Bakan Kılıç: "Olimpiyat Stadyumu'nun Borcunu Türkiye Cumhuriyeti Hazinesine Her Ay Ödüyoruz"
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "2002 yılı öncesinde Türkiye'de sadece yapılan bir stadyum var; İstanbul'daki Olimpiyat Stadyumu.12 yıl önce bitmiş stadın, yurt dışından temin edilen kredi borçlarının taksitlerini Türkiye Cumhuriyeti"...
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "2002 yılı öncesinde Türkiye'de sadece yapılan bir stadyum var; İstanbul'daki Olimpiyat Stadyumu. 12 yıl önce bitmiş stadın, yurt dışından temin edilen kredi borçlarının taksitlerini Türkiye Cumhuriyeti hazinesine her ay taksit taksit ödemeye devam ediyoruz. O stadyum bittikten sonraki 6. Bakanım halen borç ödüyorum" dedi.
33 bin 919 kişilik yeni Samsun 19 Mayıs Stadyumu'nun temel atma töreninde konuşma yapan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 2002'den önce Türkiye'ye sadece bir stadyumun yapıldığını, onun da şu anki İstanbul Olimpiyat Stadyumu olduğunu söyleyerek, stadyumun halen borcunu ödediklerini belirtti. Bakan Suat Kılıç, "2002 yılı öncesinde Türkiye'de sadece yapılan bir stadyum var; o da İstanbul'daki Olimpiyat Stadyumu. Bu stadyumun bugün biz borçlarını ödemeye devam ediyoruz. İstanbul Olimpik Stadı'nın, 12 yıl önce bitmiş stadın, yurt dışından temin edilen kredi borçlarının taksitlerini Türkiye Cumhuriyeti hazinesine her ay taksit taksit ödemeye devam ediyoruz. Yani bir stadyum yaptılar. Onu da borçla yaptılar. Borçlarını da 20 seneye yaydılar. O stadyum bittikten sonraki 6. Bakanım halen borç ödüyorum. Bizim bugün yapmakta olduğumuz stadyumlardan dolayı bir kuruş borç geride kalmıyor. Bu model TOKİ'yle gerçekleştirdiğimiz modeldir" diye konuştu.
Öte yandan, ülke üzerinde oynanan oyunlara teslim olmayarak, hainlere fırsat vermeyeceklerini de hatırlatan Bakan Suat Kılıç, "Allah devlete zeval vermesin. Türk milletinin gücü büyük. Devletimiz sağlam temel üzerinde ve kuvvetli. Türkiye'nin her yerinde heyecanla çalışıyoruz. Türkiye'nin neresine gidersek gidelim, milletimizi birbirine kenetlemek ve bir sevgi toplumu inşa etmek üzere geceleri gündüze katarak çalışıyoruz. Türk'ün, Kürt'ün, Arap'ın, Arnavut'un, tek vatan, tek devlet, tek bayrak, tek millet inancıyla kardeşçe yaşayacağı bir büyük devlet, bir büyük toplum yegane hayalimizdir. Alevi'nin Sünni'yle ve diğer inanç gruplarıyla bin yıldır olduğu gibi birbirine kenetlenip barış içerisinde sonsuza kadar yaşayacağı bir toplum en büyük hayalimizdir. Bunları gerçekleşirken ülkemiz üzerine oynanan oyunlara teslim olmayacağız. Hainlere fırsat sunmayacağız. Bayrağımıza, birliğimize ve dirliğimize yönelik negatif çabalara büyüme ortamı bırakmayacağız" şeklinde konuştu.
Temel atma töreninde Samsun spor taraftar gruplarının olmamasına sitem eden Kılıç, "12 Haziran 2011 seçimleri öncesi Samsunlulara, Samsunsporlulara ve taraftar gruplarına da bir stadyum sözü vermek üzere kentin ricasını iletmek amacıyla Giresun'da Sayın Başbakanımıza durumu arz etmiştik. Başbakanımız sağ olsun bu durumu önemsedi ve Samsun'a geldiğinde kamuoyuyla bu kararı paylaştı. Şu anda hüzünlü olduğum bir durum var. Onu da burada ifade edeyim. Stadyumu en çok isteyen Samsun spor taraftar grupları. Tribünlerin cefakar çileli yolcuları, bugün çok önceden organize edilmiş bir temel atma töreni gerçekleştiriyoruz ve kardeşlerimiz aramızda yok. Onları göremedim. Muhtemel futbol sezonuna ara verildi. Taraftar da sezona ara verdi. Bu sitemimi kendileriyle paylaşıyorum. Canla başla, Samsunpor'a sahip çıkan bu anlayışı bugün burada bulunarak desteklemeleri ve takdir etmeleri gerekmekteydi. Samsun spor Başkanı Emin Kar burada. Taraftar nerede? Onları bugün göremiyorum. Pazar olmasına rağmen onları görememenin sitemini bu vesileyle iletmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
Samsun'un bir 19 Mayıs kenti olmasından dolayı stadyumun adının yine 19 Mayıs Stadyumu olacağını söyleyen Bakan Suat Kılıç, "Stadyumun ihale maliyeti KDV dahil 125 milyon liradır. Stadyum Samsun olarak projede adlandırdık. Tabii ki adı stadyum Samsun değil. Samsun, 19 Mayıs 1919'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk adımı attığı yerdir. Onun için Samsun 19 Mayıs kentidir. Onun için bu stadyum yeniden yapılıyor olsa da adı eskisi stadyumun adıyla aynı olacaktır. Samsun 19 Mayıs Stadyumu ismini de yeniden koymuş oluyoruz. Stadyumunu 33 bin koltuk kapasiteli olarak planladık. Samsun'un 19 Mayıs şehri olmasından dolayı da, 19 Mayıs 1919'un 919'unu da 33 binin peşine ilave ettik. Yani 33 bin 919 kişilik stadyum. Bu böyle telaffuz edildikçe, bu kentin bir 19 Mayıs kenti olduğu zihinlerimize yerleşmiş olacak. 137 bin metrekare kapalı kullanım alanı olan büyük bir işletmenin temelini atıyoruz. Tribün altlarında onlarca ticari mekan ve spor alanları olacaktır" dedi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne de katkılarından dolayı teşekkür eden Bakan Kılıç, "Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak uyguladığımız projeleri en hızlı yürüttüğümüz illerin başında geliyor Samsun. Çünkü, Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz, gerekse belediye meclisimiz, yapılan imar uygulamaların düzenlemelerini büyük bir hızla yerine getiriyorlar" şeklinde konuştu.
Bakan Kılıç'ın konuşmasından sonra katılımcı tüm protokol üyeleri temel atma töreni için butona basarak ilk beton dökümünü gerçekleştirdi. Ayrıca Bakan Suat Kılıç'ın konuşmasından önce Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aslan Karanfil, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da birer konuşma yaparak, stadyumun Samsun'a hayırlı olmasını dilediklerini belirtti. Törene ayrıca, AK Parti Samsun milletvekilleri Ahmet Yeni, Mustafa Demir, Tülay Bakır, Cemal Yılmaz Demir, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sporcular ve çok sayıda vatandaş katıldı. - SAMSUN