Bakan Çubukçu Balıkesir'de
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, "20 Yıllık Sosyal Hizmet Planlaması"nı Yapmayı Başaracaklarına İnandığını Söyledi. Çubukçu, Yuvarlardaki Çocukların Toplum Olarak Mutlaka Sahiplenilmesi Gerektiğini, Onları Geçmişleriyle Değil, Bugünüyle Yarına Tertemiz Bir Şekilde Hazırlamaya Çalıştıklarını Bildirdi.
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, "20 yıllık sosyal hizmet planlaması"nı yapmayı başaracaklarına inandığını söyledi. Çubukçu, yuvarlardaki çocukların toplum olarak mutlaka sahiplenilmesi gerektiğini, onları geçmişleriyle değil, bugünüyle yarına tertemiz bir şekilde hazırlamaya çalıştıklarını bildirdi.
Bazı ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Balıkesir'e gelen Bakan Çubukçu, valilik ve belediyeyi ziyaret edip brifing aldıktan sonra, huzurevi ile yetiştirme yurtlarını ziyaret etti. Valilik makamında açıklamalarda bulunan Bakan Çubukçu, sosyal hizmet kurumlarında aile odaklı hizmet anlayışını sürdürdüklerini söyledi. Bu kapsamda fiilen baktıkları 300'e yakın koruma altında çocuk bulunduğunu kaydeden Çubukçu, "Bu çocuklarımızdan bazıları hiç koruma kararı alınmaksızın ailesinin yanında bakılıyor" dedi.
Bakan Çubukçu, açıklamaları sırasında araya giren Vali Selahattin Hatipoğlu'nun brifing vermek istediğini söylemesi üzerine, "Benim söylediklerimle mi ilgili bir şey söyleyeceksiniz?" dedi. Konuşması yarıda kesilen Çubukçu'ya kısa bir brifing sunmak istediğini söyleyen Vali Hatipoğlu, Bakan'ın, "Benim konuşmamdan sonra" demesi üzerine sustu. Açıklamalarına devam eden Bakan Nimet Çubukçu, yoksulluk nedeniyle koruma altına alınması gereken çocuklar için ailelerine maddi yardımda bulunarak onları ailelerinin yanında tutmaya çalıştıklarını söyledi. 4 bin 400'ün üzerinde çocuğa bu şekilde kendi ailesinin yanında baktıklarını belirten Çubukçu, "Çeşitli sebeplerle ailenin yanına döndüremediğimiz çocuklar için koruyucu aile uygulamasına ağırlık veriyoruz. Şu anda Türkiye'de bine yakın koruyucu aile var. Bu rakam 70 milyonluk Türkiye için son derece az. Bırakın Batıyı, bugün birçok doğu ülkesinde bile çocukların çoğunluğu kurum bakımının ardından en geç 3 ay içinde profesyonel bir koruyucu ailenin yanına yerleştiriliyor. Bu konuda basınımızdan yardım bekliyoruz. Dünyada süper vizyon denilen çalışmayı kurumlarımızda başlattık. Bundan başka çocuk evleri, grup evleri projemiz var. Tüm bunlar olmadığı takdirde çocukların koruma altında kalması gerekiyorsa, bunun için de sevgi evleri projesini geliştiriyoruz" diye konuştu.
Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, bugün itibariyle açılışa hazır olan ve faaliyette olan sevgi evlerinin bulunduğunu, 21 sevgi evinin tamamlandığını, 120 sevgi evi inşaatının sürdüğünü, 160'ının da ihale aşamasında olduğunu açıkladı. Bundan başka sevgi elerinin özürlüler için yapılan, "Engelsiz Yaşam Merkezleri" adı verilen yapıların da 35'inin inşaatının sürdüğü, 25'inin ihale aşamasında olduğu kaydedildi. Çocukların bireysel kimliklerini çok önemsediğini belirten Bakan Çubukçu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Önümüzdeki 20 yıllık sosyal hizmet planlamasını yapmayı başaracağımızı ümit ediyorum. Çocuklarımızın bireysel kimliklerinin gelişmesini çok önemsiyorum. Maddi ve manevi kişilik bir bütündür. Onları sadece doyurup, besleyip, uyutan bir mekanizma yerine onların manen hislerine, bireysel gelişimlerine çok önem veriyoruz. Geçen yıl gösterdiğimiz özen sayesinde 1 yıl önce yüzde 33 olan üniversiteye girmedeki başarı oranı yüzde 41'e çıktı. Türkiye genelinde normal ailelerin yanında giren çocukların başarı oranı yüzde 10. Biz bu yüzde 41'lik oranı daha da yükseltmeyi hedefliyoruz. Çocuklar arasında yaptığımız ankette toplumun kendilerine güvenmediğini, kendilerine öfke duyulduğunu düşünüyorlar. Korunmasız durumları onları toplum önünde daha da zayıflatıyor. Çocukluklarında gördükleri bu dışlanmış muamele gençliklerinde toplumun geneline karşı bir öfke olarak yansıyor. Her şeyden önce toplumumuzun bu çocuklara güvenmelerini istiyorum. Onların okullarında yaşadıkları çok ciddi sorunlar var. Ankara'daki bir yuvada görüştüğüm ilköğretim çağındaki bir çocuk bana, 'Nimet abla, ne zaman okulda bir silgi kaybolsa önce bizim çantamıza bakıyorlar' dedi. Bizim çocuklarımız hırsız değil. Fuhuş iddialarından sonra çocuklarımız okullarına gittiklerinde erkek arkadaşları tarafından özel hayatları sorgulanıyor. Benim bir hanım olarak telaffuz etmekte güçlük çektiğim şekilde itham ediliyorlar. Biz genç kızlarımızı beyaz gelinlikleriyle, meslek sahibi olarak uğurlamaya, onları hayata hazırlamaya çalışıyoruz. Çıkan her olumsuz haberin onların üzerinde oluşturduğu travmayı bir ben biliyorum, bir de onlarla yakından ilgilenen ergen psikiyatrisi personelimiz. Durumlarına uygun çabalar gösterilmeli. Bırakın kucak açıp, şefkat göstermeyi, tam tersine onları dışlayan bir anlayışı reddediyorum. Tek ihtiyacımız toplumun bu çocukları kucaklaması, desteklemesi. Bizim gösterdiğimiz özenin toplum tarafından da paylaşılması çok önemli. İngiltere'de 200 binin üzerinde gönüllü var. Neden bizim ülkemizde de olmasın? Ben göreve geldiğimde 400 olan gönüllü anne sayısını bin 400'e çıkardık. Çocuklarımıza tertemiz, bembeyaz bir gelecek hazırlamaya çalışıyoruz."
"YAŞANAN SIKINTILAR HEPİMİZİN SIKINTISI, BUNU HEP BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ"
Vali Hatipoğlu da, suça itilen çocukların korunma altında tutacak yer sıkıntısı çektiklerini, bununla ilgili bakanlığın yeni bir oluşum geliştirmesini gerektiğini söyledi. Hatipoğlu, "Bizim yurtlarımız bu suça itilen çocuklara karşı hazır durumda değil. Ayrı bir birim oluşturulup bu çocuklarımızı da orada eğiterek topluma kazandırmamız lazım" şeklinde konuştu.
Bu konuda ciddi sıkıntı yaşandığını belirten Bakan Çubukçu, sorunu çözmeye çalıştıklarını kaydetti. Çubukçu, "Haklarında tedbir kararı verilen çocukların kurum bakımı altına alınması uygulaması başladı. Yasa 2006 yılında 15 Ocak'ta yürürlüğe girdi. Fakat, var olan fiziki şartlar itibariyle bu çocukların rehabilitasyona ihtiyacı var, çok daha özel hizmete ihtiyacı var. Mesela, hırsızlıktan yakalanan bir çocuk tedbir kararı verilip, kurum bakımına verildikten kısa süre sonra kaçıyor. Daha sonra yurttaki kaçak çocuklar, kayıp çocuklar şeklinde yanlış anlamalara yol açabilecek yayınlara da sebebiyet verdi. İstanbul, İzmir, Adana'nın da olduğu 6 ilimizde şu anda bu yöndeki çocuklara hizmet vermek üzere planladığımız yerlerimiz var. İnşaatları da hızla devam ediyor. Özellikle kreş sistemindeki binalarımızı Milli Eğitim Bakanlığı'na devrederek o binaları da kullanacağız. Çözmeye çalışıyoruz, geçici bir süreçteyiz. Yaşanan sıkıntılar gerçekten hepimizin sıkıntısı. Bunu da hep birlikte çözeceğiz diye düşünüyorum" ifadesinde bulundu.
