Bakan Şimşek, "24. Dünya Sürekli Denetim ve Raporlama Sempozyumu"Na Katıldı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Malatya'da ABD Rutgers Business School ve İnönü Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen "24.Dünya Sürekli Denetim ve Raporlama Sempozyumu"na katıldı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Malatya'da ABD Rutgers Business School ve İnönü Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen "24. Dünya Sürekli Denetim ve Raporlama Sempozyumu"na katıldı.
Bakan Mehmet Şimşek, yaşanan ekonomik krizlerin muhasebe sistemine, finansal raporlara olan güveni zedelediğini kaydetti.
Üniversitenin Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki sempozyumun açılışına Bakan Şimşek ile birlikte AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Vali Vekili Murat Çağrı Erdinç, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri ile kalabalık bir topluluk katıldı.
Maliye Bakanı Şimşek, yaşanan ekonomik krizlerde muhasebenin bir takım prensiplerinden uzaklaşıldığını belirterek, "Son yaşadığımız küresel kriz, küresel kriz öncesinde en yoğun bir takım olaylar, Euro krizi, hakikaten bu dönemlerde yaşanan muhasebe skandalları, maalesef muhasebe sistemine, finansal raporlara olan güveni bir miktar zedelemiştir. Bunu kabul etmemiz lazım. Kimilerine göre son kriz bir muhasebe krizi" dedi.
Bakan Şimşek; düzenleyici, denetleyici kuruluşların, doğru veri ve bilgilere erişmesinin çok kritik olduğunu söyleyerek, politika yapıcıların da aynı şekilde doğru ve şeffaf finansal raporlara ulaşabilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye'de bankacılık sektörünün çok sağlam bir yapıya oturtulduğunu vurgulayan Şimşek, "100 TL'lik sermayeleri varsa, her sene 20 TL kar ettiler. Bugün Türk bankalarının sermaye yeterlilik oranları, kanunun isteğimizin iki katıdır" dedi.
AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık da, Maliye Bakanı Şimşek'in Malatya'dan giden taleplere her zaman sıcak baktığını ve Malatya'daki sorunların çözümü için destek verdiğini söyleyerek, Bakan'ın desteği ile 3. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 12 milyon metrekarelik alanın verildiğini kaydetti.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Cemil Çelik, "Türkiye'de belki de Anadolu Üniversitesi, özel durumundan dolayı öz kaynakları çok yüksek olan bir üniversite. Bundan sonra belki ilk olarak İnönü Üniversitesi, son 4 yıl içerisinde öz gelirlerinin payını yüzde 39'dan, 2011 yılı sonunda yüzde 50'ye çıkartmıştır. 2012 yılı sonunda da öz gelirlerimiz, devletimizin verdiği kaynakların önüne geçecek ve yüzde 55'e çıkacak. Devletten alacağımız pay ise yüzde 45'e inecek" dedi.
Sempozyum Başkanı Hakan Erkuş, "Teknolojide ve ekonomide yaşanan gelişmelerin bir sonucu olarak bir yılda üretilen veri miktarı insan aklının almakta zorlanacağı bir miktara ulaşmıştır. IDC ve EMC tarafından yapılan bir araştırmada 2011 yılında üretilen veri miktarı 1.8 Zettabyte olarak belirlenmiştir. 1.8 zettabyte veri demek tam dolu 16 GB'lık 75 milyar adet Ipad demektir" ifadesinde bulundu.
Merkez Bankası Meclisi Üyesi Prof. Dr. Necdet Şensoy da "Uluslararası kabul görmüş ekonomik, finansal ve istatistiki standartların geliştirilmesi ve uygulanması sağlıklı yerli finansal sistemlerin ve uluslararası finansal istikrarın sağlanmasına yardımcı olur" dedi. - MALATYA