Bakan Şahin'den Nevşehir Açıklaması
Bakan Fatma Şahin, Nevşehir'deki engelli bakım evlerinde yaşanan skandal görüntülerle ilgili konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Nevşehir'deki engelli bakım evlerinde engellilere kötü muamele yapıldığı iddialarına ilişkin, "Görüntüler 3 yıl önce kapatılan bir kurumun görüntüleri. Kurum o görüntülerden dolayı 3 yıl önce kapatılmış" dedi.
Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde düzenlenen "İşte Eşitlik Platformu" toplantısından ardından basın mensuplarının Nevşehir'deki engelli bakım evlerinde engellilere kötü muamele yapıldığı iddialarına ilişkin sorusunu yanıtlayan Bakan Şahin, söz konusu görüntülerin yeni bir görüntüymüş gibi sunulmasından derin üzüntü duyduğunu söyledi. O kurumun, bahsi geçen görüntüler nedeniyle 3 yıl önce kapatılarak yenisinin yapıldığını ve daha sonra ajanslara tanıtıldığını belirten Şahin, engellilerin rehabilitasyonuyla ilgili üç ayrı sistemin çalıştığını, bunların ilkinin, engellilere kendileri tarafından bakılması olduğunu söyledi. 5 bin engellinin rehabilitasyonuna bizzat devlet olarak kendilerinin baktıklarını, 400 bin kişinin ailesine evde bakım ücreti verdiklerini, aktaran Bakan Şahin, yaklaşık 9 bin engelli vatandaşa da özel rehabilitasyon merkezlerinde hizmet satın aldıklarını anlattı. Şahin, özel rehabilitasyon hizmetlerinin kendileri için önemli olduğunu ve bununla ilgili bir genelge yayınladıklarının anlatan Şahin, "Bu genelgede, 'Yeni rehabilitasyon merkezi açmayacağız ve mevcut yapıyı da rehabilite edeceğiz' dedik. Şu anda bu yaşanan sorunların olmaması için önemli bir hukuki mevzuat düzenlemesi yaptık ve denetim başlattık. Daha sonra 11 özel rehabilitasyon merkezini kapattık. Görüntüler, 3 yıl önce kapatılan bir kurumun görüntüleri. Kurum o görüntülerden dolayı 3 yıl önce kapatılmış. Bu alanla ilgili yaptığımız çalışmaları tamamlayacağız. Yeni yönetmeliğimizi de önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'na göndereceğiz. Biz bu işe ciddi miktarda bütçe ayırdık. Eğer burada bizim iyi niyetimizi suiistimal edenler varsa denetimlerle gerekenleri yaparız. Bu konuda bizim gösterdiğimiz standartta iş yapmayan ve bizim ayırdığımız bütçeyi engellinin yaşam kalitesini yükseltmede kullanmayanları gerekli denetimlerle kapatacağız. Engellilerin yaşam ve rehabilitasyon kalitesini çok önemsiyoruz" diye konuştu.
Gazeteci-yazar Ali Bulaç'ın, 'Kadınların çalışması erkekleri fıtratı gereği bunalıma sokuyor' şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine Şahin, Bulaç'ı arayarak, konuştuğunu söyledi. Herkesin bireysel görüşüne saygı duyulması gerektiğini, demokratikleşmenin sabır, tahammül ve herkesin birbirinin fikrine saygı göstermesi olduğunu belirten Şahin, "Özellikle onun kendi bireysel düşüncesi olarak bakmamız ve ona göre de tartışmasını açmamız gerekiyor. Bizim verilerimize göre şiddet; yoksulluk, eğitimsizlik ve cehaletle artıyor. Eğitim seviyesi yükseldikçe ve kadınlar istihdamın içine girdikçe şiddet azalıyor. Biz bu verileri kendisiyle de paylaştık. Eğer burada Ali Bey'in söylediği bakış açısı, bunu kendisiyle de paylaştım, istihdamda, kadının iş dünyasında olmasında İslam ve kadın üzerine bir bakış açısı koyuyorsa, o zaman Hz. Hatice'yi, Hz. Ayşe'yi nereye koyacağız dedim" şeklinde konuştu.
İstihdamda kadının gücünü kullanmak gerektiğini belirten Şahin, "Biz buna bütün yüreğimizle inanıyoruz. Muhafazakar demokrat bir parti olarak aile değerlerini önemsiyoruz ama bunun kariyer yapmanın önünde bir engel olmadığını düşünüyoruz. İyi bir eş, iyi bir anne, iyi bir kariyer sahibi olduğunu gösteren birçok örnek var. Ali Bey'in bu bakış açısına, bizim tartışmamıza neden oluyor diye bakmamız gerekiyor. Hayat siyah ve beyaz değil, ya o ya o değil, hem o hem o. Baktığımız ve odaklandığımız yer burası. Bu konuda birtakım sıkıntılar olabilir ama biz burada tek tip bir anlayışla yolumuza devam edemeyiz. Her sorunu kendi içimizde çözecek şekilde istihdamda, eğitimde kadın oranını artıracak şekilde yolumuza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL