Haberler

Bakan Eroğlu'ndan, Enver Paşa Eleştirisi: "1. Dünya Harbi'ne Girmemizin Sebebi, Orada Bir Kişinin...

Abone Ol

Bakan Eroğlu'ndan, Enver Paşa eleştirisi: "1. Dünya Harbi'ne girmemizin sebebi, orada bir kişinin devlet yerine kendi hevesini tatmin etmek için verdiği karar" Afyon'daki 1. Türk Tarihi Sempozyumu'nda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu; "1.

Bakan Eroğlu'ndan, Enver Paşa eleştirisi: "1. Dünya Harbi'ne girmemizin sebebi, orada bir kişinin devlet yerine kendi hevesini tatmin etmek için verdiği karar"

Afyon'daki 1. Türk Tarihi Sempozyumu'nda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ;

"1. Dünya Harbi'ne girmemizin sebebi, orada bir kişinin devlet yerine kendi hevesini tatmin etmek için verdiği karar"

"Savaşa, tarih şuurunun olmaması ve devlet aklının olmaması neticesinde girdik"

"Birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi daha da güçlendirdiğimiz müddetçe bizim töremizi kimse bozamaz ve devletimizi de hiç kimse yıkamaz"

AFYONKARAHİSAR - Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 1. Türk Tarihi Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'na girmesini bir kişinin yani Enver Paşa'nın hevesinden dolayı olduğunu kaydederek, "1.Dünya Harbi'ne niye girdik? Girmemizin sebebi orada bir kişinin devlet yerine kendi hevesini tatmin etmek için verdiği bir karar neticesinde oldu" dedi.

Bakan Eroğlu, Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen ve Türkiye'nin bir çok üniversitesinden rektör ve akademisyenlerin katıldığı 1. Türk Tarihi Sempozyumu'nun açılış konuşmasını yaptı. Anayasa Mahkemesi üyelerinden Celal Mümtaz Akıncı'nın da katıldığı sempozyumda konuşan Bakan Eroğlu, Türkler de devletin önemine vurgu yaparak bu yüzden de tarih boyunca Türklerin çok sayıda devlet kurarak geniş bir coğrafyada hüküm sürdüklerini ifade etti. Bakan Eroğlu, "Türkler de devletin önemi çok büyük ama Türkler gerçekten büyük bir millet. Türklerin tarihi olmadan dünya tarihi yazılamaz. Çünkü bakın tarihte Türkler 120 civarında devlet kurmuş ve hiçbir millet yoktur ki farklı coğrafyalar da hükümdarlık sürsün. Bakın Çin Seddi'nden ta Viyana kapılarına kadar, Ukrayna'dan, Orta Afrika'ya kadar hükümdarlık sürmüş gerçekten muhteşem bir milletiz. Bende gerçekten bu milletin bir ferdi olmaktan gurur duyduğumuz belirtmek isterim" diye konuştu.

"15 Temmuz milletimizin sadece kendi tarihine değil dünya tarihine yazdığı bir kahramanlık destanıdır"

Konuşmasında daha sonra devletin önemi üzerinden 15 Temmuz hain darbe girişimine vurgu yapan Bakan Eroğlu şunları söyledi:

"Hakikaten devlet bizde o kadar önemli ki bütün insanlar fani olduğunu bilir, ama devlet için ebedi olduğuna dair bir sıfat kullanır, bizde devlet önemlidir. Her konuşmamızda da şunu söyleriz, 'Allah devletimize, milletimize zeval vermesin.' Dolayısı ile devlet olmadan milletin yaşaması mümkün değil. Birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi daha da güçlendirdiğimiz müddetçe bizim töremizi kimse bozamaz ve devletimizi de hiç kimse yıkamaz. Hakikaten 15 Temmuzda da bunu bütün millet gösterdi, hakikaten ben şunu söylüyorum, '15 Temmuz milletimizin sadece kendi tarihine değil dünya tarihine yazdığı bir kahramanlık destanıdır.' Devletine sahip çıktığının en güzel bir destanıdır. Gelecek nesillere tarihimizi öğretmezsek nesilleri kaybederiz. Dolayısı ile mazisini bilmeyen gelecekte destan yazamaz, tarihini bilmek bu bakımdan önemli."

"Enver Paşa, Vezir-i Azama diyor ki, '2 tane nur topu gibi yavrumuz oldu"

Konuşmasında son olarak devlet yönetimi ve devlet aklı konusuna değinen Bakan Eroğlu, 1. Dünya Savaşı üzerinden Enver Paşa'yı eleştirdi. Savaşa girilmemesi gerekirken bir kişinin hevesi yüzünden dünya harbine girildiğini anımsatan Bakan Eroğlu, "1.Dünya Harbi'ne niye girdik? Girmemizin sebebi orada bir kişinin devlet yerine kendi hevesini tatmin etmek için verdiği bir karar neticesinde girdik. Nereden nereye. 5 milyon metrekareden 200 bin metrekareye inmişti sınırlar. O da nasıl oldu? O zaman 1. Dünya Harbi başlamış, tabi Alman 2 zırhlı gemisi Goben ve Breslau Çanakkale Boğazı'ndan girmek istiyor, tabii orada Sultan Abdülhamit'in yaptırdığı muhteşem bataryalar var ve oradan geçmesi mümkün değil. Nitekim biliyorsunuz milletimizi 1915'te Çanakkale geçilmez destanı yazdı. Enver Paşa'ya geliyor Alman sefiri diyor ki, 'Bizim gemileri batıracaklar ne olur geçsinler.' Enver Paşa tabi bu Goben ve Breslau gemilerini Yavuz ve Midilli isimleri takılıyor gemide ki Alman askerlerinin kafasına fes geçiriyor. Neticede İstanbul'a geldikten sonra Karadeniz'e çıkıp Sivastopul'u bombalıyorlar. Neticede 1. Dünya Harbine girmememiz gerekirken, girmek işte burada tarih şuurunun olmaması ve devlet aklının olmaması neticesinde girdik. Enver Paşa o zaman Genelkurmay Başkanı, Vezir-i Azama diyor ki, '2 tane nur topu gibi yavrumuz oldu.' Düşünebiliyor musunuz, kendisi karar vermiş ve neticede harbe girdik" dedi.

Sempozyumu 21 Ekim de sona erecek

Bakan Eroğlu, konuşmasının ardından "Osmanlı Fermanları ve Beratlar" isimli serginin açılışını yaptı sonrasından ise sempozyumun 1. oturumu yönetti.

Öte yandan sempozyuma Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Özdemir Şan, İl Emniyet Müdürü Fahrettin Şen ve daire müdürleri de katıldı. Sempozyumun 21 Ekim'e kadar çeşitli oturumlar halinde süreceği öğrenildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Anayasa Mahkemesi Veysel Eroğlu Enver Paşa Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title