Haberler

Bakan Numan Kurtulmuş Batı Özentiliğini Eleştirdi

Abone Ol

7’ncisi gerçekleştirilen Ordu Günleri etkinliğine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş Türkiye’deki Batı özentiliğini eleştirerek, “Batı’da ne varsa bunu alıp adapte edersek adam oluruz zannettiler.

7'ncisi gerçekleştirilen Ordu Günleri etkinliğine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş Türkiye'deki Batı özentiliğini eleştirerek, "Batı'da ne varsa bunu alıp adapte edersek adam oluruz zannettiler. Son 2 asrımız köklerimizden uzaklaşmayla geçti, ne kadar uzaklaşırsak adam olacağımızı zannettik, çok şükür artık derin uykulardan uyandık" dedi.

Ordu Valiliği himayelerinde, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu Dernekler Federasyonu iş birliğiyle bu yıl 7'incisi gerçekleştirilen Ordu Günleri Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un katılımıyla Yenikapı Etkinlik Alanı'nda başladı. Ordu'nun yöresel lezzetlerinin, tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtıldığı etkinliğe Bakan Kurtulmuş'un yanı sıra Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu,Ordu Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Celalettin Dervişoğlu, Ordulu iş adamları ve sanayiciler ile çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlikte Bakan Kurtulmuş'a yoğun ilgi gösteren Ordulular, Kurtulmuş'u karşılamak için alanın girişinde uzun kuyruklar oluşturdu. Karşılamanın sonrasında "Ordu Burada İstanbul'da" sloganıyla gerçekleşen etkinlik mehter takımı ve halk oyunu ekibinin gösterisiyle başladı. Ardından memleketi Ordu'nun ürünlerinin İstanbullulara tanıtıldığı etkinlikte konuşan Bakan Kurtulmuş, kültürel değerlerin önemini belirterek insanların öz kültüründen uzaklaşmaması gerektiğini ifade etti. Kurtulmuş ayrıca, Türkiye'deki Batı özentiliği eleştirerek Türkiye'nin yöresel ve kültürel zenginliklerine dikkat çekti. Etkinlikte açılış kurdelesini ise Bakan Kurtulmuş ve protokol üyeleri hep birlikte kesti. Kurtulmuş, ayrıca Ordu Büyükşehir Belediyesi stantını ziyaret ederek yöresel ürünleri de inceledi.

"Son 2 asrı Batı medeniyetinin gölgesi altında geçirdiler"

Kültürel değerleri tanıtan ve anlatan etkinliklerin çoğalarak devam etmesi gerektiğini ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Hep beraber İstanbul siyasetindeki Orduluların hem oranını hem gücünü arttırmak durumundayız. Ancak sonuç alabilmek büyük oranda sivil toplum kuruluşlarımızın gayretli çalışmalarıyla olacaktır. 7'incisini yapıyoruz. İnşallah uzun on yıllar boyunca bu etkinliklerimiz devam eder. Böylece hem Ordu'nun tanıtılması bakımından hem İstanbul'daki Orduluların bir araya getirilmesi bakımından önemli bir fonksiyonu icra ederiz. Küresel kültür, bütün imkanlarıyla yerel kültürü eziyor, geçiyor. Mutfak alışkanlıklarından, sinemadan, gazetesine, kitap okuma alışkanlıklarına, televizyonuna kadar dünyada hakim olan kültür bütün yerel kültürleri ezip geçiyor. Bunun için bizim gibi iddia sahibi olan ülkelerin milli kültürel bağımsızlığına önem verme mecburiyeti vardır. Milli kültürel bağımsızlığını koruyamayan ülkelerin ekonomik ve teknolojik olarak bağımsız olmaları asla mümkün olmamıştır. Bu topraklarda son iki asırdır bir büyük kültürel, bir büyük siyasal mücadele veriyoruz. Ne yazık ki bu ülkenin aydınları, siyasetçileri, son iki asrı uzun bir süre aşağılık kompleksi içinde Batı medeniyetinin gölgesi altında geçirdiler" dedi.

"Son iki asrımız köklerimizden uzaklaşmayla geçti"

Türkiye'nin öz değerlerinin önemine dikkat çekerek Batı özentiliğini eleştiren Bakan Kurtulmuş, "Öyle oldu ki biz Batı'da ne varsa bunu alıp adapte edersek adam oluruz, zannettiler. Müziğimizden, yemek kültürümüze, çarşı pazardaki alışveriş alışkanlıklarımıza kadar birçok şeyi Batılı anlamda değiştirmeyi marifet zannettik. Onları taklit edersek adam oluruz zannettik. Türk Sanat Musikisi geri bir kültürün müziğiydi. Bizim Batı müziğini dinlememiz gerekiyor, Batı müziğiyle bir şekilde halkımızı yoğurmamız gerekiyordu. Daha birkaç hafta öncesine kadar cenazelerimizde kimsenin anlamadığı ve bilmediği on yıllardır çalınmasına rağmen kimsenin de anlam veremediği Chopin'in cenaze marşlarıyla şehitlerimizi defnediyorduk. Çok şükür artık Itri'nin marşıyla herkesin Allahu Ekber diyerek katılabileceği marşlarla şehitlerimizi defnedebiliyoruz. İddia sahibi ülkelerin sürdürebilmesi için kendi kültürel kökleri üzerine yükselmesi şarttır. Son iki asrımız köklerimizden uzaklaşmayla geçti, ne kadar uzaklaşırsak adam olacağımızı zannettik, çok şükür artık derin uykulardan uyandık" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Numan kurtulmuş İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title