Haberler

Bakan Eroğlu, İzmir'de Açılış ve Temel Atma Törenine Katıldı

Abone Ol

temelini attı.Yaklaşık 713 milyon TL'ye mal olacak 55 yatırım müjdesiyle İzmir'e gelen Bakan Eroğlu, Aliağa'da 13'ü açılış, 22'si temel atma olmak üzere 35 tesisin toplu açılış ve temel atma törenine katıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir'de yapımı tamamlanan 13 tesisin açılışını yaptı, inşa edilmesi planlanan 22 tesisin de

temelini attı.

Yaklaşık 713 milyon TL'ye mal olacak 55 yatırım müjdesiyle İzmir'e gelen Bakan Eroğlu, Aliağa'da 13'ü açılış, 22'si temel atma olmak üzere 35 tesisin toplu açılış ve temel atma törenine katıldı. Törende konuşan Eroğlu, "Geçmişte yılda 3 tesis açılırken biz son 10 yılda sadece DSİ olarak 1221 tesisi açtık. Bunun 232'si baraj, 58 şehre su götürdük İstanbul'un, İzmir'in 2050, 2060 yıllarına kadar suyu var. Bitirilemeyen barajlara biz bitirdik. İzmir İzmir olalı böyle yatırım gördü mü?" dedi.

"Geçmişte bir kulübenin temel atma törenine Bakanlar Kurulu gelirdi" diyen Bakan Eroğlu, Başbakan Eroğdan'ın kendisine, "Bu kadar çok tesis yaparsan bizim görev süremiz sizin açılış ve temel atma törenlerinizle geçer" dediğini belirterek, Başbakan Eroğan'ın 10 milyon doların altında olan yatırımların törenlerini ilgili bankalara yaptırdığını söyledi. 2003 yılında Erdoğan'ın Başbakan olması ile birlikte kendisini İSKİ'den alıp DSİ Genel Müdürlüğü görevine getirdiğini anlatan Bakan Eroğlu, "O dönemde küçük bir göletin ancak 25-30 yılda bitirildiğini gördüm. Yine o dönemde İzmir Beydağ barajın yapımı ne zaman biter diye sorduğumda bana 77 yıl sonra biteceğini söylemişlerdi. İzmir'in toprağının verimli olmasına rağmen bizden önceki hükümetler maalesef İzmir'e önem vermemişler. Bizden önceki 10 yıl içersinde Beydağ Barajının temeli dışında İzmir'e bir tek gölet dahi yapmamışlar. Aslında bu ilgisizlik sadece İzmir'de değil tüm ülkemize gösterilmiş. Ülke genelinde 1600 tane tesisin ihalesini eski para ile 82 katrilyon olarak yapan geçmiş hükümetler bu projelere 2 katrilyon ödenek uygun görmüşler. Yani bu hesaba göre yapılması planlanan göletler 41 yılda bitirilecekti" dedi.

2 milyon 429 bin hektarlık alanda çalışma yaparak son 5 yılda 2 milyar fidanı toprakla buluşturduklarını belirten Eroğlu, "Yalnızca biz değil diğer bakanlıkların yatırımlarına bakarsanız burada destan yazıyor. Yollar Afyon kaymağı gibi oldu" diye konuştu.

2002 yılından önce iktidarda bulunan hükümetlerin vatandaştan aldığı verginin yüzde 86'sını faiz olarak ödediğini ifade eden Bakan Eroğlu, "Bilindiği üzere paradan 6 sıfırı attık. Devletin IMF'ye 23 buçuk milyar dolar borcu vardı. Hükümetimiz IMF'e olan borcumuzun tamamını 14 Mayıs itibari ile ödedi. 19 Mayıs nasıl vatanımızın kurtuluş mücadelesin başlatıldığı gün ise 14 Mayıs'ta ekonomik kurtuluşumuzun başladığı gündür. Bugün geldiğimiz noktada IMF

