Bakan Eker, Vali Güzeloğlu'nu Ziyaret Etti
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Mersin’in son 10 yılda tarımsal üretim değerinde 3 kat net büyüme olduğunu, ancak gelen iş gücü ve göç nedeniyle istihdam sorunu yaşadığını belirterek, “Mersin’in istihdam kapasitesinin artırılması lazım” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Mersin'in son 10 yılda tarımsal üretim değerinde 3 kat net büyüme olduğunu, ancak gelen iş gücü ve göç nedeniyle istihdam sorunu yaşadığını belirterek, " Mersin'in istihdam kapasitesinin artırılması lazım" dedi.
Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü bünyesinde kurulan Alata Tarımsal Biyoteknoloji ve Bahçe Bitkileri Islahında İleri Teknoloji Uygulamaları ve Referans Merkezi'nin açılışını yapmak üzere Mersin'e gelen Bakan Eker, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nu makamında ziyaret etti. Güzeloğlu tarafından Valilik önünde karşılanan Bakan Eker, Valilik Şeref Defteri'ni de imzaladı. Eker'e, AK Parti Mersin Milletvekilleri Çiğdem Münevver Ökten, Nebi Bozkurt ve Ahmet Tevfik Uzun da eşlik etti.
Bakan Eker burada yaptığı konuşmada, Mersin'e Bakanlığıyla ilgili önemli bir araştırma merkezinin açılışını yapmak üzere geldiğini söyledi. Mersin'in önemli bir meyve, sebze ve tarım potansiyeli olduğunu belirten Eker, küçükbaş hayvanda da Türkiye'nin en büyük ili olduğunu ifade etti. Mersin'in bu potansiyelinden gerek Mersin'in gelişmesi gerek Türkiye'nin ekonomisinin büyümesi, istihdamının ve refahının artırılması konundaki katkısını projeler hayata geçirerek artırmanın çabası içerisinde olduklarını kaydeden Eker, "Bugün Mersin'de 35 bin kayıtlı çiftçimiz var. Bu 35 bin çiftçimize bizim ödediğimiz 729 milyon TL. Bunlar karşılıksız hibe desteği. Mersin'in son 10 yıl içerisinde tarımsal üretim değerinde 3 kat net bir büyüme olduğunu biliyoruz, 1,8 milyar TL'den 5,4 milyar TL'ye çıkardı. İhracatı da 200 milyon dolarlardan 900 milyon dolarlara çıktı. Büyük bir potansiyel var" dedi.
"ALATA'DAKİ ARAŞTIRMA MERKEZİ TÜM TÜRKİYE'YE KATKI SAĞLAYACAK"
Bakanlığının Alata'da çok önemli bir bölgesi olduğunu aktaran Eker, bugün orada özellikle meyve ve sebzelerin ıslahında bir takım teknolojik yöntemlerin kullanılmasına imkan sağlayacak önemli bir merkez açacaklarını bildirdi. Merkezin, sadece bu bölgenin tarımsal üretimine katkı sağlamakla kalmayacak, bütün Türkiye'ye katkı sağlayacak bir araştırma merkezi olduğunun altını çizen Eker, "Artık tarım diğer gelişme içerisindeki sektörler gibi bilgi ve teknolojinin mutlaka kullanılması gereken bir sektör. Ar-ge faaliyetlerinin de merkezinde yer alıyor. Alata'da bizim bilim insanlarımız dünyada ilk defa çekirdeksiz limon ürettiler. Çok sayıda meyve çeşidi orada geliştirildi, ıslah edildi. Şimdi bu kuracağımız merkez bu manada daha da önemli faaliyetler ve çalışmaların yürütüleceği bir araştırma merkezi. Bu bölgenin tarım potansiyelini daha iyi bir nokta nasıl taşırız, bir yandan bunun çabasındayız" diye konuştu.
