Bakan Şahin, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileriyle Bir Araya Geldi
"Mahkemeler çok uzun sürüyor, bir taraftan kurumlarda evlatlar bekletiliyor bir taraftan çocuksuz aileler uzun yıllar beklemek zorunda kalıyor."
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, evlat edindirme sisteminin yavaş çalıştığı kanaatinde olduğunu belirterek,
"Mahkemeler çok uzun sürüyor, bir taraftan kurumlarda evlatlar bekletiliyor bir taraftan çocuksuz aileler uzun yıllar beklemek zorunda kalıyor. Biz bu konuda bir çalışma başlattık" dedi.
Şahin, çocuklarla ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle Türkiye Barolar Birliği Toplantı Salonu'nda bir araya geldi.
Toplantının açılışında konuşan Şahin, çocuklara yönelik oluşturacakları politikalarda sivil toplum kuruluşlarının düşüncelerine ve önerilerine önem verdiklerini belirtti.
Kalkınmanın merkezi ve ana sermayenin temelinin çocuklar olduğunu bildiren Bakan Şahin, çocuklarla ilgili politikalarının temelinde çocuk haklarını içselleştirmek ve bununla ilgili bir kültür oluşturmak bulunduğunu söyledi.
Çocukların barınma, eğitim, sağlık haklarını ve iyi yaşam koşullarını oluşturmak için temel politikaları güçlendirmeyi istediklerini dile getiren Bakan Şahin, çocukların katılımını artırmayı hedeflediklerini söyledi. Şahin, "Sürekli büyüklerin çocuklar adına karar verdiği bir Türkiye değil, çocukların da masaya gelerek duygu ve düşüncelerini ortaya koyacağı bir kültürü oluşturmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.
Tüm çocukları kendi çocukları gibi gördüklerini ve onların ilgi alanlarına yönelik alternatifler oluşturmayı istediklerini anlatan Bakan Şahin, çocuklar için daha güçlü bir adalet sistemi ve çocuk dostu medya konularında çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.
Çocukların aile yanında eğitimlerine önem verdiklerini vurgulayan Bakan Şahin, yoksulluk nedeniyle çocuklarını kurumlara veren ailelere maddi destek verdiklerini hatırlattı. 2011 rakamlarına göre, aile yanında destek verilen 29 bin 900, kuruluştan aileye döndürülen 8 bin 367, danışmanlık hizmeti verilen bin 237, kuruluş bakımı altında ise 13 bin 908 çocuğun olduğunu söyleyen Bakan Şahin, 11 bin 686 çocuğun evlat edindirildiğini, bin 310 çocuğun ise koruyucu aile yanına yerleştirildiğini söyledi.
"Evlat edindirme sistemimiz yavaş çalışıyor, benim şahsi kanaatim. Mahkemeler çok uzun sürüyor, bir taraftan kurumlarda evlatlar bekletiliyor bir taraftan çocuksuz anne babalar uzun yıllar beklemek zorunda kalıyor. Biz bu konuda bir çalışma başlattık" diye konuşan Şahin, koruyucu aile sisteminin toplumda doğru anlaşılması konusunda sivil toplum kuruluşlarına da görev düştüğünü kaydetti.
Kurumlarda kalan çocukların şartlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmaları sürdürdüklerini bildiren Şahin, koğuş sisteminden çıkarak sevgi evleri ve çocuk evleri modellerine geçtiklerini ifade etti. Bu modellerin çocukların eğitim başarılarını da olumlu etkilediğini söyleyen Şahin, rehabilitasyon sistemi konusundaki çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
Çocuklara yönelik hukuki çalışmalara da değinen Bakan Şahin, "Vicdanımızı da sızlatan, 'Bu nasıl oluyor-' dediğimiz bazı değişimlerin de yapılması gerektiğinin farkındayız. Çocuk istismarıyla ilgili 'Ruh sağlığı bozulmuş mudur-' diye çok garip bir sorunun sorulduğu ve onun için de uzun bir zaman kaybedildiği TCK'nın değişmesi gerektiğini biliyoruz" dedi.
Çocuk haklarını geliştiren, koruyucu ve önleyici tedbirleri çok daha önceden alan bir ülke olmayı hedeflediklerini dile getiren Bakan Şahin, aile sosyal hizmet uzmanlığı uygulaması hakkında da kısa bilgi verdi.
Bakanlıkların yeni kurulmasına rağmen önemli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Bakan Şahin, çocukların daha iyi imkanlara sahip olması için çalıştıklarını anlattı. Fatma Şahin, konuşmasını Halil Cibran'ın "Çocuklar Sizin Çocuklarınız Değil" şiirinden bazı dizeleri okuyarak tamamladı.
-Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Kaya-
Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdülkadir Kaya ise çocuk hizmetlerinde örnek bir ülke olmayı amaçladıklarını belirtti.
Çocuk Hakları Ulusal Strateji Belgesi'nin hazırlandığını hatırlatan Gazi,
"Türkiye ilk defa Ulusal Strateji Belgesi'ni bir devlet politikası olarak bütün kurumlarda uygulanmak üzere yürürlüğe koydu" diye konuştu. Belge hakkında da bilgi veren Gazi, şunları söyledi:
"Bu belge çocuk haklarının korunması, yaygınlaştırılması ve ülkemizde yapılması gerekenleri ortaya koyuyor. Tüm devlet kurumlarının yapması gerekenleri anlatıyor. 2012 ve 2016 yıllarını kapsıyor. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi'nce tavsiye edilen standartlar doğrultusunda oluşturuldu. İlgili tüm kurum ve kuruluşların bu noktadaki stratejik hedefleri, amaçları ve faaliyetleri belirlendi. Çok titiz bir çalışma ile bu gerçekleştirildi. Belgenin ortaya koyduğu ana hedefler, çocuğa saygı kültürü, çocuğun katılım hakkı, medeni haklar ve özgürlükler, çocuk hakları, bilim, sanat ve spor eğitimi, çocuğun sağlığını ve sosyal hizmetlerini sağlamaya yönelik hizmetler, çocuk adalet sistemi, etkin denetim sistemlerini içeriyor. Ana hedeflerden bir tanesi bütün ulusal mevzuatın çocuk haklarına uygun hale getirilmesini öngörüyor."
Müsteşar Yardımcısı Nail Abdulgazi Alataş'ın sunumunun ardından toplantı basına kapalı devam etti.
- ANKARA