Bakan Güllüce'den Kentsel Dönüşüme "Mühendis" Eleştirisi
Kentsel Dönüşümün Sosyal Boyutu Sempozyumu’na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kentsel dönüşüme sadece mühendis gözüyle bakıldığını belirterek, “Bende mühendisim ama bu konu sadece mühendis ve mimar gözüyle bakılmayacak kadar önemli” dedi.
Kentsel Dönüşümün Sosyal Boyutu Sempozyumu'na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kentsel dönüşüme sadece mühendis gözüyle bakıldığını belirterek, "Bende mühendisim ama bu konu sadece mühendis ve mimar gözüyle bakılmayacak kadar önemli" dedi.
İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) Kentsel Dönüşümün Sosyal Boyutu Sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Mimar ve Mühendisler Grubu Başkanı Murat Özdemir, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Sempozyumda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 81 ilde tespit edilen riskli yapılardan 106 bin 679'unun kentsel dönüşümüne başlandığını belirtti.
"KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN İNSANI YANI VAR"
"Kentsel dönüşüme sadece mühendis gözüyle bakılıyor" diyen Bakan Güllüce, "Bende mühendisim ama bu konu sadece mühendis ve mimar gözüyle bakılmayacak kadar önemli. Bu işin insani yanı, sosyolojisi, psikolojisi birçok parametresi var. Sade rakamlarla bakıldığı zaman, bina sayısıyla baktığımız zaman bu bizi aldatır. Bunun bir de insani ve sosyal yanı var. Bunu çok ciddi şekilde konuşmak ve görüşmek lazım. Çünkü o ölçülemiyor. Bina sayısını sayıyorsunuz, yüksekliği ölçüyorsunuz, kilometreyi buluyorsunuz, yolun genişliğini ölçüyorsunuz ama sosyal etkileri çok kolay ölçemiyorsunuz, tartamıyorsunuz, belirleyemiyorsunuz. Bunu ölçemediğiniz için de kentsel dönüşümüm etkilerini baştan iyi tartıp iyi biçip, iyi tartışıp konuşmak lazım. Sadece mühendis ve mimarlara bu işi bırakmamak lazım" dedi.
"KENTSEL DÖNÜŞÜM HALKA RAĞMEN OLMAYACAK"
Kentsel dönüşümde halkın rızasının önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Güllüce, şunları söyledi; "Siyaset mümkün olanı yapmak. Halka rağmen olmayacak. 1950 öncesi bir ülke değiliz. 50 öncesinin sloganı 'Halka rağmen halk içindi' 50'de sonra ise 'Yeter söz milletin' denmiş. Şuan hem söz hem hakimiyet milletin. Kentsel dönüşüm de dahil olmak üzere bu uygulamaya başlandı. Siyaset mümkün olanı yapmak Mümkün olmayanı söylerseniz karşınızdakine doğru söylememiş olursunuz. Olabilecek olanları hem düşünüp hem de projelendirmek lazım ama mümkün olanlarda her zaman doğru olanlar olmuyor. Olması gerekenle olanlar örtüşmüyor hiçbir zaman. Şehircilikte de böyle olması gerekenle olabilecek olan, yapılması gerekenle yapabilecekleriniz aynı şeyler değil."
"EKONOMİK KOŞULLAR GÖÇ ETTİRİYOR"
Birçok ilin göç verdiğini dile getiren Bakan Güllüce, "Eğer siz buranın imarını yapamamışsanız, insanların orada durması için doyurucu bir yap oluşturmamışsanız. İnsanlar nerede iş bulabilecekse ekonomik imkan sağlayacaksa o tarafa doğru kayıyor. Akışta o kadar hızlı olmuş ki. Belediyeler yetişememişti. Bu vatandaşın göç hızına bu nedenle olumsuz şehirler ve olumsuz yapılaşmalar oluşmuştur" şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından Bakan Güllüce'ye hediye takdim edildi. - İSTANBUL