"MERSİN'İN İSTİHDAM KAPASİTESİNİN ARTIRILMASI LAZIM"
Mersin'in, tüm Türkiye'nin birçok bölgesinden insanların gelip yerleştiği bir yer olması nedeniyle istihdam sorunu olduğuna da dikkat çeken Eker, "Çünkü iş gücü geliyor, göç geliyor. Tabi istihdam kapasitesinin artırılması lazım. Biz Bakanlık olarak 2 ayrı projeyle Mersin ilimizde destek veriyoruz. Bunlardan bir tanesi Tarım ve Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun proje destekleri. 47 milyon TL tutarında 46 tane projenin yüzde 50'sini biz hibe veriyoruz. 46 tane proje için sözleşme imzalandı. Bu, 10 milyon TL'ye kadar çıkabilecek bir önemli yatarım tutarının yarısını net olarak hibe destek yoluyla ödenmesi imkanı getiriyor. Çok önemli bir şey, Türkiye'nin her tarafından bu yok. İkincisi, Bakanlığımızın kendi bütçe imkanlarıyla daha küçük ölçekli 800 bin TL tutarındaki yine tarım ve hayvancılıkla ilgili yatırımların yüzde 50 hibe yoluyla desteklenmesi projesi var. Burada da 100 tane proje destekledik Mersin ilimizde. Mersin'de şu anda bizim Bakanlığımızın bu proje altında desteklediği 100 tane tesis var. Bunlar bitmiş tesisler. Bunlar hem istihdam sağlıyor hem kapasite geliştiriyor hem de üretilen zirai ürünlerin veya hayvansal ürünlerin işlenip, paketlenip, ambalajlanıp bir markaya dönüşmesi, dolayısıyla katma değer kazanması ve değer zincirinin uzaması suretiyle gerek üreticisine gerek bunu işleyene daha fazla gelir getirici bir fonksiyona kavuşmasına yardımcı oluyor" ifadelerini kullandı.
"SURİYELİLERLE İLGİLİ KOORDİNASYONU DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YAPIYOR"
Bakan Eker, ülkelerindeki savaştan kaçarak Mersin'e gelen ve tarım alanında çalışan Suriyelilerle ilgili bir düzenlemelerinin olup olmadığı sorusu üzerine de Dışişleri Bakanlığı'nın ilgili bütün bakanlıklar arasında koordineyi sağladığını söyledi. Suriye'de son birkaç yıldır bir insanlık trajedisi yaşandığını vurgulayan Eker, şöyle devam etti: "Biz de hem komşularımız olması nedeniyle hem de içlerinde soydaşlarımız, dindaşlarımız yani kardeşlerimiz olması dolayısıyla onların acısını dindirmeye, ağrısını hafifletmeye, yaralarını sarmaya çaba sarf ediyoruz. Tabi ciddi bir fedakarlıkta bulunuyoruz. Tabi bunlar aileleriyle, çocuklarıyla birlikte geliyor. Bunların bir kısmı bir şekilde istihdam ediliyor. Onlarla ilgili Dışişleri Bakanlığımız koordinasyon yapıyor. Tarımla ilgili alanlar da tabi çok kolay bir saha değil. Sonuçta bir başka coğrafyadan insanlar gelip mülteci konumunda bunlar. Sizlerin faaliyetlerine ne kadar adapte olurlar, dilleri uygun mudur, iletişim kurabiliyorlar mı, alt yapısıyla, üst yapısıyla sıkıntıları, zorlukları zaman zaman oluyor. Onları çözme konusunda da Dışişleri bir koordinasyon yapıyor."
Vali Güzeloğlu da Mersin'in, ülkenin kalkınması ve gelişmesi adına, sanayi, hizmetler sektörü ve dış ticaret başta olmak üzere kalkınmanın tüm dinamiklerine çok büyük katkılar koyan bir kent olduğunu kaydetti. Mersin'in, Türkiye'nin ve dünyanın çok önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olduğunu dile getiren Güzeloğlu, "Son 12 yılda uygulanan politikalar ve çiftçiye verilen desteklerle Mersin tarımı tıpkı Türkiye tarımı gibi çok önemli bir değişim ve gelişim göstermiştir. Bugün Mersin Türkiye tarımında söz sahibi ve iddialı bir kent olmasının yanı sıra tarım ürünleri ihracatı açısından da fiyat belirleyen bir konuma gelmiştir" şeklinde konuştu. - MERSİN