Bakan Çubukçu, Valilik makamındaki ziyareti sırasında bir süre önce, "Sevgi Evi" projesi kapsamında ciddi miktarda bağışta bulunan Balıkesirli hayırsever Ayten Erdayı (81) ile tanıştı. Çubukçu, hayırseverin elini öpüp, bağışı için teşekkür etti.
Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, valilikteki temaslarının ardından belediyeye geçti. Başkan Sabri Uğur'dan yerel yönetim çalışmaları ve belediye hizmetleriyle ilgili kısa bir brifing alan Çubukçu, daha sonra sosyal hizmet kurumlarını ziyaret etti. İlk olarak Balıkesir Huzurevine giden Nimet Çubukçu, burada unutulmaz güzelliklerle karşılaştı. Huzurevi sakinlerini tek tek dolaşıp, ellerini öpüp, hatırlarını soran Nimet Çubukçu, yaşlılardan büyük ilgi gördü. Yaklaşık 6 aydır huzurevi sakini olan Mehmet-Zuhal Kır çiftinin şiir ve baston sürprizi Bakan Çubukçu'yu çok mutlu etti. 72 yaşındaki Zuhal Kır isimli huzurevi sakini devlet Bakanı Nimet Çubukçu için yazdığı şiirini okurken, eşi 84 yaşındaki Mehmet Kır da, kendi eliyle özel olarak yaptığı bastonu Bakan Çubukçu'ya hediye etti. Bastonu çok beğenen Nimet Çubukçu, yaşlı çifte teşekkür ederken, Mehmet Kır'ın, "Bu bastonun bir özelliği var, sizi kapkaççılara karşı korur" demesi, Bakan Çubukçu'yu ve diğerlerini güldürdü. Mehmet Kır'ın, Ardıç ağacı olan bastonu, geçen sene ekim ayında yaptığı, Ardıç'ın gündüz eğrildiği için sonbahar mevsiminde gece karanlığında tutularak bastonun yapıldığı öğrenildi. El emeği ve göz nuru olan baston, Bakan Nimet Çubukçu'yu mutlu etti.
Bu arada, Mehmet Benli adlı huzurevi sakini de Nimet Çubukçu'ya, "Hoş geldiniz sayın Devlet Bakanımız" adlı şiirini okuyup, hediye etti. Bakanı takip eden basın mensupları, Bakanın koruma güvenlik amiri olduğunu söyleyen korumasına tepki gösterdi. Görevlerini rahat yapamadıkları için huzurevinde çekim yapmayı bırakan basın mensupları, Bakanın bayan basın danışmanının devreye girip korumaları uyarması üzerine çalışmalarını sürdürebildi. Bakan Nimet Çubukçu'ya Balıkesir ziyaretinde Vali Selahattin Hatipoğlu ile milletvekilleri İsmail Özgün ve Edip Uğur, Belediye Başkanı Sabri Uğur, AK Parti İl Başkanı Zekai Kafaoğlu, AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Hasan Demiraslan, İl Kadın Kolları Başkanı Hülya Kamçı eşlik etti. Bir süre önce yetiştirme yurtlarındaki genç kızların fuhuş sektöründe kullanıldıkları yönündeki açıklamalarıyla Bakan Nimet çubukçu ile ters düşen Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez'in Bakan Çubukçu'nun programa, ına katılmadığı gözlendi.
Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun Balıkesir'deki temasları AK Parti İl Başkanlığı ile devam etti. Partiden sonra sosyal hizmetlere bağlı erkek yetiştirme yurdu ile çocuk yuvası ve kız yetiştirme yurdunu da sırasıyla ziyaret eden Bakan Nimet Çubukçu daha sonra karayolu ile Balıkesir'den ayrıldı.
(YU-MŞ-ÖZ-Y)