"Kamu Yönetimi Gelişen Bilgi Çağına Ayak Uydurmak Zorundadır"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, kamu yönetiminin de gelişen bilgi çağına ayak uydurmak zorunda olduğunu, söyledi.
TEKİRDAĞ (İHA) – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, kamu yönetiminin de gelişen bilgi çağına ayak uydurmak zorunda olduğunu, aksi halde ortaya çıkan belirsizliklerin ortadan kaldırılamayacağını belirtti.
Etyemez, Devlet Personel Başkanlığı tarafından 16'ncısı Tekirdağ'da düzenlenen Kamuda Yönetici Yetkinliklerinin Artırılması Bölgesel Eğitim Planı toplantısına katıldı.
Ramada Otel'de düzenlenen ve 5 gün sürecek eğitim programının açılışına katılan Etyemez, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra gelişimin hızlandığını bu değişime kamu yönetiminin de uyum sağlamasının zorunlu olduğunu belirtti.
Bakan Yardımcısı Etyemez, bilgi çağına uyum sağlayan kamu yöneticiliğinin zorunlu olduğunu ifade ederek, "İçinde bulunduğumuz yüzyıl, bilgi çağı olarak adlandırılmaktadır. Tüm dünyada teknoloji baş döndürücü şekilde ilerlemektedir. İnsanoğlunun sahip olduğu bilginin eskiden ikiye katlanması için yüzyıl geçmesi gerekirken bu hız 2. Dünya Savaşı sonrası 25 yıla ve günümüzde artık 18 ay gibi kısa bir süreye inmiştir. Yani günümüzde bilgiler her 18 ayda bir ikiye katlanmaktadır. Hiçbir zaman bu değişim bu kadar hızlı yaşanmamıştır. Kamu yönetiminin de zamanın akışına göre değişmesi, gelişmesi, kendini yenilemesi zorunludur. Aksi halde değişim ve gelişimle ortaya çıkan belirsizlikler ortadan kaldırılamaz. Kamu yöneticimiz de son yıllarda büyük değişimler yaşamıştır. Vatandaş memnuniyeti, kalite, hız, stratejik planlama, şeffaflık gibi unsurlar ortaya çıkmıştır. Kamu yönetiminin en önemli unsuru insandır. İnsan gibi subjektif bir varlığın temel alındığı bir yapıda objektif kuralların işletilmesi zordur. Personelin işe alınması, değerlendirilmesi görev yerinin değiştirilmesinde objektif bir sistem kurmak ve uygulamak güçtür. Bu dönemde bürokrasi olması gereken sınırlarına çekilmiş ve oligarşik bir güç olmaktan çıkartılarak tek amaç ve gayesi kamu, mal ve hizmet üretimi olan bir aygıta dönüştürülmüştür. Bu değişim ve dönüşüm son bir buçuk asırda yaşadığımız en büyük devrimdir. Yöneticiler çalışma barışını, huzurunu ve verimliliğini sağlamakla yükümlüdür" dedi.
"ÇALIŞANINI KOLLAYAN, ÇALIŞAMAYANINI GÖZETEN DEVLET GERÇEK SOSYAL DEVLETTİR"
Sosyal devlet anlayışına ve kamu yöneticilerinin iş güvenliği kurallarına değinen Bakan Yardımcısı Etyemez, "Kamu hizmetinin verimliliği, etkinliği ve kalitesi bu hizmeti üreten çalışanların çalışma koşulları ile doğrudan bağlantılıdır. İş takviminin olmadığı, çalışma barışının olmadığı, iş yerinde maddi ve manevi huzursuzluğun olduğu kamu yönetimi vatandaşlara çözüm getiremez. Çalışanlarımızın sağlığı ve iş yeri güvenliği üzerinde hassasiyetle durulması ve yükümlülüklerin yerine getirilmesini bu eğitim ile bir kez daha hatırlatıyorum; bir ekip ruhu ile beraber çalıştığınız memurunuz, çalışanınız bu toprakların öz değerlerinden alan ahilik geleneğimizde ustanın yanına girmiş çırak gibidir. Sizin evlatlarınızdır sizin ailenizin parçasıdır. Onların güvenliğini sizin kendi evladınızın güvenliği gibi görmediğimiz sürece ahiliği ve medeniyet değerlerini idrak etmiş sayılmayız. Güçlü devlet insanların geleceğini de bugününü de güvence altına almalıdır. Çalışanını kollayan çalışamayanını gözeten devlet gerçek sosyal devlettir. Türkiye'nin önünde gerçekleştirilecek vizyon 2023 projesi vardır. Devletimiz ve hükümetimiz bu projeler için var gücüyle çalışmaktadır. 2023, 2053 ve 2071 yolunda herkesin gelecek endişesi olmadan sağlıkla, huzurla ve güvenle yaşayacağı ülkeyi planlıyoruz. Devleti yaşatmanın ancak insanı yaşatmakla mümkün olacağı kamu hizmeti yaşatmakla yükümlüyüz" ifadelerini kullandı.
Eğitim programına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halit Etyemez'in yanı sıra, Tekirdağ Vali Vekili Tayyar Şaşmaz, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, kaymakamlar, kamu yöneticileri ve akademisyenler katıldı. - TEKİRDAĞ