaba çekmemiz lazım. Can geri gelmiyor, istediğin kadar soruşturma yap. Kimde eksiklik var, mücadele edelim ve boşlukları doldurmaya çalışalım. Gerekli mücadeleyi başlatalım, soruşturma başlatalım ama can geri gelmiyor. O yüzden bu mücadele topyekün bir mücadeledir."
Kadına şiddetin önlenmesi konusunda Avrupa Birliği standartlarının ötesinde bir yasa çıkarıldığını anlatan Şahin, "Yasal içeriğine baktığımız zaman koruyucu, önleyici tedbirlerin çok net bir şekilde ortaya konulduğunu görüyoruz. Mülki amirlerin, kolluk amirlerinin, savcıların ve hakimlerin ne yapması gerektiği çok net bir şekilde ortaya konuldu" dedi.
'Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un anlatıldığı toplantılarla 6 bin 500 kişiye yasaya ilişkin eğitim verilecek. Kaymakamlık, il ve ilçe jandarma komutanlıkları, il-ilçe emniyet müdürleri, aile mahkemesi hakimleri, cumhuriyet savcıları ve savcılar ile sağlık müdürlerine bu kapsamda eğitim verilmesi amaçlanıyor. Toplantılar, 7 bölgede 16 ilde yapılacak.