Türkiye'den 5 milyar dolar borç istemiştir. Bu konudaki görüşmeler devam ediyor. Muhtemelen bu borç IMF'ye verilecektir. Zira, Merkez Bankamızın kasası doludur. Kasamızda 135 milyar dolar döviz var. Türkiye artık güçlü bir ülkedir. Enflasyonu neredeyse bitirdik. Devletin borçlanma faizi yüzde 63'ten yüzde 6'lara indi. Nereden nerelere geldik. Yıllarca işçilerimizden, memurlarımızdan toplanan 13 buçuk katrilyon zorunlu tasarruf fonunu ödedik. Devletin, IMF'ye ve millete borcu kalmadı. Artık bütün dünyada itibar sahibi bir Türkiye var. Pasaportumuzun itibarı bile değişti. Tüm bunları Başbakanımıza borçluyuyuz" dedi.

Temeli atılan inşaatların müteahhitleriyle pazarlık yaparak projelerinin 31 Aralık 2013 tarihinde bitirilmesi sözünü alan Bakan Eroğlu, protokol üyeleriyle 35 projenin temel atma ve toplu açılışı gerçekleştirildi.

Açılışı yapılan Dikili Harputlu Göleti, Foça Arpaçay Göleti, Bergama Kıranlı Yerüstü Sulaması, Kemalpaşa Çambel Nif Çayı Islahı (Taş Temini + DSİ Toplu Makinalı Çalışması), Ödemiş İlçesi Yandereleri 1. Kısım, Ödemiş Gölcük Gölü Yandereleri, Bakırçay Havzası Taşkın Koruma 1. Kısım, Bakırçay Havzası Taşkın Koruma 2. Kısım, Küçükmenderes Havzası 2. Kısım, Bakırçay Havzası Taşkın ve Rusubat Kontrolü, "Aliağa Yenişakran Beldesi Arapboğan Deresi 2. Kısım", Bergama Sarıcaoğlu Köyü Kavşak Deresi, Küçükmenderes Ana Yatak Sanat Yapıları 2. Kısım tesisleri ile bin 880 dekar tarım alanı suya kavuşacak. Ayrıca, tesislerle 3 köprü yapılacak ve 22 yerleşim yeri ile 7 bin dekar arazi taşkınlardan korunacak.

Temeli atılan Kiraz Haliller Göleti ve Sulaması, Aliağa Çıtak Göleti ve Sulaması, Kemalpaşa Yukarıkızılca Göleti ve Sulaması, Torbalı Karakızlar Göleti ve Sulaması, Bergama Karalar Göleti ve Sulaması, Kiraz Göleti, Tire Yenişehir Göleti, Ödemiş Bademli Göleti Sulaması, Menemen Emiralem Göleti, Menemen Süleymanlı Göleti, Bornova Karaçam Göleti ve Sulaması, Aliağa Yenişakran Göleti, Kemalpaşa Bağyurdu Göleti ve Sulaması, Torbalı Aslanlar Göleti ve Sulaması, Kiraz Göleti Sulaması, Menemen Emiralem Göleti Sulaması, Tire Yenişehir Göleti Sulaması, Dikili Harputlu Göleti Sulaması, Seferihisar Ürkmez Sulaması Rehabilitasyonu, "Küçükmenderes Ana Yatak Düzenlemesi 1. Kısım", Küçükmenderes Havzası Taşkın ve Rusübat Kontrolü 1. Kısım, Küçükmenderes Havzası 3. Kısım inşaatları ile de 33 bin 400 dekar tarım alanı suya kavuşturulacak ve 2 bin 375 kişiye istihdam sağlanarak yıllık 31 milyon 300 bin TL gelir artışı sağlanacak. Ayrıca, tesislerin tamamlanması ile 3 bin 700 dekar alanın sulama şebekesi yenilenecek, 8 yerleşim yeri ve 5 bin 940 dekar alan taşkınlardan korunacak.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Veysel Eroğlu Beydağ Aliağa İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title